Znáte švestkovišeň pomořskou? Oblíbená je hlavně v Americe, pomáhá chránit před rozvojem komplikací cukrovky

Znáte švestkovišeň pomořskou? Oblíbená je hlavně v Americe, pomáhá chránit před rozvojem komplikací cukrovky
Švestkovišeň pomořská zaujme malými, kulatými plody a také výborným obsahem antioxidačních látek Zdroj: Freepik

Švestkovišeň pomořská je jedním z přírodních pomocníků při diabetu. V populaci její domoviny je totiž výskyt tohoto onemocnění více než alarmující. Potýká se s ním více než 37 milionů Američanů. Co o ní možná nevíte?

Plody, které jsou bohaté na antioxidanty a bioflavonoidy, jsou jednou z účinných zbraní pro úspěšný management diabetu. I když je švestkovišeň pomořská pro Evropany ne zrovna lehce dostupnou, určitě patří do základního přehledu rostlin, které pomohou zkrotit průvodní jevy cukrovky.

Co je o ní dobré vědět?

Švestkovišeň pomořská, botanicky Prunus maritima, je opadavý keř patřící do čeledi Rosaceae (růžovité), který dosahuje výšky od metru do metru a půl. Roste ve volné přírodě, pěstuje se také komerčně a sklízí se pro potravinové účely. Je oblíbená i jako okrasná rostlina. Díky tomu, že dobře váže vodu, se využívá například ke stabilizaci půdy. Její výskyt je spojený pouze s určitou oblastí růstu, najdete ji konkrétně na východě a severu Ameriky, takže je poměrně vzácná.

Zvláštností švestkovišně pomořské je to, že hojně kvete krásnými bílými květy, ale na ovoce si musíte počkat, protože plodí co tři roky.

Dává silně tmavě modré, kulaté plody, které mají velikost až 18 milimetrů a obsahují vcelku dost velká semena. Ovoce se jí syrové nebo se používá pro potravinářské účely, má příjemnou sladkokyselou chuť a je dost šťavnaté. Slouží převážně k přípravě koláčů či zavařenin, případně se suší pro pozdější spotřebu. Z listů se získává zelené barvivo.

Připravte se na jedlé krásky macešky, které ozvláštní jídelníček diabetiků

Macešky jsou nejen výborným zdrojem fytoterapeutického materiálu, ale zároveň poslouží jako skvělá ozdoba oblíbených dezertů či udělají radost ve ...

Švestkovišeň jako potravina a doplněk stravy pro diabetiky

Švestkovišeň pomořská není v evropské fytoterapii kvůli své nelehké dostupnosti moc používaná. Ve Spojených státech amerických je k dostání jako součást různých potravinových doplňků. Ovoce švestkovišně přímořské je velmi bohaté na antioxidační látky. Pro americké diabetiky může představovat jednoho z pomocníků proti rozvoji komplikací onemocnění. Ty jsou spojovány s působením oxidativního stresu, který vede k degeneraci buněk, v rámci čehož se pak objevují další průvodní potíže cukrovky.

Jak může být dále prospěšná diabetikům?

  • Ovoce poskytuje potřebnou vlákninu, která napomáhá zpomalit trávení, což vede k postupnějšímu uvolňování glukózy do krevního řečiště a působí jako jedno z preventivních opatření vzniku hyperglykémie.
  • Stejně jako další peckovice obsahuje mnoho bioaktivních látek prospěšných pro přirozenou regulaci metabolických funkcí.
  • Díky schopnosti podporovat správné zažívání se podílí na úspěšné redukci hmotnosti. Kila navíc jsou jedním z faktorů, které taktéž vedou ke vzniku a rozvoji diabetických komplikací.
  • Švestkovišeň pomořská obsahuje fenolické sloučeniny a flavonoidy, které vykazují protizánětlivé působení a u diabetiků II. stupně jsou výbornými souputníky v boji proti vnějším nebo vnitřním infekcím.
  • Plody jsou doporučovány i jako prostředek pro přírodní snižování hladin škodlivého cholesterolu a pro prevenci vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Fungují zároveň jako stimulant imunitního systému a podpora kognitivních funkcí. Indikují se jako ochrana před rozvojem Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a dalších neurodegenerativních potíží.

Pozor na amygdalin v semenech

Stejně jako je tomu u dalších druhů švestek i jiných peckovic obsahují její semena látky amygdalin a prunasin, které vykazují jistou míru toxicity, protože se při kontaktu s vodou přeměňují na kyselinu kyanovodíkovou (kyanid). Ta se v malých množstvích používá jako stimulant dýchání, pro zlepšení trávení, ale musí být dávkována vysoce odborně. Jinak může způsobit projevy otravy organismu vedoucí až k exitu.

Zdroje: Britannica.comEdiblecapecod.ediblecommunities.comNcbi.nlm.nih.govMskcc.org

5814

Diskuze k článku