Zázračné avokádo: Snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky a pomáhá při cukrovce

Zázračné avokádo: Snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky a pomáhá při cukrovce
Avokádo je považováno za superpotravinu díky jeho nutriční hodnotě a obsahu zdraví prospěšných látek Zdroj: Pixabay

Avokádo je považováno za jednu z nejzdravějších potravin díky jeho nutriční hodnotě a široké škále zdravotních přínosů. Kromě protizánětlivých a protirakovinových účinků je vhodným doplňkem jídelníčku diabetiků, protože podle provedených výzkumů přispívá k lepší homeostáze glukózy a inzulinu, zejména u cukrovky II. typu. Pokud vám z pomlázky zbude hodně vajec, můžete vyzkoušet výborný recept na plněná vejce, kde můžete uplatnit právě avokádo, červenou řepu, nebo obojí.

Avokádo je plod stromu hruškovec přelahodný (Persea americana). Má kožovitou zelenou slupku. Obsahuje jedno velké semeno, kterému se říká pecka. Ačkoliv jej řada lidí považuje za zeleninu, botanicky se řadí mezi ovoce. Při dozrávání se avokádo zbarvuje do tmavě zelené až černé barvy.

Zásobárna živin a zdraví prospěšných látek

Avokádo obsahuje mnoho živin, včetně široké škály vitamínů, minerálů, antioxidantů a tuků. Nezdravých nasycených tuků ale obsahuje jen stopové množství. Většinu tuku v avokádu tvoří zdravé mononenasycené mastné kyseliny (MUFA), které přispívají ke zlepšování celkového cholesterolu, přičemž špatný cholesterol (LDL) snižují, a dobrý cholesterol (HDL) naopak zvyšují. Kromě toho mají i protizánětlivé účinky.

V průběhu času se avokádo stalo mezinárodně uznávanou potravinou a získalo si popularitu díky své chuti a výživové hodnotě. Dnes je avokádo konzumováno po celém světě a je běžně dostupné v obchodech se zdravou výživou a supermarketech.

Avokádo je považováno za jednu z nejzdravějších potravin díky své bohaté výživové hodnotě a široké škále zdravotních přínosů. Jeho výživná dužina obsahuje zejména vitamíny skupiny B, C, K, H a E a také důležité minerální látky, zejména draslík, hořčík, měď a fosfor. Významný je také obsah rozpustné vlákniny.

Avokádo pochází z jižní části středního Mexika, jeho původ se datuje do doby mezi 7 000 a 5 000 lety př. n. l.. Trvalo však několik tisíciletí, než se tato divoká odrůda začala pěstovat. Archeologové v Peru našli semena domestikovaného avokáda pohřbená s inckými mumiemi z roku 750 př. n. l. a existují důkazy, že avokádo se v Mexiku pěstovalo již 500 let př. n. l. Španělští conquistadoři toto ovoce milovali, ale nedokázali jeho název vyslovit, a tak změnili aztécké slovo na srozumitelnější aguacate, z něhož se nakonec v angličtině stalo avokádo. První anglicky psanou zmínku o avokádu napsal sir Henry Sloane v roce 1696.

Tajemná kombuča: Pití čaje simuluje půst, snižuje cholesterol a podporuje hubnutí

Vysoká hladina triglyceridů v těle je spojena se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Ke snížení hladiny triglyceridů může přispět ...

Proti zánětům, na srdce i při cukrovce

Avokádo je velmi zdravé. S čím vším vám může pomoci?

  • Vysoký obsah vlákniny: Každé avokádo obsahuje přibližně 14 gramů vlákniny. Její dostatek ve stravě je přitom nezbytný pro zdraví trávicího systému, protože má pozitivní vliv na fyziologii trávení a také na složení a metabolické funkce střevní mikroflóry.
  • Přispívá ke zdraví srdce: Avokádo pomáhá zvýšit hladinu dobrého cholesterolu HDL, který chrání srdce, a snížit hladinu cholesterolu LDL, což je typ cholesterolu, který je významně spojen s aterosklerózou neboli s tvorbou plaku podél stěn tepen. Vysoký obsah draslíku a hořčíku v avokádu je navíc prospěšný pro regulaci krevního tlaku. Udržování krevního tlaku na zdravé úrovni má zásadní význam pro prevenci srdečních onemocnění.
  • Pozitivní vliv na pokožku a vlasy: Avokádo je díky svým blahodárným účinkům často využíváno při výrobě kosmetických produktů. Obsažené vitaminy C a E mají antioxidační efekt a kyselina olejová hydratuje pokožku. Avokádový olej se používá jako doplněk při léčbě lupenky a ekzémů.

Vysoký tlak: Nedostatek spánku zvyšuje riziko hypertenze

Podle nové studie je spánek kratší než 7 hodin denně spojen s vyšším rizikem vysokého krevního tlaku v průběhu času. Výsledky, které zatím nebyly ...

Avokádo na jídelníčku diabetiků

Avokádo má vysokou kalorickou hodnotu. Ve 100 g dužiny je 222 kcal, tedy přibližně 930 kJ. Proto je potřeba, aby diabetici zařazovali avokádo do svého jídelníčku opatrně a spíše v menším množství. Jestliže vám z velikonoční pomlázky zbude spousta vajíček, můžete vyzkoušet recept na vejce s avokádovou nebo řepnou náplní, jehož autorem je Pavla Janovská, DiS.

Recept: Plněná vejce

K přípravě 12 plněných vajec budete kromě vajec uvařených natvrdo potřebovat následující suroviny.

Na zelenou avokádovou náplň:

  • 1 celé zralé avokádo
  • 2 stroužky česne­ku
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 6 žloutků

Na růžovou náplň z červené řepy:

  • 50 g najemno nastrouhané uvařené červe­né řepy
  • 2 polévkové lžíce čerstvého křenu
  • 50 g Lučiny Linie
  • sůl
  • pepř
  • 6 žloutků

Výživové hodnoty ve 100g porci: 147 kcal. Tuky 2 g. Bílkoviny 9 g. Sacharidy 2 g.

Postup přípravy

Vejce uvaříme, necháme vychladnout a oloupeme. Poté vejce rozpůlíme, vyjmeme žloutky a připravíme si obě náplně jednoduše smícháním všech uvedených ingrediencí. Vejce naplníme náplní, ideálně za pomoci zdobičky, a ozdobí­me je drcenými chilli vločkami a lístky bazalky či petržele. Vejce uchováváme v chladu v lednici.

Se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Tip: Pozor na avokádovou náplň. Avokádo na vzduchu velmi rychle oxiduje, ideální je proto do náplně přidat také pár kapek citronu, díky kterému vydrží náplň déle svěží. Dobrou chuť!

Zdroje: healthline.com, dále dle textu

8358

Diskuze k článku