Zapečená ryba se zeleninou
Potřebujete: 1,60 kg bílé ryby (tilapie, treska, pražma), 3 lžíce rostlinného oleje, 200 g cibule, 400 g mrkve, 3 stonky řapíkatého celeru, 300 g rajčat, 150 g čerstvých paprik, 5 stroužků česneku, sůl, pepř, 2 lžíce kysané smetany (majonézy, jogurtu), 1 lžíci bylinek dle vlastní chuti (např. petrželky, kopru, bazalky).
Recept pro 8 osob.
1 porce obsahuje:
energie: 302 kcal
tuky: 8,5 g
sacharidy: 10 g
bílkoviny: 41 g
Postup přípravy:
1. Očistěte, omyjte a nakrájejte zeleninu. Cibuli krájejte na proužky, vše ostatní na asi centimetrové kostičky. Mrkev nastrouhejte nahrubo.
2. Vezměte si pánev s vyšším okrajem a na rozehřátém oleji dozlatova opečte cibulku. Pak přidejte ostatní nakrájenou zeleninu, prolisovaný česnek, osolte, opepřete
a opékejte asi 10 minut. Nakonec vmíchejte sekané bylinky.
3. Připravte si dvě větší (dvouporcové) zapékací misky. Dno mírně vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem. Potom přidejte zeleninovou směs a rovnoměrně
ji rozetřete po celém dně formy. Zbytek zeleniny přendejte do jiné misky.
4. Rozehřejte troubu na 350 °C.
5. Rybu omyjte, osušte a nakrájejte tak, aby vyšly nejlépe dva kousky na porci. Na pánev od zeleniny si přidejte trochu oleje, rozehřejte ho a osolenou, opepřenou
rybu na něm zprudka opečte. To znamená asi 2–3 minuty z každé strany, aby nebyla ještě celé propečená.
6. Opečené kousky ryby rozložte na zeleninu v zapékací formě a naneste další vrstvu připravené zeleniny. Navrchu potřete zeleninu kysanou smetanou a celou formu
zakryjte víkem nebo alobalovou fólií. V předehřáté troubě pečte asi 40 minut.
11832
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný