Vyšlo nové číslo časopisu DIAstyl!
V aktuálním čísle časopisu DIAstyl si připomínáme významné výročí - letos uplynulo sto let od objevu inzulinu. Jak vypadaly počátky léčby inzulinem v Československu popsal ve svém článku prof. Jan Škrha. Prof. Zdeněk Šumník se zaměřil na zhodnocení vývoje léčby cukrovky 1. typu u dětí a lékařka pražského IKEMu MUDr. Klára Sochorová věnovala pozornost historickému vývoji diabetické diety. Nezapomněli jsme ani na aktuální problematiku systémů uzavřených hybridních smyček! Čtenáři se tak mohou dozvědět, co všechno je potřeba u těchto systémů nastavit a především to, co mohou v systému upravovat samotní uživatelé.
DJka Andrea Pomeje čtenářům prozradí, jak s rodinou zvládla náročné období pandemie a vzpomene také na dobu, kdy ji v těhotenství trápily poklesy glykemie.
Výživová poradkyně Zuzana Švédová prozradí, jak během blížícího se období Vánoc nepřibrat a lektorka společnosti STOB (Stop obezitě) poradí, kterým potravinám je lepší se vyhnout a jak se nenechat zbytečně nachytat na koupi “zdravých” potravin, které jsou výživově naprosto nevhodné.
Psycholožka Mgr. Judita Konečná se v článku zaměřila na práci s novými technologiemi v léčbě diabetu, která často není zejména pro starší pacienty úplně jednoduchá. Autorka poradí, jak z technologií co nejvíce profitovat a neztratit přitom motivaci k jejich používání.
Diabetička 1. typu Kája Včeláková popíše, jak zvládá náročné zápasy i tréninky softballu a David Berger ve svém příběhu prozradí, jak se mu při diabetu 2. typu podařilo zhubnout neuvěřitelných 45 kg.
Lékařky kliniky NeoVize a DIAvize věnovaly pozornost očním komplikacím při diabetu a čtenářům tak poradí, jak případným problémům se zrakem účinně předcházet.
Jak správně nastavovat bolusy u dětí s diabetem popíše MUDr. Jaroslav Škvor, zatímco zkušená fyzioterapeutka a lektorka jógy čtenáře provede tím, jak správně cvičit známý Pozdrav Slunci.
A to zdaleka není vše! Přejeme vám příjemné čtení a nechte se u nás inspirovat – například zdravými recepty na vánoční cukroví nebo skvělými tipy na odlehčené moučníky.
Elektronickou verzi časopisu si můžete zakoupit za 25 Kč prostřednictvím obchodu Alza media.
Autor: Mgr. Kamila Leciánová, foto: redakce časopisu DIAstyl
Zdroj: časopis DIAstyl (obsah nového čísla)
756