Kožní potíže se leckterému diabetikovi nevyhnou. Jak mohou pomoci rostlinné oleje?
Vitaminový zázrak jménem rakytník: Zařaďte jej do jídelníčku i při diabetu a posilněte svou imunitu!
Zdroj: Shutterstock
Na podzim v mnoha zahradách oranžově září keře rakytníku řešetlákového. V dnešní době jistě není tento keř pro nikoho neznámý, rakytníkové produkty různých druhů na nás čekají v každém obchodu zdravé výživy a na všech farmářských trzích. Jeho obliba mezi Čechy roste – a není divu. Rakytník v sobě skrývá mnoho cenných látek, které prospívají i lidem s diabetem. Zkuste letos z oranžových bobulek vytěžit maximum!
Rakytník je právem označován za vitamínovou bombu. Pouhá jediná bobulka nám pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C a skrývá v sobě spoustu dalších benefitů. Kromě podpory imunitního systému navíc rakytník příznivě působí na kardiovaskulární, trávicí i rozmnožovací orgány.
V Čechách už rakytník zdomácněl
Málokdo ví, že rakytník (lat. Hippophae) byl vyšlechtěn v několika odrůdách. Mezi nejpopulárnější a nejrozšířenější z nich jednoznačně řadíme rakytník řešetlákový. Jde o velký trnitý keř s kyselými, žluto-oranžovými plody (peckovicemi) rostoucími v trsech na pichlavých koncových větvičkách. Přirozeně se vyskytuje v Evropě a Asii a řadí se k okrasným keřům. První český exemplář byl vysazen roku 1835 v Královské oboře v Praze. Může dorůst úctyhodných rozměrů a starší keře připomínají spíš stromy. Rakytník je ale mnohem více než jen okrasná dřevina.
V hlavní roli dýně! Jaké druhy existují, co z nich uvařit a jakou zábavu vymyslet pro ty nejmenší?
Mnoho sklepů a spižíren se v těchto dnech plní dýněmi. Správně uskladněné vydrží až do konce zimy, a pochmurné zimní dny si tak můžete zpestřit ...
Nálož zdraví v jediné kuličce
Rakytník je bez nadsázky “zdraví zabalené do jedné oranžové kapsle”. Doposud v něm bylo identifikováno neuvěřitelných 190 druhů biologicky aktivních látek! Jeho plody obsahují:
- velké množství vitamínů (především ve vodě rozpustné vitamíny skupiny B a vitamín C, dále v tucích rozpustné vitamíny A, D, E a K),
- karotenoidy (ß-karoten, lykopen, lutein, zeaxantin): protizánětlivé účinky, prospívají očnímu zdraví,
- kyselinu listovou a salicylovou: podporují imunitu, buněčné dělení a snižují únavu a vyčerpání,
- flavonoidy: snižují krevní tlak a brání rozvoji srdečních onemocnění,
- vlákninu: prospívá trávení,
- proteiny: základní stavební kameny svalové hmoty,
- fenoly: mají antibakteriální účinky,
Věděli jste, že alkaloid hipophein obsažený v rakytníku se v lidském organismu mění na serotonin, běžně zvaný „hormon štěstí a dobré nálady“? Způsobuje totiž optimální duševní rozpoložení a předchází rozvoji depresí a úzkostí.
- třísloviny: mají detoxikační vlastnosti, působí proti průjmům a krvácení,
- minerály: nezbytné pro neuronální a metabolické pochody,
- nasycené i nenasycené mastné kyseliny (3, 6, 7 a 9): podporují zdraví srdce a mozku a správný vývin těchto orgánů v dětství.
Plody se vyznačují kyselou štiplavou chutí, která nemusí být všem příjemná. Díky nízkému obsahu sacharidů jsou však optimálním ovocem pro diabetiky. Rakytník v sobě skrývá mimo výše uvedených složek spoustu dalších prospěšných látek, které prospívají našemu zdraví. Kyselá kulička pro zdraví by tak měla být každodenní zvyklostí nejen pro lidi s cukrovkou.
Věděli jste, že plody rakytníku neobsahují enzym rozkládající vitamín C, a proto se můžete těšit z vysoké dávky tohoto vitamínu nejen v čerstvých plodech, ale i ve všech zpracovaných rakytníkových produktech?
Poslední sklizeň před zimou může být nečekaně bohatá. Kdy se do ní pustit?
Každý zahrádkář ví, že na podzim bývá na zahradě obzvlášť rušno. A nejde jen o přípravu půdy a rostlin na nadcházející zimní období. Postupně ...
Rakytník se pyšní spoustou léčivých účinků
Rakytník prospívá našemu tělu v mnoha ohledech. Jmenujme si ty nejdůležitější z nich:
- podporuje imunitu,
- snižuje hladinu „škodlivého LDL“ cholesterolu,
- zvyšuje odolnost vůči stresu,
- brání rozvoji depresí, nervové lability a úzkostí,
- chrání před škodlivými účinky UV záření,
- podporuje správnou činnost ledvin,
- pomáhá při syndromu suchého oka,
- zmírňuje symptomy menopauzy,
- podporuje hojení ran,
- zjemňuje a hydratuje pokožku
- a funguje jako prevence diabetu 2. typu.
Ze široké škály léčivých účinků rakytníku řešetlákového si jistě vybere každý a i zdraví jedinci ocení jeho schopnost předcházet rozvoji mnoha chorob, zvláště těch civilizačních (např. cukrovka, srdečně-cévní onemocnění, vysoký krevní tlak, trávicí potíže, kožní problémy a psychické poruchy).
Sklízejte opatrně! Rakytník se brání ostrými trny
Oranžové bobule je optimální sklízet v plné zralosti, tedy když jsou sytě oranžové, ale ještě neměknou. První mrazíky způsobí rychlé změknutí plodů (podobně jako u šípku) a sběr by byl ještě obtížnější. Proto vyrazte na sklizeň během září a října. Existují dva možné způsoby sběru:
- Obtížnější, ale citlivější: Otrhávejte bobulky z větviček jednu po druhé, pravděpodobně však dojde k drobným poraněním všudypřítomnými trny. Strom však bude napřesrok více plodit.
- Snazší, ale méně šetrný – tzv. dvoufázový sběr: Ustřihněte zahradnickými nůžkami celé koncové větvičky a zamrazte je. Po vyjmutí z mrazáku plody jednoduše sklepete do misky a trny vás nepoškrábou. Sklizeň v příštím roce bude však kvůli ráznému řezu o něco slabší.
Regály obchodů překypují rakytníkovými produkty
Z rakytníku se dá vytěžit mnohé a trh se zdravou výživou zvláště v posledních letech hýří oranžovými výrobky. Na které můžete narazit?
- Snad nejoblíbenějším zpracováním je rakytníkový olej. Získává se lisováním plodů za studena a je považován za nejcennější složku z celé rostliny. Olej slouží jako součást krémů, mastí a přípravků péče o pleť.
- K dostání jsou i různé čaje, kapky, tinktury a tabletky.
- Plody rakytníku se dají také zamrazit, zavařit či sušit.
- Můžete se setkat i s lyofilizovaným rakytníkem, dále s rakytníkovou limonádou, vínem či zmrzlinou.
- Populárním artiklem bývá čerstvě lisovaná šťáva nebo více zpracovaný sirup či džem.
- Rakytník je vzhledem ke své kyselosti skvělým přídavkem do medu a lze z něj vyrobit výtečná medovina.
Ať už máte rakytník ve vlastní zahradě, nebo si koupíte již hotový výrobek, tato drobná bobulka vám může přinést spoustu zdraví. Nenechte se odradit kyselou chutí a zařaďte rakytník do svého jídelníčku!
Zdroj: Plnazahrada, Novabotanika, Zdravi.euro
3643