Whisky z moči diabetiků: Umělecký experiment, který otevírá nové možnosti výroby alkoholu

Whisky z moči diabetiků: Umělecký experiment, který otevírá nové možnosti výroby alkoholu
Whisky z moči diabetiků boří konvence Zdroj: Freepik

Alkohol a cukrovka nejdou zrovna moc dohromady. I když… Co alkohol nekonzumovat, ale využít cukrovku k jeho výrobě? Respektive moč diabetiků. Zní to děsivě? Jak pro koho. Britský lihovarník James Gilpin se tohoto experimentu zhostil a výsledek prý stojí za to.

Whisky patří celosvětově k velmi oblíbeným alkoholickým nápojům. Standardně se vyrábí z obilnin, případně z kukuřice, jako je tomu u amerického bourbonu. Jak se ale zdá, konvence týkající se surovin a dlouhého, mnohdy letitého zrání lze zbořit – whisky lze totiž vyrobit i za použití sladké moči diabetiků.

Umělecký experiment prezentující nové možnosti a technologie

Brit James Gilpin je sám diabetikem 1. typu. Jeho babička se však léčí s diabetem 2. typu – a byla to právě ona, kdo jako první daroval svou moč pro Jamesův experiment v rámci designérského projektu pro Royal College of Art.

Moč diabetiků 2. typu, zejména pak u starších lidí, obsahuje velké množství cukrů. Gilpin se rozhodl získanou moč od důchodců s cukrovkou dokonale vyčistit a vytěžit z ní důležité suroviny pro výrobu whisky. Moč při jeho experimentu procházela pečlivou filtrací, ke které využíval zařízení, jímž se upravuje pitná voda. Takto vyčištěný produkt, zbavený odpadních látek a bílkovin, je vlastně roztokem glukózy, který je schopen vyvolat kvasný proces a vytvořit alkohol. Získanou základní surovinu pak lihovarník smíchal s dalšími standardními surovinami, nechal fermentovat a následně vypálil.

Láhev s vlastním jménem

Barva, chuť i viskozita nápoje vyrobeného s přídavkem moči diabetiků je zcela totožná s klasickou whisky, takže byste je od sebe podle chuti nerozeznali. Nemusíte však mít strach, že by se k vám nechtěně nějaká láhev zatoulala – Gilpin sice výsledný produkt plnil do klasických láhví na whisky, ale pečlivě je označoval jménem a věkem daného dárce. A vzhledem k tomu, že se jednalo pouze o umělecký projekt, měla příležitost ochutnat výsledný produkt jen hrstka vyvolených. Ale kdo ví… Třeba se jednou stane whisky z moči diabetiků vyhledávaným nápojem…

Musí diabetik nahlásit své onemocnění zaměstnavateli? Zákon to nevyžaduje, omezení však jsou

Dobrou zprávou je, že z pohledu zákoníku práce není diabetes vnímán jako překážka k nástupu do zaměstnání. Jakožto diabetici tedy nejste povinni ...

Diabetici a konzumace alkoholu

Ať už se léčíte s diabetem prvního, nebo druhého typu, pamatovat byste měli na staré klasické „všeho s mírou“. Příležitostná sklenka vína vám sice neublíží, vyhýbat byste se však měli tvrdému alkoholu, dezertním vínům či sladkým likérům. Osoby s diabetem by měli upřednostňovat suchá vína. Vždy ale pamatujte na to, že alkoholický nápoj dodává tělu takzvané prázdné kalorie a ve vyšší dávce může způsobit prudký pokles krevního cukru – a tedy hypoglykémii. Diabetici 2. typu užívající ke kompenzaci svého onemocnění léky s léčivou látkou metformin by se měli pití alkoholu zcela vyvarovat, jelikož u nich může způsobit život ohrožující komplikace. Důležité je také myslet na to, že alkohol v žádném případě nepatří na lačný žaludek a vždy by při vaší konzumaci alkoholu měl být někdo, kdo ví, že jste diabetikem a bude vám schopen v případě nesnází poskytnout pomoc.

Zdroje: diabetes.co.uk, expres.cz, diabetickaasociace.cz

3127

Diskuze k článku