HemaGel Banner

Velký výběr na svačinu dětem neprospívá

Velký výběr na svačinu dětem neprospívá

Australští vědci radí rodičům, jaké svačiny by měli dětem nabízet, aby nepodporovali rozvoj dětské obezity a diabetu 2. typu. Doporučení se týkají nejen výběru potravin, ale také jejich množství.

Jako vhodné potraviny byly označeny například ořechy, sýry či syrová zelenina, namísto žáky běžně konzumovaných dortů či zákusků, které jsou na svačinku opravdu nevhodné. Vědci důrazně doporučili rodičům i školám, aby dětem podávali nejen nutričně vyvážené svačiny, ale také zmenšili jejich porce a možnost výběru, což by mělo zajistit dětem  zdravý vývoj.

Nový australský výzkum totiž odhalil, že konzumaci nezdravých potravin u dětí lze výrazně snížit tím, že jim je rodiče budou nabízet jen v menších porcích a bez možnosti většího výběru. Hlavní autorka studie doktorka Jessica Kerr uvedla: „Spotřeba jídla je u dětí poháněna množstvím a rozmanitostí občerstvení v nabídce. Děti, kterým bylo nabídnuto více typů svačinek, spotřebovaly podstatně více energie a větší množství potravin.“

Zdroj: www.diabetes.co.uk

 

477

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku