Zelený čaj: Potlačuje chuť k jídlu, snižuje hyperglykémii a ulevit může i při revmatoidní artritidě
Nápoj zdraví a lahodné chuti starý již více než 5 000 let. Nebýt náhody, kdy při ohřívání vody spadlo čínskému císařovi Šen-nungovi několik lístků čaje do kotlíku, možná bychom zelený čaj dosud neznali. Ve 12. století jej zenový mnich Eisai označil za nápoj pozitivně ovlivňující pět životně důležitých orgánů, zejména srdce, ale i za lék na kocovinu, poruchy trávení, onemocnění nervového systému i pro podporu funkcí močové soustavy či činnosti mozku. Dnes již máme doloženo, že pití zeleného čaje je prospěšné – a to nejen pro diabetiky. S čím vším vám může pomoci?
Zelený čaj je čajem pravým. Pochází z listů rostliny Camellia sinesis a na rozdíl od černých čajů a čajů oolong prochází jen minimální oxidací, takže si zachovává větší obsah živin a antioxidantů. Přínosy zeleného čaje jsou závislé na kvalitě zpracování, značce i způsobu přípravy – obecně se zelený čaj zalévá převařenou vodou, která zchladla na 60–80 °C. Při použití vody o vyšší teplotě čaj zhořkne, protože se z něj uvolní příliš mnoho tříslovin (a také se sníží obsah účinných látek), chladnější voda naopak neumožní uvolnění vonných a chuťových složek, proto je výsledný nápoj mdlý až vodový.
Obsahové látky v zeleném čaji
V zeleném čaji se nacházejí především následující obsahové látky:
- Rostlinné polyfenoly mající antioxidační účinky – působí proti volným radikálům, ochraňují buněčné struktury. Nejvýznamnějším polyfenolem v zeleném čaji je katechin epigalokatechin-3-galát.
- Tein – alkaloid se stimulačními účinky na nervový systém, působí stejně jako kofein v kávě, ale není zde obsažen v takovém množství. Pro ty, kteří jsou citliví na kofein, může být zelený čaj dobrou náhradou.
- Velké množství vitamínů – významný je především obsah vitamínu C, E, P, B1 a B2, přičemž kombinace vitamínu C, E a katechinu posiluje imunitní systém.
- Velké množství minerálů – zejména mangan, draslík, vápník.
- Aminokyseliny – především L-theanin, který podporuje mentální soustředění.
Hyperglykémie pod kontrolou: Naučte se předcházet vysokým hladinám cukru v krvi
Důvody pro vznik hyperglykémie mohou být vnitřní i vnější. Mezi příčiny těch vnitřních patří to, že játra produkují příliš mnoho glukózy, tělo ...
Účinky zeleného čaje na lidský organismus
A nyní už se pojďme podívat na to, jaké přínosy může mít konzumace zeleného čaje na náš organismus.
Zelený čaj snižuje hladinu cukru v krvi u lidí s diabetem 2. typu
Hyperglykémie neboli vysoké hladiny cukru v krvi jsou pro diabetiky obzvláště nebezpečné, protože zvyšují riziko komplikací, jako jsou srdeční onemocnění, neuropatie (poškození nervů), problémy s očima, vznik diabetické nohy aj. Studie z roku 2014 prokázala, že pití 150 ml nálevu připraveného ze zeleného čaje třikrát denně po dobu čtyř týdnů má pozitivní vliv na inzulínovou rezistenci, snížení glykémie a některé lipoproteiny u diabetu 2. typu. Hlavní látkou, která hraje roli při ovlivňování inzulínové rezistence, jsou katechiny, antioxidanty zpomalující vstřebávání sacharidů.
V retrospektivní kohortové studii provedené v Japonsku bylo zjištěno 33% snížení rizika rozvoje diabetu 2. typu u osob konzumujících šest nebo více šálků zeleného čaje denně ve srovnání s těmi, kteří konzumovali méně než 1 šálek týdně.
Extrakt ze zeleného čaje urychluje spalování kalorií a potlačuje chuť k jídlu
I když zatím neexistují dostatečné důkazy o tom, že by pití zeleného čaje vedlo ke ztrátě hmotnosti u lidí s nadváhou nebo obezitou, vysoce koncentrované extrakty zeleného čaje mohou potlačit chuť k jídlu a urychlit spalování kalorií prostřednictvím procesu zvaného termogeneze, jak dokazuje studie. Nejedná se tedy o žádnou zázračnou „pilulku“ na zhubnutí, nicméně při dostatečné fyzické aktivitě a vyváženém jídelníčku může být zelený čaj pomocníkem při redukci hmotnosti.
Revmatoidní artritida a pití zeleného čaje
Studie sledující souvislost revmatoidní artritidy a zeleného čaje jsou sice zatím prováděny pouze na krysách, ale vykazují pozitivní účinky – například ve studii, ve které byla krysám vyvolána revmatoidní artritida, byly u krys, jimž byl podáván extrakt ze zeleného čaje, pozorovány méně závažné příznaky oproti krysám, jimž byla podávána jen čistá voda. Je však třeba provést více studií i na lidech, nicméně v tuto chvíli se zdá být užitečná kombinace konvenční léčby revmatoidní artritidy a podávání extraktu ze zeleného čaje.
Vliv zeleného čaje na kardiovaskulární onemocnění
Pozitivní přínos má zelený čaj také na zdraví srdce, jak dokládá studie z roku 2023, a to díky snížení vysokého krevního tlaku. Stejně tak má zelený čaj pozitivní vliv na snížení škodlivého LDL cholesterolu. Studie z roku 2006 pak poukázala na fakt, že konzumace pěti a více šálků zeleného čaje denně je spojena se sníženým rizikem úmrtí ze všech příčin a se sníženým rizikem úmrtí v důsledku kardiovaskulárních onemocnění.
Pozor na kombinaci zeleného čaje a léků na vysoký tlak
Pokud již užíváte léky na vysoký krevní tlak, buďte při konzumaci zeleného čaje obezřetní – a to zejména při užívání přípravků s vysokou koncentrací extraktu ze zeleného čaje. Zelený čaj totiž může interagovat s těmito léky, zejména beta-blokátory. Proto konzumaci zeleného čaje či extraktů z něj vždy konzultujte s ošetřujícím lékařem.
Protirakovinné účinky zeleného čaje
Vzhledem k vysokému obsahu antioxidantů je zelený čaj zkoumán také jako prostředek proti rakovině. Přehled výsledků studie z roku 2018 prokázal, že extrakt ze zeleného čaje může pomoci oddálit nástup některých typů rakoviny a zabránit jejich opětovnému výskytu. Mnohé výzkumy však zatím probíhají pouze laboratorně, a tak je třeba důkladnějšího zkoumání na lidech.
Zelený čaj a psychická onemocnění
K zajímavým výsledkům došla studie z roku 2017, která zveřejnila závěr, že konzumace zeleného čaje ovlivňuje psychopatologické symptomy. Tein a aminokyselina L-theanin, jež jsou v zeleném čaji obsaženy, se ve vzájemném spolupůsobení podílejí na snížení úzkosti a ovlivnění dalších mozkových funkcí (zmiňována je také obsedantně-kompulzivní porucha a sociální úzkostná porucha), včetně paměti a pozornosti.
Grapefruity na talíři diabetiků: Pomáhají při inzulinové rezistenci, vysokém tlaku i nadváze
Grepy, latinsky Citrus paradisi, jsou citrusy s vysokým obsahem zdraví prospěšných látek – obsahují vysoký obsah vitamínu C, dále vitamíny A, E, ...
Užívání zeleného čaje diabetiky
I když má zelený čaj prokázané pozitivní přínosy pro zdraví, je třeba při jeho užívání myslet na následující fakta:
- Nulový obsah kalorií má jen tehdy, pokud jej nedoslazujete. Pokud nejste schopni vypít čaj neslazený, zvolte namísto sladidel stévii.
- Zelený čaj obsahuje tein – i když nemá tak výrazný účinek jako kofein v kávě, stále má stimulační účinky, proto byste jej neměli pít ve večerních hodinách, a stejně tak byste měli být obezřetní, pokud máte citlivost na kofein nebo pokud užíváte léky na vysoký krevní tlak.
- Chcete-li popíjet zelený čaj ve větším množství a léčíte se s cukrovkou či jinými onemocněními, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem. Užívání doplňků stravy obsahujících vysokou koncentraci extraktu ze zeleného čaje byste vždy měli konzultovat s lékárníkem nebo ošetřujícím lékařem.
Zdroje: cs.wikipedia.org, zelenecaje.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, jamanetwork.com, bmcpublichealth.biomedcentral.com
12900