Zapečené brambory s brokolicí a plísňovým sýrem

Zapečené brambory s brokolicí a plísňovým sýrem

Čeho není nikdy dost? Jednoduchých, rychlých a neskutečně dobrých receptů! Jedním z nich jsou právě naše brambory, které jenom zapečete s plísňovým sýrem a brokolicí. Posledně jmenovaná zelenina je mj. zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminů C, D a E, kyseliny listové a vlákniny. Kvůli vysokému obsahu vody a nízkému množství sacharidů by brokolici určitě měli zařadit do svého jídelníčku lidé, kteří chtějí zhubnout. A díky smetaně a sýru s modrou plísní dokáže náš organismus lépe vstřebat také vitaminy rozpustné v tucích.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 65 minut

Náročnost: **

Ingredience:

  • 500 g brambor
  • 1 brokolice
  • 150 g sýra s modrou plísní
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 1 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • slunečnicový olej

Postup:

potatoes. brambory

1. Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou.

2. Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem.

3. Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut.

Tip: Brambory se označují třemi varnými typy – A, B a C. Varný typ A (zelené značení) je vhodný především na salát. Varný typ B (červené značení) využíváme hlavně jako přílohu. Varný typ C (modré značení) se hodí do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

958

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku