Vinobraní: Lahodný mok na srdce i dobrou náladu. Sklenka vína prospěje i diabetikům
Vyhněte se v novém roce jojo efektu: Zradit vás může strategie velkých porcí
Zdroj: Pixabay
Jojo efekt je přirozený průvodce radikálních diet. Většina z těch, kteří někdy redukční diety vyzkoušeli, už na vlastní kůži zjistila, že daleko obtížnější než zhubnout, je váhové úbytky si udržet.
Je nutné si uvědomit, že hubnutí a udržení dosaženého váhového úbytku jsou dva zcela odlišné procesy. Pokud jste úspěšní při hubnutí, neznamená to ještě, že byste měli být automaticky úspěšní i při udržení si zredukované váhy. Většina programů se soustředí na redukci váhy, ale ne už na udržení. Přitom udržet váhu se musíte zrovna tak učit, jako ji redukovat. Až na výjimky nelze na člověka zhublého pohlížet stejně jako na jedince, který nikdy obézní nebyl. Časté výkyvy váhy jsou pak komplikací pro další hubnutí.
Na novoroční předsevzetí musíte jít správně, jinak to dopadne jako loni. Nejčastější chyby zmapoval odborník
Jednou z častých chyb novoročních předsevzetí je, že se jedná o moc obecné, nekonkrétní a těžko realizovatelné cíle. Stanovte si letos raději ...
Proč je tak těžké si váhové úbytky udržet?
Z herců, kteří dělali reklamu na hubnutí, obstál váhově Petr Rychlý. Asi to nebylo tím, že – jak v reklamě píše – jeho kila odcházela jako tající sníh a on ani nevěděl proč, protože nic na svém životě neměnil, jen si sladil nápoje zázračným tukožroutským sladidlem. Vzal si za ženu sportovkyni a zřejmě změnil životní styl.
Základ úspěchu je trvalá změna. Ale pokud se má taková změna udržet, musí být v konečném důsledku příjemná.
Čím menší změnu uděláme, tím je trvalejší
Už způsob hubnutí napovídá, zda si zhubnutá kila udržíte. Pokud od nějakého význačného data dramaticky změníte návyky, pijete koktejly, jíte tukožroutskou polévku, dělíte stravu apod., nemůžete to dělat dlouhodobě. Vydržíte to kratší časový úsek, který vystřídáte sbíráním sil na další hubnutí, kdy se nekontrolujete a kila jdou nahoru do dalšího význačného dne, kdy zase začínáte hubnout.
Předepište mi jídelníček, prosím!
Pro někoho je snazší řídit se předepsaným jídelníčkem. Je-li ale nastaven příliš striktně a nepočítá s tím, že se v životě člověka odehrávají i výjimečné události, které často vedou k porušování předepsaného stravovacího režimu, bývá těžké jej dodržovat.
Rozhodně nemůžeme dodržovat něco, co nám není příjemné, dlouhodobě, pak se zákonitě dostaví jojo efekt.
Proto pokud navštívíte opravdového odborníka, neměl by vám striktně předepisovat jídelníček, ale měli byste ho vytvářet pospolu tak, aby vám tam nechyběly potraviny, které máte rádi, a aby tam naopak nebyly potraviny, které nemůžete ani vidět, nebo je obtížně sháníte apod.
Chcete v novém roce omezit příjem cukru? Spočítejte si, kolik ho vlastně potřebujete
Většina z nás si neuvědomuje, jak těžké je měnit návyky, které opakujeme už pěknou řádku let. Největší překážkou přitom nebývá nedostatek ...
Jak se stravovat po redukci váhy
Po redukci váhy zvyšujte množství zkonzumovaného jídla jen pomalu a postupně, pravidelně nejlépe 1x týdně si kontrolujte váhu. Někteří lidé se po skončení hubnutí rázem vrátí k jídelníčku stejnému, jako před redukcí, a postupně zhubnuté kilogramy naberou nazpět. Mějte na paměti, že při hubnutí jste snižovali energetický příjem oproti normálu zhruba o 2 000 kJ za den, ale při „jídelních orgiích“; lze zkonzumovat za den mnoho tisíc kilojoulů navíc. Přiberete znovu velice rychle a zmaříte předchozí dlouhodobé úsilí.
