Vitaminový zázrak jménem rakytník: Zařaďte jej do jídelníčku i při diabetu a posilněte svou imunitu!

Vitaminový zázrak jménem rakytník: Zařaďte jej do jídelníčku i při diabetu a posilněte svou imunitu!
Rakytník láká hřejivou oranžovou barvou. Nenechte se odradit pichlavými trny a otrhejte ho do poslední kuličky! Zdroj: Shutterstock

Na podzim v mnoha zahradách oranžově září keře rakytníku řešetlákového. V dnešní době jistě není tento keř pro nikoho neznámý, rakytníkové produkty různých druhů na nás čekají v každém obchodu zdravé výživy a na všech farmářských trzích. Jeho obliba mezi Čechy roste – a není divu. Rakytník v sobě skrývá mnoho cenných látek, které prospívají i lidem s diabetem. Zkuste letos z oranžových bobulek vytěžit maximum!

Rakytník je právem označován za vitamínovou bombu. Pouhá jediná bobulka nám pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C a skrývá v sobě spoustu dalších benefitů. Kromě podpory imunitního systému navíc rakytník příznivě působí na kardiovaskulární, trávicí i rozmnožovací orgány.

V Čechách už rakytník zdomácněl

Málokdo ví, že rakytník (lat. Hippophae) byl vyšlechtěn v několika odrůdách. Mezi nejpopulárnější a nejrozšířenější z nich jednoznačně řadíme rakytník řešetlákový.  Jde o velký trnitý keř s kyselými, žluto-oranžovými plody (peckovicemi) rostoucími v trsech na pichlavých koncových větvičkách. Přirozeně se vyskytuje v Evropě a Asii a řadí se k okrasným keřům. První český exemplář byl vysazen roku 1835 v Královské oboře v Praze. Může dorůst úctyhodných rozměrů a starší keře připomínají spíš stromy. Rakytník je ale mnohem více než jen okrasná dřevina.

V hlavní roli dýně! Jaké druhy existují, co z nich uvařit a jakou zábavu vymyslet pro ty nejmenší?

Mnoho sklepů a spižíren se v těchto dnech plní dýněmi. Správně uskladněné vydrží až do konce zimy, a pochmurné zimní dny si tak můžete zpestřit ...

Nálož zdraví v jediné kuličce

Rakytník je bez nadsázky “zdraví zabalené do jedné oranžové kapsle”. Doposud v něm bylo identifikováno neuvěřitelných 190 druhů biologicky aktivních látek! Jeho plody obsahují:

  • velké množství vitamínů (především ve vodě rozpustné vitamíny skupiny B a vitamín C, dále v tucích rozpustné vitamíny A, D, E a K),
  • karotenoidy (ß-karoten, lykopen, lutein, zeaxantin): protizánětlivé účinky, prospívají očnímu zdraví,
  • kyselinu listovou a salicylovou: podporují imunitu, buněčné dělení a snižují únavu a vyčerpání,
  • flavonoidy: snižují krevní tlak a brání rozvoji srdečních onemocnění,
  • vlákninu: prospívá trávení,
  • proteiny: základní stavební kameny svalové hmoty,
  • fenoly: mají antibakteriální účinky,

Věděli jste, že alkaloid hipophein obsažený v rakytníku se v lidském organismu mění na serotonin, běžně zvaný „hormon štěstí a dobré nálady“? Způsobuje totiž optimální duševní rozpoložení a předchází rozvoji depresí a úzkostí.

  • třísloviny: mají detoxikační vlastnosti, působí proti průjmům a krvácení,
  • minerály: nezbytné pro neuronální a metabolické pochody,
  • nasycené i nenasycené mastné kyseliny (3, 6, 7 a 9): podporují zdraví srdce a mozku a správný vývin těchto orgánů v dětství.

Plody se vyznačují kyselou štiplavou chutí, která nemusí být všem příjemná. Díky nízkému obsahu sacharidů jsou však optimálním ovocem pro diabetiky. Rakytník v sobě skrývá mimo výše uvedených složek spoustu dalších prospěšných látek, které prospívají našemu zdraví. Kyselá kulička pro zdraví by tak měla být každodenní zvyklostí nejen pro lidi s cukrovkou.

