Rostliny na podporu slinivky břišní, které jsou prospěšné také pro diabetiky
Zostřete si smysly pomocí chilli papriček, prospějí vašemu zažívání a také hladině krevního cukru
Zdroj: Shutterstock
Chilli papričky jsou zkrátka fenoménem, kterému se nevyhne žádný milovník dobré kuchyně. Dodávají jídlům typickou pikantní chuť a jejich nutriční profil by měl zajímat také diabetiky.
Jsou ideální pro milovníky pikantních chutí, vynikají různými druhy ostrosti a hodí se nejen do slaných, ale i do sladkých pokrmů. Dotváří celkový chuťový rozměr tak, aby byl příjemně zajímavý pro strávníka i jeho okolí.
Druhy chilli papriček
Chilli papriček existuje opravdu nepřeberné množství, které se liší intenzitou ostrosti, barvou, tvarem. Jsou bohaté na karotenoidy, mohou být červené, zelené, žluté nebo oranžové.
Mají i mnoho zdravotních výhod, které oceníte nejen v zimě, podporují například dobrou činnost krevního oběhu.
Lze je koupit v syrovém stavu i klasicky ve formě koření (mleté chilli, vločky). Jaké chilli papričky jsou nejznámější?
-
Jelapeňo je oblíbená paprička zelené barvy, známá z mexické kuchyně. Ostrost závisí na barvě a stupni zralosti. Nezralé papričky jsou příjemné s jemnější ostrostí, zralé zčervenají, zesládnou. Patří mezi pikantní papriky s mírnější ostrostí. Používají se v raw stavu, do salsy, na oblíbené guacamole.
-
Kajenský pepř je dlouhá červená chilli paprička se zahnutým koncem, středně pálivá. Prodává se ve formě prášku nebo jako celé sušené plody. Hodí se k masům, rybám, vaječným pokrmům a sýrům.
-
Habanero je krátká (2–6 cm), hrbolovitá, extrémně pikantní paprička, která je k dostání ve více barevných variantách. Suší se a mele na prášek. Používá se do pyré, salsy nebo se nakládá. Habanero jsou součástí smažených jídel, salátů, marinád, tacos. Při práci s čerstvými papričkami je nutné použít ochranu rukou.
-
Piquillo je krátká červená paprička bez známek větší ostrosti. Má sladkou chuť s kořeněným, kouřovým dozvukem, hodí se k mořským plodům, masu, nakládá se nebo přidává do omáček či nádivek.
-
Serrano je vedle jelapeňa nejpoužívanější papričkou v mexické kuchyni, nezralá je zelená, v průběhu dozrávání mění barvy. Je středně štiplavá, pikantnější než jelapeňo. Úroveň ostrosti je závislá na stupni zralosti. Jí se syrová, nebo se přidává do salsy, pyré a je součástí pico de gallo.
-
Tabasco paprička se používá k výrobě známé Tabasco omáčky. Velmi pikantní, šťavnatá mexická odrůda, může být zelená, oranžová či červená, podle stupně zralosti. Je součástí omáček nebo se suší, rozemele a používá jako koření. V zeleném stavu ji najdete v salsách.
Hesperidin může pomoci s inzulínovou rezistencí
Rostlinný bioflavonoid hersperidin je mimo jiné dobrým oběhovým tonikem. Jeho prospěšnost pro diabetiky leží ve více rovinách, mimo jiné ...
Co dodají vašemu tělu?
Pálivé chilli papričky jsou výborným zdrojem vitamínu C, který je silným antioxidantem a hraje roli v tvorbě kožního kolagenu, protože funguje jako jeho prekurzor. Je důležitý pro udržení zdravých kostí, chrupavek, zubů a dásní. Podporuje dobré hojení a funguje jako spolehlivý imunostimulátor. Usnadňuje vstřebávání železa do organismu.
Poněkud překvapivě v nich najdete také železo, minerál nezbytný pro úspěšný transport kyslíku v lidském těle a tvorbu červených krvinek.
