Přírodní lékárna: Bazalku je pro zachování chuti lepší mrazit
Zahřejte se nejen svetrem, v chladných dnech pomohou i potraviny. Proč mají diabetici dbát na dobrý výběr koření?
Zdroj: Pixabay
Existuje mnoho potravin, které nám pomáhají zahřát tělo v sychravých zimních dnech. Prohřívací potraviny jsou vhodné také pro diabetiky, podporují boj proti projevům hyperglykémie. Co jste možná nevěděli?
Mnohé prohřívací potraviny mohou být pro strávníka překvapivé, protože typicky si pod tímto termínem představí hlavně různé druhy koření. To ale tvoří jen část skupiny jídla, které vám pomůže zůstat v teple a zároveň podpoří dobrou činnost vašeho organismu.
Bojujte s chladem efektivně – nejen oblečením
Jakmile klesnou teploty a prodlouží se noci, musí náš organismus čelit nebývalé psychické i fyzické zátěži. Narůstá potřeba zůstat v komfortu a teple, nosíme více vrstev oblečení. Chladné zimní dny jsou bohužel něco, čemu se nevyhne nikdo z nás. S poklesem teplot je potřeba změnit nejen šatník, ale zaměřit se také na zimní jídelníček. A není vůbec špatné osvojit si znalosti, které ho pomohou vytvořit tak, aby byl co nejprospěšnější nutričně a zároveň posílil přirozenou imunitu. Prostě, aby pro vás měl i to „něco navíc“.
Prohřívacím jídlem se typicky zaobírají staré léčebné systémy, jako je ájurvéda nebo tradiční čínská medicína.
Naši předkové si museli v tomto ročním období vystačit s málem a dodržování určitého druhu stravy pro ně nebylo zrovna jednoduché. V dnešní době a při dostupnosti širokého spektra potravin v rámci všech ročních období je zaměření se na to, abyste dokázali zařadit do stravy jídlo, které vás zahřeje, poměrně snazší. V asijských kulturách byly kořenité směsi podávány nejen jako zdroj nasycení, ale také připravovány s důrazem na celkovou efektivitu pro lidské tělo. Pomáhají také bojovat s projevy zánětlivých onemocnění a jsou vhodné pro úspěšné budování odolné imunity.
Zostřete si smysly pomocí chilli papriček, prospějí vašemu zažívání a také hladině krevního cukru
Jsou ideální pro milovníky pikantních chutí, vynikají různými druhy ostrosti a hodí se nejen do slaných, ale i do sladkých pokrmů. Dotváří ...
Zahřívací potraviny pomohou podpořit přirozenou termogenezi
Termogeneze je přirozený proces, který probíhá v lidském těle po konzumaci potravy v rámci metabolických procesů. Nemusí být indukována, nastupuje automaticky. Pro to, aby byla efektivnější, se ale doporučuje zařadit do jídelníčku potraviny nebo potravinové doplňky, které pomohou zlepšit její účinnost. Termogenní doplňky stravy jsou vyhledávanou komoditou u všech lidí, kteří chtějí ztratit nějaké to kilo navíc.
Zahřívací potraviny a termogenní potravinové doplňky podpoří průběh metabolických procesů a podporují lepší spalování tuků.
V případě potravin indikujících termogenické reakce se jedná o byliny, plody, ale také tradiční a oblíbené nápoje, jako je zelený čaj nebo káva. Kofein či extrakt ze zeleného čaje najdete až notoricky běžně spolu s kapsaicinem (skořice, chilli), černým pepřem a kurkuminem jako složky oblíbených fat burnerů. Zlepšení průběhu termogenických reakcí přidáním prohřívacích potravin podpoří produkci trávicích enzymů, které metabolizují živiny a eliminují odpadní látky a pomohou jejich efektivnímu vyloučení z těla. Jednou z potravin, které bývaly jmenovány jako možné termogenické, byl také kokosový olej, ale studie, která se jeho možné účinnosti na metabolické procesy zaobírala, tuto jeho funkci nepotvrdila.
Proč by měly prohřívací potraviny zajímat diabetiky?
Diabetici by se měli zaměřit na prohřívací potraviny z více dobrých důvodů. Mohou totiž opravdu výrazně pomoci při úspěšném managementu jejich onemocnění, prospěšné jsou hlavně pro diabetiky II. typu. Proč?
-
Uvádí se, že zlepšují stravitelnost bílkovin a zabraňují náhlým chutím na sladké.
-
Podporují dobrou činnost krevního oběhu a jsou dobrou prevencí v rámci boje proti výskytu mozkové mrtvice a infarktu myokardu.
-
Mnohé z nich působí jako dobré antioxidační látky a napomáhají chránit buňky před vnějšími agresemi a působením oxidativního stresu.
-
Snižují tukovou zátěž v těle, a tím podporují dobré funkce kardiovaskulárního systému.
-
Podpoří snahu o ztrátu kil navíc, pokud pravidelně cvičíte.
-
Díky pozitivnímu účinku na endokrinní systém podporují vylučování hormonů, které mohou pomoci se snižováním projevů zimních depresí. Obzvláště, pokud pravidelně užíváte vitamín D3, který je jmenován jako základní stavební prvek pro úspěšný boj se zimními splíny.
Fytonutrienty jsou důležitou složkou jídelníčku, dokážou být skvělými pomocníky u diabetu
V této kategorii živin najdete především fenolické sloučeniny s polyfenoly nebo flavonoidy a karotenoidy. Jsou známé hlavně jako silné ...
Co zařadit do jídelníčku, abyste se úspěšně zahřáli
Některé termogenní potraviny působí tak, že stimulují náš endokrinní systém, podporují zdravé vylučování hormonů. Tyto ingredience mají navíc velmi dobrou energetickou hodnotu. Zbytečně nezatěžují tělo a poskytnou mu dostatek výživných látek, včetně potřebné vlákniny, takže nebude strádat ani v zimě. Co tedy zařadit do jídelníčku, abyste se zahřáli?
-
Potraviny, které obsahují síru (šalotka, cibule, česnek, pažitka, hořčice).
-
Koření, které je známé jako prohřívací: hřebíček, skořice, pepř, kmín, zázvor, kurkuma, chilli, oregano, tymián, bobkový list. Jsou dobrými podporovateli termogenických reakcí.
-
Jezte olejnatá semena a ořechy nebo mandle.
-
Dejte si chutně upravené luštěniny, ať už cizrnu, čočku, nebo oblíbené druhy výživných a na vlákninu bohatých fazolí.
-
Zahřejí vás také houby.
-
Ze zeleniny podporuje tělesné teplo dýně, pastinák nebo mrkev.
-
Poněkud překvapivě podporují tělesné teplo také batáty. Protože je tělo tráví pomalu, jsou zvláště vhodné pro zařazení do zimního jídelníčku, který má za cíl udržení dobré tělesné teploty.
-
Pokud se chcete zahřát a jíte maso, v zimě sáhněte po tom červeném. Pocit chladu totiž může souviset také s tím, že máte nedostatek železa. Kvalitní červené maso, nejlépe z bio chovu, doplní do těla také důležitý vitamín B12, který udrží v kondici nervové i imunitní funkce.
-
Ovesné vločky jsou potravinou, která by rovněž neměla chybět v zimním jídelníčku. Proč? Jsou totiž bohaté na minerály, zejména zinek a selen, přispívají ke správné funkci štítné žlázy, jejíž činnost je klíčová při regulaci tělesné teploty.
Zdroje: Ncbi.nlm.nih.gov, Sciencedirect.com, Bbcgoodfood.com, Diabetes.co.uk
2739