Ředkve a ředkvičky: Každá odrůda je jedinečná a všechny jsou nesmírně zdravé
Vsaďte na citróny: Osvěží, podpoří imunitu a zároveň pomohou vaší kráse
Zdroj: Freepik
Citróny jsou mnohými charakterizovány jako regulérní superpotravina. Jsou oblíbené v kuchyních po celém světě. Kromě toho, že dodávají potřebnou energizující jiskru pokrmům, mají skvělé antioxidační schopnosti, které by měly zajímat také diabetiky.
Ať už budete citróny kombinovat s bylinkami nebo kořením či po nich sáhnete v osvěžujícím sorbetu, určitě vás nezklamou. Dodají chuť mnoha omáčkám, dresinkům a marinádám. Jsou úžasným zdrojem vitamínu C, který je díky silnému antioxidačnímu působení důležitý rovněž při cukrovce.
Citróny jsou prospěšné diabetikům z mnoha důvodů
Diabetici by se měli o citróny zajímat převážně jako o dobrý zdroj imunitě prospěšného vitamínu C. Ten, kromě toho, že podporuje úspěšnou prevenci komplikací cukrovky, je důležitý pro zachování mnoha normálních funkcí vašeho organismu. Mimo jiné podporuje správné využití železa tělem. Proto je jedním z pomocníků při řešení anemických stavů. Rovněž funguje jako prekurzor tvorby kožního kolagenu.
Vitamín C hraje roli při zachování optimálního stavu pohybového aparátu, zubů, cévní soustavy a podporuje dobré energetické spalování.
Jako silný bojovník proti zánětu napomáhá citrón eliminaci projevů vnitřních i vnějších infekcí. O citrónech se díky tomu, že mají diuretické schopnosti (odvádějí z těla vodu), mluví i jako o dobrém pomocníku při snaze o ztrátu kil navíc. Citrusové plody vykazují zdravotní prospěšnost hlavně díky obsahu bioflavonoidů, o kterých se uvádí, že jsou důležité v rámci prevence vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob a civilizačních nemocnění. Jedna ze studií American Heart Association uvádí, že citrusové plody podporují snížení rizika ischemické mrtvice u žen.
Riziku zvýšené hladiny krevního cukru lze předejít: Projezte se k vyrovnané glykémii
Proto je potřeba hlídat ji a v rámci prevence jejího vzniku nastává nutnost patřičně se zaměřit na složení vašeho jídelníčku. Nehlídaná ...
Citrón pomůže podpořit nervový systém a dodá energii
Citróny jsou sice kyselé, ale co se týče vyváženého pH organismu, fungují přesně opačně. Jakmile se dostanou do kontaktu s trávicími enzymy, pomáhají eliminovat překyselení. Díky obsahu vitamínu C jsou výbornými spojenci proti projevům únavy. Tento mocný vitamín se podílí na přeměně tyrosinu (funguje jako prekurzor hormonů dopaminu norepinefrinu a adrenalinu) na neurotransmitery.
Pokud sáhnete po citrónu, dodáte jeho konzumací tělu rovněž folát (vitamín B9 nebo kyselina listová). Tato kyselina je důležitá pro normální vývoj lidského plodu, při krvetvorbě, syntéze aminokyselin.
Folát také podporuje vyvážený energetický metabolismus homocysteinu, podílí se na normální činnosti imunitního systému, udržuje vyrovnané energetické rezervy. Přispívá k normálním funkcím srdce a cév. Draslík obsažený v citrónech mimo jiné podporuje zachování dobré kondice nervového systému.
Jezte zásadité potraviny: Dostaňte překyselení organismu pod kontrolu s chutí
Strava představuje jeden ze základních pilířů boje s přehršlí kyselin ve vašem organismu. Má výborný potenciál ovlivňovat acidobazickou ...
Na co dát pozor při konzumaci citrónů
Citróny jsou vyhledávané převážně jako trávicí tonika. Uživatel by však měl mít na paměti, že u některých jedinců mohou způsobit pálení žáhy nebo gastroezofageální reflux, jsou-li konzumovány ve velkém množství nebo po dlouhou dobu. V některých případech se může dostavit nevolnost, bolesti břicha nebo zvracení.
Protože má citrón diuretické schopnosti, je potřeba při jeho konzumaci dodržovat doporučený denní pitný režim.
Pokud si připravujete citrónovou vodu, dbejte na to, aby nebyla příliš kyselá z důvodu možného poškození zubní skloviny. Citrón jako takový není vhodný pro pacienty s hiátovou kýlou, peptickou ezofagitidou, žaludečními vředy, žlučovými kameny. Může ovlivnit účinky některých druhů léků.
Zdroj vitamínu C pro zachování krásné a zdravé pleti
Žlutý kyselý hrdina je vyhledávaným kosmetickým prostředkem. V pěstících produktech ho najdete hlavně ve výrobcích pro péči o mastnou nebo problematickou pleť, má rovněž schopnost snižovat projevy předčasného stárnutí a působí jako ochrana pokožky před působením volných radikálů. Snižuje produkci vlasového mazu a dodává vaší hřívě potřebnou vitalitu.
V kosmetice se citrón používá buď ve formě esenciálního oleje (ten, který je lisovaný, je fototoxický, do domácky vyrobených pěstidel si pořiďte ten destilovaný, bez kumarinů). Výborným pomocníkem šťastné pleti je rovněž nekonzervovaný citrónový hydrolát. Používá se k tonizaci pokožky, místo vlasového kondicionéru, nebo jej můžete nalít do difuzéru. Je vyhledávaný například při těhotenské nevolnosti.
Zdroje: Organicfacts.net, Healthline.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
1199