Pokud k výstřelku dojde, neházejte flintu do žita a snažte se co nejdříve vrátit k původním jídelním návykům.
Jak vyjádřit příjem potravy po ukončení hubnutí energeticky?
Doporučuje se obecně zvýšit příjem potravy po ukončení hubnutí denně zhruba o 400 kJ po dobu čtrnácti dní. Nepůjde-li váha nahoru, zvyšte po čtrnácti dnech opět příjem potravy o 400 kJ. To opakujte, dokud nedojde ke zvýšení váhy. Pak se zase vraťte na energetickou hodnotu stravy, při které váha ještě nestoupala, a na této úrovni zůstaňte po dobu tří týdnů. Pak znovu zkuste zvýšit příjem potravy. Najděte si zrovna tak, jako při redukci váhy, množství jídla, které přísluší vaší váze a tělu, tedy množství energie, které přijímáte právě vy k udržení váhy.
Toxické prostředí
Pravěký lovec mohl jíst jen to, co ulovil a co zrovna rostlo kolem. Dnes je hubnoucí obklopen řadou vnějších podnětů, které ho podněcují ke konzumaci kalorických potravin s nevhodným poměrem živin, kde převládají živočišné tuky a nevhodné sacharidy s vysokým glykemickým indexem, zato chybí vláknina.
Prostředí má tedy velký vliv, bohužel zatím v negativním směru; mluvíme o toxickém prostředí, které se podílí velkou měrou na vzniku a udržení obezity tím, že provokuje lidi ke konzumaci nadměrného množství jídla.
Jídlem proti cukrovce: Květák pomáhá s regenerací slinivky břišní. Zkuste květákovou polévku na kari
„Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem,” řekl Mark Twain. A měl pravdu. Tato košťálová zelenina se vyznačuje vysokým obsahem ...
Strategie velkých porcí
Množství přijaté potravy je především dáno velikostí porce, bohatostí nabídky a dále cenou a dostupností jídla. Strategie „velkých porcí“ s reklamou výhodných cen se výrobcům osvědčila. Hubnoucí tak snadno podlehnou tlaku výrobců koupit co nejvíce, a když už mají potraviny doma, konzumují je v nadměrném množství.
Podobně velký vliv má umístění potravy do zorného pole, a tak po televizní reklamě, kdy je spojena kaloricky vydatná potravina s nějakým libým pocitem, vyvolá její umístění před pokladnou neodolatelnou chuť „hodit“ tu dobrotu do košíku. Nebuďte otrokem vnějšího prostředí a zkuste jíst tak, abyste uspokojovali žaludek a ne duši.
Obézní se musí naučit ovládat vnější prostředí tak, aby zvítězili nad podněty, které je nutí jíst, i když nemají hlad.
Optimální složení jídelníčku při udržení váhových úbytků : příjem kJ je individuální, podle pohlaví, tělesné konstituce a váhy.
Denní energetický příjem (kJ) 7 000 8 000 9 000 10 000
Bílkoviny (g) 100 90 80 80
Tuky (g) 60 65 70 80
Sacharidy (g) 180 240 290 330
Při postupném zvyšování množství jídla se mění poměr bílkovin, tuků a sacharidů. S přibývajícím počtem přijímané energie klesá ve složení stravy procento bílkovin. Můžete tedy postupně zvyšovat příjem sacharidů (ovoce, chléb, přílohy).
Pokud trpíte opravdu hlady, jezte potravinu bohatou na vlákninu.
Zdroj: časopis DIAstyl,
autorizovaný článek užitý v původním znění a se souhlasem PhDr. Ivy Málkové
2423