Hraje také roli při produkci nových buněk, hormonů a neurotransmiterů (poslů nervových vzruchů). Chilli papričky dodají tělu také mangan, měď, vitamín B6, vitamín K. Jsou tudíž ideálními pomocníky pro získání těchto důležitých vitamínů a minerálů z běžné stravy.
Jaké má chilli zdravotní výhody nejen pro diabetiky?
Chilli papričky jsou pro svou antioxidační aktivitu ideální pro diabetiky. Chrání buňky před útoky volných radikálů, působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, jsou navíc výborným protizánětlivým prostředkem. Stimulují dobré imunitní funkce. Mají jen velmi málo kalorií. Díky prohřívací aktivitě obsaženého kapsaicinu se podílí na aktivaci efektivního tělesného metabolismu, a proto se doporučují jako prostředek pro podporu hubnutí.
Chilli papričky obsahují diabetikům prospěšné flavonoidy, hlavně luteolin a quercetin. Flavonoidy v diabetické stravě jsou uváděny jako dobré prostředky pro úspěšný management vyvážených hladin krevního cukru.
Kapsaicin byl totiž zkoumán jako jeden z prostředků prevence vzniku hyperglykémie. Výsledky studie jsou pozitivní, protože ukazují jeho schopnost regulovat vysoké hladiny krevní glukózy. Zlepšuje také inzulínovou toleranci u diabetiků II. typu.
Upozornění: Chilli papričky, zvláště když jsou silné, mohou u citlivých jedinců způsobit zažívací potíže. Jejich konzumace se nedoporučuje při žaludečních vředech, gastroezofageálním refluxu, při syndromu dráždivého tračníku. Síla a množství chilli papriček by měly být vždy přizpůsobeny osobní toleranci trávení.
Kvašená zelenina by měla být součástí zimního jídelníčku, pomůže zlepšit imunitu
Střevní flóra bohatá na dobré bakterie různých druhů aktivně přispívá k zachování trávení bez nepříjemných projevů plynatosti, působí také jako ...
Jak jíst chilli papričky
Pokud nemáte zrovna rádi ostrá jídla, ale chcete i tak dát šanci chilli papričkám, zařazujte je do jídelníčku pomalu. Pár křupavých chilli vloček můžete přidat například do domácí čokolády nebo raw kuliček. Zajímavé mohou být třeba také v čokoládové zmrzlině nebo dia pěně, dotvořit mohou chuťový zážitek z raw energetických tyčinek, kde si skvěle rozumí s kousky hořké čokolády, lyofylizovanými jahodami nebo goji. Někteří milovníci propojení chutí přidávají chilli také do domácí marmelády.
Můžete se tak s nimi lépe seznámit a zjistit, jestli vám více vyhovují v dezertech jako zajímavý chuťový doplněk, nebo jim spíše dáváte přednost jako hlavní ingredienci oblíbeného pokrmu.
Obecně se doporučuje přidávat chilli do pokrmů na konci vaření. Dávkování je pak v závislosti na síle druhu chilli papričky. Čerstvé chilli papričky mohou být opravdovou výzvou, jejich ostrost vás může doslova přivést k slzám a při jejich přípravě je nejlepší navléct si rukavice. Pikantní dozvuk papriček lze snížit vybráním semen.
Po manipulaci s papričkami je důležité pořádně si umýt ruce a dát pozor, abyste si nedopatřením nesáhli do očí. Štiplavost čerstvých chilli papriček lze snížit jejich namočením do studené octové vody na celou hodinu. Chilli papričky se výborně hodí do masových směsí (a nejen všeobecně dobře známého chilli con carne), kde si výborně rozumí s luštěninami, zeleninou a dodávají jim další, zajímavý chuťový rozměr.
Zdroje: Organicfacts.net, Ncbi.nlm.nih.gov, Webmd.com, Bbcgoodfood.com
5103