Věděli jste, že plody rakytníku neobsahují enzym rozkládající vitamín C, a proto se můžete těšit z vysoké dávky tohoto vitamínu nejen v čerstvých plodech, ale i ve všech zpracovaných rakytníkových produktech?

Poslední sklizeň před zimou může být nečekaně bohatá. Kdy se do ní pustit?

Každý zahrádkář ví, že na podzim bývá na zahradě obzvlášť rušno. A nejde jen o přípravu půdy a rostlin na nadcházející zimní období. Postupně ...

Rakytník se pyšní spoustou léčivých účinků

Rakytník prospívá našemu tělu v mnoha ohledech. Jmenujme si ty nejdůležitější z nich:

  • podporuje imunitu,
  • snižuje hladinu „škodlivého LDL“ cholesterolu,
  • zvyšuje odolnost vůči stresu,
  • brání rozvoji depresí, nervové lability a úzkostí,
  • chrání před škodlivými účinky UV záření,
  • podporuje správnou činnost ledvin,
  • pomáhá při syndromu suchého oka,
  • zmírňuje symptomy menopauzy,
  • podporuje hojení ran,
  • zjemňuje a hydratuje pokožku
  • a funguje jako prevence diabetu 2. typu.

Ze široké škály léčivých účinků rakytníku řešetlákového si jistě vybere každý a i zdraví jedinci ocení jeho schopnost předcházet rozvoji mnoha chorob, zvláště těch civilizačních (např. cukrovka, srdečně-cévní onemocnění, vysoký krevní tlak, trávicí potíže, kožní problémy a psychické poruchy).

Sklízejte opatrně! Rakytník se brání ostrými trny

Oranžové bobule je optimální sklízet v plné zralosti, tedy když jsou sytě oranžové, ale ještě neměknou. První mrazíky způsobí rychlé změknutí plodů (podobně jako u šípku) a sběr by byl ještě obtížnější. Proto vyrazte na sklizeň během září a října. Existují dva možné způsoby sběru:

  • Obtížnější, ale citlivější: Otrhávejte bobulky z větviček jednu po druhé, pravděpodobně však dojde k drobným poraněním všudypřítomnými trny. Strom však bude napřesrok více plodit.
  • Snazší, ale méně šetrnýtzv. dvoufázový sběr: Ustřihněte zahradnickými nůžkami celé koncové větvičky a zamrazte je. Po vyjmutí z mrazáku plody jednoduše sklepete do misky a trny vás nepoškrábou. Sklizeň v příštím roce bude však kvůli ráznému řezu o něco slabší.

Regály obchodů překypují rakytníkovými produkty

Z rakytníku se dá vytěžit mnohé a trh se zdravou výživou zvláště v posledních letech hýří oranžovými výrobky. Na které můžete narazit?

  • Snad nejoblíbenějším zpracováním je rakytníkový olej. Získává se lisováním plodů za studena a je považován za nejcennější složku z celé rostliny. Olej slouží jako součást krémů, mastí a přípravků péče o pleť.
  • K dostání jsou i různé čaje, kapky, tinktury a tabletky.
  • Plody rakytníku se dají také zamrazit, zavařit či sušit.
  • Můžete se setkat i s lyofilizovaným rakytníkem, dále s rakytníkovou limonádou, vínem či zmrzlinou.
  • Populárním artiklem bývá čerstvě lisovaná šťáva nebo více zpracovaný sirup či džem.
  • Rakytník je vzhledem ke své kyselosti skvělým přídavkem do medu a lze z něj vyrobit výtečná medovina.

Ať už máte rakytník ve vlastní zahradě, nebo si koupíte již hotový výrobek, tato drobná bobulka vám může přinést spoustu zdraví. Nenechte se odradit kyselou chutí a zařaďte rakytník do svého jídelníčku!

Zdroj: Plnazahrada, Novabotanika, Zdravi.euro

3643

Diskuze k článku