Vliv rostlinné stravy na diabetes

Vliv rostlinné stravy na diabetes

Vědci ze Singapuru si v nové studii ověřili, že rostlinná strava je nejen nutričně bohatá, ale navíc funguje i jako prevence vzniku diabetu 2. typu.

Dřívější doporučení uváděla, že se má jídelníček diabetiků skládat především ze zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva a nižšího příjmu červeného masa. Jedná se o obvyklý trend ve stravování, ovšem vědci upozorňují na fakt, že zejména některé druhy ovoce a celá zrna obsahují zvýšené množství sacharidů, což pro diabetiky 2. typu není příliš vhodné. Tyto potraviny totiž vyžadují zvýšenou produkci inzulinu a mohou tak nepřiměřeně zvedat glykemii.

Rostlinná dieta fungovala jako prevence

Vědci ze singapurské univerzity nyní přicházejí s doporučením jíst kvalitní rostlinnou stravu s minimem přidaných látek. Jejich tvrzení se zakládá na dlouhodobé studii, které se zúčastnilo 45 500 dobrovolníků ve středním a starším věku. Tito lidé neměli v letech 1993-1998 diabetes a výzkum se tedy týkal pouze jejich stravovacích návyků. V průběhu výzkumu však 5 207 z nich bylo diagnostikováno s cukrovkou 2. typu a vědci zjistili, že účastníci studie, kteří jedli kvalitní potraviny na bázi rostlinné diety, snížili riziko onemocnění diabetem 2. typu o 16–29 %.

Je tedy jasné, že kvalitní strava, která je obsahuje minimální množství průmyslově zpracovaných rostlinných potravin, je klíčem ke zdravému životnímu stylu a jedním z důležitých faktorů v rámci prevence vzniku diabetu 2. typu.

Zdroj: www.diabetes.co.uk

816

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku