Výživa: Zmrzlina nemusí být hřích

Výživa: Zmrzlina nemusí být hřích

V povědomí většiny z nás je zmrzlina považována za sladkost, která by se ve zdravém jídelníčku či jídelníčku diabetika objevovat neměla. Ale je to skutečně tak? Je zmrzlina vždy nezdravou a kalorickou bombou?

Stejně jako v případě téměř každé potravinové skupiny nemůžeme ani zmrzlinu jen tak jednoduše zaškatulkovat. I ona má nepřeberné množství tváří. Může být skutečně onou kalorickou bombou plnou cukru a nevhodného tuku, které je lepší se vyhnout. Na druhou stranu ale může vhodně zvolená zmrzlina sloužit jako osvěžující a nutričně hodnotná svačinka, na které si můžeme zcela bez výčitek pochutnat. Aby se však dala zmrzlina považovat za nutričně vhodnou a přínosnou součást našeho jídelníčku, musíme být pozorní a vybíraví.

Není zmrzlina jako zmrzlina

Jak asi tušíte, existuje široká nabídka různých druhů zmrzlin, ve které je potřeba se pro správný výběr zorientovat.

Zmrzlina mléčná, smetanová

Zmrzliny mléčné a smetanové obsahují výhradně mléčný tuk (mléčné minimálně 2,5 % tuku a smetanové minimálně 8 % tuku). Maximální množství tuku (ani cukru) nejsou limitována, a proto se u různých výrobků liší. Dle množství tuku se pak jednotlivé výrobky významně liší i ve své energetické hodnotě.

Zmrzlina s rostlinným tukem

Pak je tu velká skupina výrobků s označením „s rostlinným tukem“. Asi není třeba vysvětlovat, že se jedná o určitou náhražku, a tradiční mléčný tuk je nahrazen tukem rostlinným. Nejčastěji se jedná o tuk kokosový a palmojádrový, které nemají pro svůj vysoký obsah nasycených mastných kyselin zcela příznivé složení. Bohužel se rostlinné tuky objevují ve valné většině balených zmrzlin. Ale nezoufejte, určitě se vám podaří objevit i nějakou poctivou opravdu mléčnou zmrzlinu. A i kdyby ne, tak jednou za čas vám ani zmrzlina s rostlinným tukem nijak neublíží.

Vodové zmrzliny

Základem těchto výrobků je většinou jen voda, cukr, ochucovací složky a barviva. Tyto zmrzliny obsahují jen minimální množství bílkovin a tuků, energetická hodnota je ve srovnání se smetanovými zmrzlinami výrazně nižší. Z hlediska nutričního složení vám však nepřináší nic dobrého a nevýhodou je i jejich vysoký glykemický index.

Ovocné zmrzliny a sorbety

Na rozdíl od vodových zmrzlin obsahují tyto zmrzliny určitý podíl ovoce. Ovocné zmrzliny musí obsahovat minimálně 15 % ovoce, v případě sorbetů je to minimálně 25 %. Samozřejmě zde platí pravidlo, že čím více ovoce zmrzlina obsahuje, tím lépe. Je potřeba dát ale pozor na množství přidaného cukru.

Jak vybrat tu správnou zmrzlinu?

Zmrzlina by nám měla přinést i nějaké příznivé živiny, naopak obsah těch nepříznivých – zejména přidaného cukru a nevhodného tuku, by měl být co nejnižší.

1. Sledujte složení

V případě balených zmrzlin vám nejvíce řeknou údaje na jejich obale. Soustřeďte se zejména na složení, nutriční hodnoty a velikost balení.

Základem by měly být kvalitní suroviny

Ve složení zmrzlin je velký rozdíl. Vybírejte si takové zmrzliny, které obsahují kvalitní suroviny – mléko, tvaroh, jogurt, ovoce či ovocné šťávy, kakao, ořechy. Vyvarujte se raději zmrzlin s vysokým podílem rostlinného (nejčastěji kokosového) tuku, vhodné nejsou ani zmrzliny, u kterých je ve složení na prvních místech uvedený cukr.

Raději bez polevy

Lepší jsou vždy zmrzliny bez polevy, neboť polevy jsou většinou složeny převážně ze ztuženého tuku a nejedná se o čokoládu.

Tvarohové lépe zasytí

Vhodné jsou zmrzliny, které obsahují tvaroh nebo jogurt. Dodají vám i určitý podíl bílkovin, vápníku a lépe zasytí. Hlídejte však, aby neobsahovaly větší množství tuku a zbytečně moc cukru. A zjistěte si, kolik tvarohu či jogurtu zmrzlina opravdu obsahuje.

Ovocné jedině opravdu z ovoce

Volit můžete i zmrzliny ovocné, ideálně ale takové, které obsahují co nejvyšší podíl ovocné složky a co nejméně cukru. Dejte si pozor, abyste nekupovali jen obarvenou sladkou vodu.

Nenechte se zmást

U zmrzliny se můžete setkat s nutričními hodnotami uvedenými na 100 ml nebo na 100 g. Čím je zmrzlina našlehanější a nadýchanější (a obsahuje tak více vzduchu), tím má při zachování stejné hmotnosti větší objem. 100 g zmrzliny většinou tedy neodpovídá 100 ml, a tudíž energetická hodnota a obsah živin na 100 g je jiný než na 100 ml. Nenechte se zmást, že se tyto údaje většinou liší. Nejdůležitější jsou vždy hodnoty přepočtené na 1 kus, které vám řeknou, kolik toho reálně zkonzumujete. Většina výrobců na obale i tuto hodnotu uvádí, případně si ji můžete snadno spočítat.

2. Nebojte se zeptat

U kopečkových či točených zmrzlin je situace o něco složitější a často se o jejich složení příliš mnoho informací nedozvíte. Zmrzliny prodávané na ulici nebo v cukrárně či kavárně se mohou svým složením velmi lišit podle toho, zda se používají průmyslové směsi nebo se připravují podle vlastních receptur. Zkuste se tedy na složení zeptat obsluhy a uvidíte, zda uspějete.

Narazíte jak na zmrzliny připravované z polotovarů, ve kterých chybí ovoce i další kvalitní suroviny, které dělají správnou zmrzlinu zmrzlinou, tak na opravdu vynikající zmrzliny připravované ze základních kvalitních surovin. Mezi těmi můžete narazit i na ovocné nepřislazované sorbety či zmrzliny z jogurtu, které můžete do jídelníčku bez obav zařadit.

Nejlepší zmrzlina? Ta domácí.

Nejlepší volbou je samozřejmě připravit si zmrzlinu doma. Budete mít kontrolu nad složením a kvalitou použitých surovin. Příprava takové domácí zmrzliny je navíc opravdu jednoduchou a kreativní záležitostí. Můžete například jen rozmixovat mražené ovoce společně s tvarohem nebo jogurtem.

Pro krémovou konzistenci jsou skvělé zmrzliny z mraženého banánu – stačí si předem zamrazit na kolečka nakrájený banán, rozmixovat a máte hotovo. Dle chuti můžete přidat i další libovolné ingredience – tvaroh, hoblinky hořké čokolády, další druhy ovoce nebo třeba oříšky. Není vůbec třeba přidávat žádný cukr ani tuk.

Zmrzlina není vždy kalorická bomba

Menší balení zmrzliny či menší kopeček obsahuje jen okolo 500 kJ, energeticky se tak vyrovná například polovině čokoládové tyčinky, dvěma středně velkým sušenkám, méně než polovině koblihy nebo jedné müsli tyčince. V porovnání s ostatními sladkostmi je na tom tedy zmrzlina výrazně lépe a nemusíte se obávat nadbytečného množství přijatých kalorií. Samozřejmě pokud si dáte 3 kopečky smetanové zmrzliny či rovnou zmrzlinový pohár, bude to už o něčem jiném…

Jak je možné, že má zmrzlina méně energie než ostatní sladké pochoutky? 

 

Díky vysokému obsahu vody ve zmrzlině a její našlehané konzistenci je výsledný obsah kilojoulů, cukru a tuku v porci daleko menší než u pochoutek, jako je čokoláda, sušenky nebo sladké pečivo. Ty obsahují jen minimum vody, a proto jsou mnohem koncentrovanějším zdrojem energie a živin.

Zmrzliny se tedy nemusíte tolik obávat, je ale potřeba vybrat tu správnou!

Ing. Hana Málková

3196

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku