Přeslazená jídla nebezpečně zvyšují glykemii všem

Přeslazená jídla nebezpečně zvyšují glykemii všem

Na základě americké studie bylo prokázáno, že jídla s vysokým podílem sacharidů výrazně zvyšující glykemii nejen diabetikům, ale i lidem bez diabetu. Takovou nezdravou potravinou jsou například přeslazené snídaňové cereálie.

Výzkumu se zúčastnilo 57 dobrovolníků z řad diabetiků 2. typu a osob s prediabetem, ovšem největší podíl na něm měly osoby bez diabetu. Vědci ze Stanfordovy univerzity v americké Karolíně, kteří výzkum prováděli, nechali zavést všem účastníkům senzor pro kontinuální monitoraci glukózy v krvi (CGM) a na základě získaných dat sledovali, jakým způsobem jednotlivá jídla zvyšují glykémii. Na snídani například participanti konzumovali tři typy jídel: kukuřičné lupínky s mlékem, chléb s arašídovým máslem a proteinovou tyčinku. Bylo zjištěno, že až 80% účastníků zaznamenalo vysoké hladiny glykémie právě po kukuřičných lupíncích, což je zarážející, protože většina participantů byla považována za osoby bez diabetu. Jeden z autorů studie doktor Michael S. Snyder výsledky komentoval takto: „Zjistili jsme, že mnoho osob bez diagnostikovaného diabetu má velký problém s nebezpečně rostoucí či kolísající hladinou glukózy v krvi, aniž by o tom mělo tušení.“ Doktor Snyder se proto domnívá, že data ze senzoru pro kontinuální monitoraci glykémie by mohla motivovat také osoby bez diabetu zlepšit svůj životní styl a zamezit tak rozvoji cukrovky.

Zdroj: www.diabetes.co.uk

387

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku