Zdeněk Pohlreich: Profesionální kuchař není dietní sestra

Zdeněk Pohlreich: Profesionální kuchař není dietní sestra

Myslíte si, že populárního a zároveň kontroverzního šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha u plotny nic nepřekvapí? Mýlíte se. Kdyby za ním přišel číšník s objednávkou jídla pro diabetiky, možná by se mu orosilo čelo. O vaření s ohledem na cukrovku moc neví.

Vaření ho nebavilo

O tom, že se ze Zdeňka Pohlreicha stane proslulý gastronom, rozhodla chvíle, kdy mu oznámili, že neudělal zkoušky na střední školu. Nastoupil tehdy do učebního oboru kuchař. Vaření ho prý nejdřív vůbec nebavilo. Po vyučení získával zkušenosti v pražském hotelu Stop. Když koncem osmdesátých let emigroval, uchytil se po ročním pobytu v Nizozemí v australském Adelaide jako Sous-Chef v restauraci La Guillotine. Později se zde stal šéfkuchařem. Po návratu do Prahy vedl kuchyně v mnohahvězdičkových hotelech Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott. Provozuje Café Imperial a Divinis, ale zároveň učí na střední gastronomické škole. Proslul ale především jako šéfkuchař z televizní obrazovky.

Pamatujete si, kdy jste poprvé vařil pro diabetiky?
Já s tím mám minimum zkušeností, vlastně žádné.

Kdyby k tomu došlo, věděl byste si rady?
Obecně bych řekl, že platí, že lidé s jakoukoli dietou vědí nejlépe, co mohou a nemohou jíst.

Vy sám víte, co do jídelníčku diabetika nepatří?
Asi by tam neměl být cukr, to je asi vše, co vím.

Předpokládám ale, že jste někdy nějakého diabetika poznal…
Můj otec byl cukrovkář, ale neměl moc velikou disciplínu. Pak jsem měl kamarádku, která si píchala inzulín. Pamatuji si, že jsme si na to nemohli zvyknout.

Takže máte diabetika přímo v rodině. Radil jste mu někdy s jídelníčkem?
Bohužel už nemám… A nikdy jsem mu neradil.

Když jste studoval pražskou hotelovku nebo ještě předtím kuchařské učiliště, bylo součástí výuky i vaření pro diabetiky?
Samozřejmě že ne. Profesionální kuchař prostě není dietní sestra.

Víte, že váš soused František Ringo Čech má cukrovku? Byl se u vás někdy najíst?
Pokud vím, byl u mě jíst.

V minulém čísle DIAstylu vyprávěl, jak trpí, když na zahradě grilujete. Má pak prý chuť přijít a »přežrat se«. Prozraďte, jak disciplinovaný je. Dokázal se při návštěvě u vás ovládnout?
Jak už jsem říkal, jednou tu byl a choval se celkem zdrženlivě.

Můžu vás poprosit o nějaký recept, který by podle vás diabetikovi zaručeně neuškodil?
Já recepty zásadně nerozdávám.

Jan Exner

710

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku