Bis Bis

Zdravé zuby: prevence diabetu 2. typu

Zdravé zuby: prevence diabetu 2. typu

Nová studie vědců z Shimane University ve městě Izumo v Japonsku naznačuje, že pokud mají starší lidé už málo vlastních zubů a nedokáží již dobře kousat, zvyšuje to u nich riziko ztráty svalů (sarkopenie) a rozvoje diabetu 2. typu. Zlepšení zdraví ústní dutiny včetně nošení zubní náhrady – která může snížit riziko ztráty zbývajících zubů – by mohlo pomoci předejít těmto onemocněním.

Výzkumu se zúčastnilo 635 osob ve věku mezi 40 a 74 lety. Účastníci měli za úkol 15 sekund žvýkat gumové želé tak usilovně, jak jen dokáží, aniž by ho spolkli a poté zbytek vyplivnout. Vědci následně spočítali, kolik kousků bonbonu každému zbylo. Tímto způsobem vědci ohodnotili žvýkací schopnosti každého účastníka. Spočítali také, kolik zubů každý účastník měl a změřili množství jejich kosterních svalů a sílu stisku ruky.

Zhoršení žvýkacích schopností je významným problémem

Vědci rovněž účastníky vyšetřovali na diabetes – měřili jim hladinu glykovaného hemoglobinu (HbA1C). Při analýze výsledků zohlednili pohlaví, věk, index tělesné hmotnosti, konzumaci alkoholu, množství pohybové aktivity a to, jestli je účastník kuřák či nekuřák.

Vědci zjistili, že menší počet zubů a zhoršená žvýkací schopnost mají významnou spojitost se slabším stiskem ruky, možnou sarkopenií a diabetem. „Naše zjištění naznačují, že zlepšení zdraví ústní dutiny včetně udržování žvýkací schopnosti a zbývajících zubů může u starších dospělých přispět k prevenci sarkopenie a diabetu,“ uvádějí autoři studie. Odhadují, že u lidí se zhoršenou žvýkací schopností nebo menším množstvím zubů existuje zvýšené riziko diabetu, protože konzumují měkčí potraviny plné cukru a jedí kratší dobu. Oba tyto faktory by způsobily větší zvýšení hladiny glykemie po jídle. „Podle našich dat může zlepšení schopnosti žvýkat a nošení zubní náhrady snížit riziko diabetu a sarkopenie,“ říká jeden z vedoucích autorů studie MUDr. Shozo Yano, Ph.D. Doktor Yano radí, aby starší lidé jedli pomaleji a čistili si po jídle zuby. Zdůrazňuje, že když se tito lidé budou starat o zdraví ústní dutiny, pomohou si tím udržet celkové zdraví.

Omezení studie

Souvislosti mezi chatrným zdravím ústní dutiny, sarkopenií a diabetem, které nalezla tato studie, byly sice statisticky významné avšak relativně malé – mezi 2-6 %. Autoři uznávají, že zvýšení počtu pacientů by mohlo vést ke statisticky velice významným souvislostem. Autoři navíc nevzali v úvahu potenciálně důležité součásti zdraví ústní dutiny, jako jsou onemocnění dásní, používání zubní náhrady a čištění zubů. „Proto je velice důležité, aby bylo provedeno více podobných studií, které by zkoumaly zmíněné souvislosti,“ dodávají vědci.

Zdroj: www.medicalnewstoday.com

 

 

 

413

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku