Zimní salát s brusinkami
Potřebujete: 200 g pšenice, 2 šálky vody, 15 g olivového oleje, 100 g sušených brusinek, 100 g celeru, 2 lžíce čerstvých dýňových semínek, 1 asi dvoukilogramovou dýni squash, 100 g červené cibule, sůl, pepř.
Recept pro 6 osob.
1 porce obsahuje = 271 kcal,
tuky: 4,5g, sacharidy: 9g, bílkoviny: 55g
Postup přípravy:
1. Pšenici den předem namočte do studené vody a nechte ji nabobtnat.Následující
den ji v mírně osolené vodě zvolna vařte doměkka.Vařenou pšenici sceďte,promí-
chejte s trochou oleje a nechte vychladnout.
2. Dýni rozkrojte na polovinu a dýňová semínka vyndejte na misku.Dýni očistěte
a vnitřek pokapejte olivovým olejem,opepřete,osolte.Do menšího pekáčku vlijte
asi 0,5cm vody a rozkrojenou částí na ní vložte dýni.Dejte do předehřáté trouby,
pečte asi 45 minut při teplotě 185 °C.
3. Když je dýně měkká,nechte ji vychladnout a oloupejte kůru.Zbylou dýni nakrájej-
te na kostky asi 2cm velké.
4. Z dýňových semen odstraňte vlákna,promíchejte je se zbytkem olivového oleje,
rozložte je na pekáčku a pečte asi 30 minut při teplotě 150 °C,nebo do zlatohněda.
5. Celer oloupejte,očistěte a nastrouhejte nahrubo.Cibuli nakrájejte na jemné
plátky.
6.Ve větší misce smíchejte vychladlou pšenici,brusinky,nastrouhaný celer,cibuli
a pečenou dýni.
Více receptů na www.diarecepty.cz.
1127
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný