Vliv „low carb“ diety na krevní tlak
Britští vědci provedli další výzkum zaměřený na nízkosacharidovou "low carb" dietu. Zjistili, že tento typ stravování přináší lidem s diabetem 2. typu významné zlepšení krevního tlaku a snížení kardiovaskulárních rizik.
Do britské studie bylo zapojeno 154 lidí s diabetem 2. typu nebo s vysokým rizikem diabetu 2. typu. Vědci u nich zpětně analyzovali všechny zdravotní údaje na základě jejich stravování. Studie probíhala dva roky a jejím cílem byla přesná analýza změn zdravotního stavu u lidí stravujících se „low carb“. Díky tomu vědci odhalili, že u účastníků výzkumu došlo v průběhu sledovaných dvou let k výraznému zlepšení krevního tlaku, přičemž celých 21,5% diabetiků díky nízkosacharidové dietě snížilo množství léků na krevní tlak. Účastníci výzkumu si rovněž pochvalovali, že během diety zhubli a měli stabilnější hladinu glykemie. Vědci nyní hodlají ve zkoumání pozitivních účinků nízkosacharidové diety pokračovat a doufají, že by do studie mohli zapojit ještě více diabetiků.
Zdroj: www.diabetes.co.uk
1101
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný