Máte žlutá chodidla? Jejich zbarvení může upozornit na zánět, zvýšený cholesterol, jaterní cirhózu a další
Za nevysvětlitelnými hyperglykémiemi mohou někdy být tukoproteinové jednotky
Zdroj: Freepik
Základní a ustálené vzdělávání diabetiků se zaměřuje pouze a jen na počítání sacharidů v jídle. Čím dál častěji se však odborníci shodují na tom, že je do nauky o cukrovce potřeba zařadit, a především i vyvážit, nadměrnou konzumaci tuků a bílkovin. Ty totiž mohou paradoxně stát za glykemickými výkyvy, které znemožňují správně kompenzovat naše onemocnění. Pojďme se na fenomén tukoproteinových jednotek podívat podrobně.
Možností, proč je naše glykémie stále v pohybu, či převážně zvýšená, je nespočet. Od nadbytku příjmu sacharidů, přes nemoc až po stres. Možná by nás ani nenapadlo, že za nevysvětlitelnými hyperglykémiemi mohou stát tukoproteinové jednotky.
Co jsou tukoproteinové jednotky?
Většina diabetiků o tomto fenoménu neví, a dokonce i někteří diabetologové se na tukoproteinové jednotky dívají velmi skepticky. Několik posledních výzkumů však ukazuje, že nejenom sacharidy, ale i přemíra tuků a bílkovin v těle ovlivňují glykémii. Některé tučné potraviny totiž zapříčiní zpomalené vyprazdňování žaludku, které má za následek cirkulaci volných mastných kyselin v těle. Ty nejenom zhoršují citlivost na inzulín, ale také navíc podporují jaterní glukoneogenezi, která stimuluje játra ke zvyšování krevního cukru.
Jedna tukoproteinová jednotka (zkráceně TPJ) odpovídá 100 kcal přijatých z tuků a bílkovin (je ekvivalentem k 10 g přijatých sacharidů – tedy jedné sacharidové jednotce). Na rozdíl od sacharidů se však efekt zvýšené glykémie z tuků neprojeví hned, ale až s odstupem času.
Fakt: Tento jev není potřeba počítat při každém jídle, ale týká se jen opravdu tučných potravin. Mezi ně patří například pizza, lasagne, hamburgery, tučné uzeniny (koleno), ryby (losos) nebo avokádo.
Kombinovaný bolus pro pokročilé
Jak už bylo řečeno: tuky a bílkoviny zvyšují glykémii s odstupem času. Není tedy možné je kompenzovat hned s normální dávkou inzulínu, protože by zapůsobil na glykémii dřív než efekt TPJ, čímž by došlo k hypoglykémii. Následný výpočet, který uvádím, podrobně zkoumal MUDr. Lukáš Plachý, lékař diabetologického oddělení Pediatrické kliniky FN.
Průměrná pizza Hawaii o hmotnosti 300 g obsahuje 80 g sacharidů, 27 g bílkovin a 15 g tuků. Pokud bychom chtěli vypočítat TPJ, musíme vypočítat energetickou hodnotu tohoto pokrmu (kcal). Bílkoviny tak vynásobíme číslem 4, protože 1 g bílkoviny má 4 kcal, a tuky vynásobíme číslem 9, protože 1 gram tuků má energetickou hodnotu 9 kcal.
Tím dojdeme k tomu, že bílkoviny mají v tomto případě energetickou hodnotu 108 kcal (27 × 4) a tuky 135 kcal (15 × 9). Dohromady 243 kcal. Pokud má jedna TPJ 100 kcal, tak 243 kcal je 2,4 TPJ (243 : 100).
Omyl při hubnutí s názvem light: Nízkotučné potraviny našemu tělu vždycky neodlehčí
Označení "light" je mylně považováno za synonymum něčeho vhodného pro hubnutí. Přitom neexistuje žádný přesvědčivý důkaz o tom, proč by se měli ...
Kombinovaný bolus, tedy rozloženou dávku, aplikujeme nejdříve standardně k pokrytí sacharidů a druhou podlé výše TPJ. Tabulka vám ukáže, v jakém časovém horizontu byste si měli opravnou dávku inzulínu připíchnout. Když se vrátím k příkladu pizzy Hawaii, která má 2,4 TPJ, odpovídá tomu časové rozmezí čtyř hodin od podání první dávky.
Existuje samozřejmě i lehčí aplikace tukoproteinových jednotek. Jedná se o výpočetní vzorec, kdy standardní jednotky k pokrytí sacharidů vynásobíte číslem 1,25. Pokud tedy pokrm obsahuje 80 g sacharidů (jako u výše zmíněné pizzy), odpovídá tomu 8 jednotek inzulínu, které následně vynásobíme číslem 1,25. Tím dojdeme k číslu 10, což víceméně souhlasí i s prvním výpočtem. Osm jednotek je tedy nutné aplikovat hned a další dvě s odstupem času čtyř hodin (viz tabulka).
Složité jen na počátku
Zpočátku se mohou zdát výpočty složité a možná i to je důvod, proč stále nejsou zavedené do každodenní praxe diabetika. Navíc má toto počítání pro pokročilé spoustu proměnných – každý diabetik má totiž jinou fyzickou zdatnost a každý může mít reakce na TPJ trochu jiné. Je tedy nutné vše v praxi individuálně a bezpečně vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že se globálně jedná o několik málo tučných jídel, je dobré si vždy takové výpočty uschovat.
Vyvážená strava a dostatečný pohyb by ve většině případů měly pokrýt klasickou kompenzaci sacharidů.
Závěrem
Odstup, se kterým bychom měli aplikovat bolusovou dávku, je někdy větší než 4 hodiny, což mnohdy znamená, že se budeme chystat k dalšímu hlavnímu jídlu. Bylo by tedy nesmyslné píchnout si bolusovou dávku a následně řešit další dávku inzulínu k pokrytí sacharidů. V případě, že by byla glykémie zvýšená, pouze navýšíme (viz výpočty) dávku inzulínu k hlavnímu jídlu. TPJ nebudeme řešit ani v případě, že nás čeká nějaký fyzický výkon.
Tip: Nepředpokládám, že při konzumaci tučného jídla v noci, si nastavíte budík ve čtyři ráno, abyste si zkontrolovali glykémii nebo aplikovali bolusovou dávku inzulínu. Je však dobré vědět, z čeho může zvýšená ranní glykémie pramenit.
Zdroje: diapozitiv.cz, ocukrovce.cz, diabeteseducatorscalgary.ca, diabetesnet.com
17009