
Závislost na sladkém je stejně ničivá jako alkoholismus a zbavit se jí není snadné. Vyrazit do útoku se vám ale vyplatí
Jestliže je vaše slinivka zdravá, pamatujete si její funkci patrně jen z dob školní docházky. Přesto hraje tento malý orgán v životě každého člověka zásadní roli. V organismu totiž plní mnoho důležitých funkcí, jako je trávení potravy, je také zodpovědná za cestu glukózy do buněk a udržuje celý trávicí systém v tom správném chodu. A pakliže o zdravé slinivce člověk neví, nemocná o sobě dá rychle a často i bolestivě vědět.
Problémy s trávením se většinou řeší krátkodobou dietou, aby se naše tělo uklidnilo, a my zase mohli jíst jako dřív. Co když se ale onemocnění vrací? Přitom ozdravit slinivku není zas tak úplně těžké a nepotřebujete k tomu nic víc než běžně dostupné potraviny.
Slinivka, latinsky pankreas, je břišní orgán hned za žaludkem, který je velký asi jako vaše pěst. Kromě toho, že je spojena se žlučovodem, skládá se samotná slinivka ze dvou částí. Jedna část uvolňuje enzymy do trávicí soustavy, které štěpí jednotlivé složky potravy (např. rozkládají cukry, tuky a škroby).
Druhá část působí jako žláza s vnitřní sekrecí, která uvolňuje do krve hormony – jedná se především o inzulín, glukagon a somatostatin. Inzulín snižuje hladinu cukru v krvi, glukagon ji zvyšuje a somatostatin reguluje ostatní hormony (růstový hormon, štítnou žlázu aj.). Tyto buňky společně tvoří Langerhansovy ostrůvky – a tady už někteří vědí, proč je zdravá slinivka důležitá i pro diabetika.
Slinivka totiž nemusí nutně onemocnět jen tím, že přestane produkovat inzulín, i když každý další zánět pankreatu k vývoji diabetu přispívá. Tento orgán poškozuje především nadměrná konzumace tučných jídel, s tím spojená obezita, ale neprospívá jí ani pití alkoholu nebo kouření. Existuje několik příznaků onemocnění slinivky, které byste neměli podceňovat. Jedná se o:
Onemocnění pankreatu je několik. Může přestat produkovat inzulín (nebo na něj může být tělo v důsledku stravování méně citlivé), a tím dochází k diabetu. Slinivka také může onemocnět rakovinou, ale nejčastějším onemocněním je zánět, který má akutní, nebo chronickou podobu.
Na začátek je potřeba říct, že k zánětu slinivky stačí opravdu málo. Buňky, které nezvládnou strávit většinou vysoce zpracované a tučné potraviny, začnou napadat samy sebe – tím dochází k jejich poškození a odumírání. Akutní zánět se tak projeví prudkými bolestmi v nadbřišku nebo levém podžebří (může vystřelovat až do zad). Současně s tím nemocný zvrací, má zrychlený tep i dech, často horečku, ale může být i dezorientovaný nebo agresivní.
U tohoto typu je bolest nárazová a objevuje se po pozření určitého jídla. Protože dochází ke špatnému trávení živin, dochází také ke ztrátě hmotnosti, ale i ke změně stolice. Chronický zánět je výsledkem dlouhodobého přejídání, pití alkoholu a kouření. Bohužel právě kvůli tomuto typu ztrácejí buňky citlivost na inzulín, ale také se výrazně zvyšuje pravděpodobnost rakoviny.
Fakt: Nejohroženější jsou muži mezi 30 až 50 lety. Z 50 % je příčinou dlouhodobá konzumace tvrdého alkoholu.
Onemocnění diabetem je samo o sobě rizikovým faktorem pro rozvoj poruchy příjmu potravy. Od diabetika se totiž očekává, že dodrží dietu, bude ...
Nemocná slinivka je výsledkem holdování alkoholu, kouření, stravy plné tuků, ale i stresu. U diabetu se k tomu všemu přidává ještě obezita, vysoký tlak, cholesterol i nedostatek pohybu. Při jakýchkoliv potížích je tedy dobré přestat kouřit a pít tvrdý alkohol. Dále se doporučuje nejíst pozdě v noci, nemíchat sladké a slané jídlo v jednom chodu, jíst častěji a menší dávky, a především mezi sebou jednotlivá jídla časově oddálit (to platí i u diabetu).
Konkrétně je však dobré vyhnout se kofeinu, červenému masu, vnitřnostem, smaženým jídlům, plnotučným výrobkům, sladkým dezertům a nápojům s přidaným cukrem. Pokud u vás převládá chronická varianta zánětu, je také dobré omezit plísňové sýry, tučné majonézy, tatarské omáčky a ocet. Zajímavé je, že i některá zelenina, respektive její slupka, může vaši slinivku potrápit. Proto je vhodné vše loupat, a to včetně okurky, rajčat, jablek, hrušek, ale i broskví a nektarinek.
U všech typů onemocnění slinivky břišní je důležité brát předepsané léky od lékaře, ale to neznamená, že tam vaše práce končí. V první řadě vám nejspíš bude nařízena dieta, a to jak u zánětů (nízkotučná), tak u diabetu (diabetická). U obou diet je důležitý energetický balanc s důrazem na dostatek bílkovin. U nízkotučné diety je nutné doplňovat některé vitamíny a minerály, které jsou jinak rozpustné v tucích (A, D, E, K, zinek a hořčík).
Vybírejte především ty potraviny, které na sebe dokáží vázat volné radikály – patří sem špenát, třešně, celá zrna, růžičková kapusta, zelené fazolky, mrkev, kurkuma a modré hrozny. Doporučenými potravinami jsou také čočka, ředkvičky, vodní meloun, jahody nebo brokolice.
Nakonec se vám určitě dostane doporučení, že kromě změny jídelníčku je potřeba změnit celý životní styl. Méně stresu, více cvičení v podobě dlouhých procházek nebo třeba jógy, ale i dostatečná hydratace jsou pro zdravou slinivku to pravé ořechové.
Zdroje: bensnaturalhealth.com, celostnimedicina.cz, mesicnikzdravi.cz, zheng.cz
202384