Znáte doplněk stravy zvaný krilový olej? Těžit z něj mohou i diabetici nebo lidé s oslabenou imunitou!

Znáte doplněk stravy zvaný krilový olej? Těžit z něj mohou i diabetici nebo lidé s oslabenou imunitou!
Krilový olej předčí svou antioxidační aktivitou ten rybí. Zdroj: Shutterstock

Krilový olej je jedním z dobrých budovatelů přirozené imunity. Je zajímavý hlavně svou antioxidační, ochrannou a protizánětlivou aktivitou. Právě kvůli ní by se o tento doplněk stravy měli zajímat (nejen) diabetici. Poznejte společně s námi, z čeho se takový olej vyrábí a jaké další účinky má!

Krilový olej byl objektem různých výzkumů. Zajímavé výsledky poodhalily jeho různorodé využití při mnoha zdravotních indikacích. Je prospěšný ženám i mužům hned z několika zajímavých důvodů.

Malé krevety s velkým potenciálem

Krill je malá kreveta o velikosti od 0,6 cm do 10 cm. Má průsvitné tělo a světélkující orgány, což z činí dobře viditelného obyvatele oceánských vod. Žije ve vodách Antarktidy. Právě z těchto malých krevet se získává krilový olej, který se dostal do hledáčků výživových poradců, a to hlavně díky obsahu karotenoidové sloučeniny astaxanthinu.

Pigment astaxanthin dodává načervenalou barvu masu z lososa nebo skořápkám korýšů. Vyniká silným antioxidačním potenciálem a chrání buňky před škodlivými účinky ultrafialového záření. To je často jmenováno jako jeden z činitelů, jež mohou za zánětlivé reakce kůže a i ty probíhající ve vašem těle.

Bioflavonoidy najdete v běžně dostupných potravinách! Hrají důležitou roli i při diabetu

Existuje několik tisíc druhů bioflavonoidů. Nachází se v mnoha potravinách, takže je konzumujete prakticky denně. Ať už v čaji, kakau, kávě nebo ...

Zdravotní přínosy krilového oleje

Kvalitní krilový olej je vyhledávaným zdrojem omega-3 mastných kyselin, kterých ale obsahuje menší množství než klasický rybí olej (75 mg EPA a 45 mg DHA na 500 mg, u rybího oleje je to pak 90 mg EPA a 60 mg DHA). Dále v něm najdete fosfolipidy a antioxidační látky – ty jsou daleko aktivnější, než je tomu u rybího oleje, a proto se velmi dobře hodí pro budování silné imunity a pro efektivní boj proti projevům zánětu.

Fosfolipidy také fungují jako transportéry omega-3 mastných kyselin do buněčných membrán.

Jaké konkrétní účinky má krilový olej?

  • Krilový olej je doporučován jako potravinový doplněk, vhodný při prevenci infarktu myokardu a také v rekonvalescenci pro ty, kteří ho už prodělali, aby se předešlo riziku jeho návratu.

  • Má pozitivní vliv na snížení hladiny triglyceridů v krvi a doporučuje se jako prevence vzniku kardiovaskulárních poruch.

  • Krilový olej dodá tělu také dávku proteinů a enzymů, takže je velmi vhodný pro sportovce nebo ty, kteří se snaží zhubnout.

  • Uvádí se také jako možný prostředek pro snížení škodlivého cholesterolu.

  • Ocení ho ženy trpící premenstruačním syndromem. Podle některých provedených výzkumů hraje roli ve stabilizaci nálad a snížení projevů tělesného diskomfortu.

  • Užívání krilového oleje při revmatoidní artritidě nebo osteoartritidě může mít pozitivní vliv na snižování zánětu, který provází tato dvě onemocnění.

  • Krilový olej je studován také jako možný pomocník při snižování úzkostí, depresí a dalších psychických stavů.

UPOZORNĚNÍ: Pokud užíváte antikoagulanty, nebo máte potíže s přílišnou tvorbou modřin, poraďte se o užívání krilového oleje s lékařem, lékárníkem nebo nutričním terapeutem. Dále tento produkt není vhodný pro alergiky na mořské plody.

Vysoké dávky krilového oleje mohou kromě jiného způsobit nevolnost a také krvácení z nosu. Nesmí se kombinovat s rostlinami a potravinovými doplňky, které ředí krev a podporují funkce krevního oběhu (extrakty z česneku, ginkgo, rutin, vinné listy a další). Není vhodný při hypoglykémii, snižuje hladiny glukózy v krvi.

Kakao patří i do diabetického jídelníčku! Jak si ho dopřát, aby bylo pro organismus co nejzdravější?

Spolu s kakaem byste měli věnovat pozornost také kakaovému máslu. Hodí se nejen jako výživná potravina, ale také hraje roli v přípravě hojivých ...

Jak může krilový olej pomoci diabetikům?

Protože patří krilový olej mezi dobrý zdroj omega-3 mastných kyselin, diskutuje se také o jeho prospěšnosti při diabetu. Několik studií se věnovalo jeho vlivu na různé průvodní jevy cukrovky. Jednou z nich byla ta, která se zaobírala možností snižování přítomnosti kardiovaskulárních rizikových faktorů u diabetiků II. typu v rámci jeho užívání. Závěr studie byl ten, že užívání krilového oleje může mít mírný vliv na zlepšení kardiovaskulárních rizik, konkrétně endoteliální dysfunkce a lipoproteinovou hustotu u pacientů s diabetem II. typu.

Další dobré důvody, proč by měli diabetici užívat krilový olej, jsou tyto:

Zdroj: Webmd, Diabetesjournals,  Everydayhealth, Ncbi.nlm.nihSciencedaily

6339

Diskuze k článku