Velikonoční pohoštění pro diabetiky může být lahodné, lákavé na pohled a samozřejmě zdravé

Velikonoční pohoštění pro diabetiky může být lahodné, lákavé na pohled a samozřejmě zdravé
Špaldové šneky se špenátem a nivou jsou výborným pohoštěním pro diabetiky Zdroj: Se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Velikonoční pondělí je dnem, kdy se stoly prohýbají pod záplavou dobrot. Už v historii si lidé po dlouhém období velikonočního půstu dopřávali hodování ve velkém stylu. A stejně jako vánoční svátky jsou i Velikonoce obdobím setkávání s rodinou a přáteli. Ale co když máte v příbuzenstvu diabetika? Není třeba mít strach. I pro diabetiky se dá připravit spousta dobrot, které jsou zdravé, nezvýší glykemii a lahodí chuti i zraku.

Během velikonočních svátků je – stejně jako během jakýchkoli jiných svátků, které jsou pověstné záplavou jídla – potřeba najít rovnováhu. I diabetici si mohou dopřát nějakou tu lahůdku navíc, jen je důležité vykompenzovat vyšší kalorický příjem pohybem. A kromě toho je ideální zaměřit se při přípravě pohoštění na zdravé potraviny, které nezpůsobí prudký výkyv glykémie.

Nahraďte běžné potraviny zdravějšími

Pokud chcete mít čisté svědomí, pokud jde o stravování během velikonočních svátků, pokuste se v první řadě nahradit klasické suroviny zdravější alternativou. Namísto klasické bílé mouky použijte špaldovou nebo mandlovou, namísto cukru použijte čekankový sirup nebo snadno vstřebatelné sladidlo, jako je erythritol. Běžný slunečnicový nebo řepkový olej nahraďte kokosovým olejem nebo máslem. Při přípravě slaných pokrmů využijte listovou zeleninu a bylinky a vsaďte na libové maso. A hlavně – hlídejte porce.

Správná svačina pro diabetiky pomůže zahnat chutě, doplní potřebné živiny a nezvýší glykemii

Člověk by měl v ideálním případě jíst pětkrát denně, pro diabetiky platí pravidelné stravování dvojnásob. Je pravdou, že u diabetiků II. typu lze ...

Šneky se špenátem a nivou

A pokud zatoužíte po něčem speciálním, co potěší chuťové pohárky diabetiků i všech ostatních, vyzkoušejte recept na jednoduché občerstvení, které ocení každá návštěva. Autorkou receptu na špaldové šneky se špenátem a nivou je Pavla Janovská, DiS.

Suroviny na těsto:

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 20 g droždí
  • ½ polévkové lžíce xylitolu (popř. březo­vého cukru)
  • 200 ml mléka (1,5 %)
  • 1 vejce
  • 50 g řep­kového oleje
  • sůl

Suroviny na náplň:

  • 300 g špenátu (může být čerstvý i mražený)
  • 150 g sýru niva
  • 2 červené cibule
  • 50 g raj­čatového pyré
  • oregano

Výživové hodnoty 100gramové porce:  202 kcal. Tuky 7 g. Bílkoviny 8 g. Sacharidy 24 g.

Nejdříve si připravte těsto: Smíchejte mléko, cukr a droždí. Jakmile vzejde kvásek, smíchejte jej s moukou, vejcem a olejem a nakonec přidejte sůl. Pak přidejte do těsta zbývající suroviny, vše řádně promíchejte a nechte zhruba hodinu kynout pod utěrkou v teple.

Po vykynutí přeneste těsto na vál, který jste předtím vysypali moukou. Válečkem rozválejte těsto podobně, jako byste připravovali štrúdl. Rozválený plát těsta potřete rajčatovým pyré a posypejte nadrobno nakrájenou cibulkou. Pak na něj rozložte vyždímaný špenát a nakonec vše posypejte nivou.

Těsto srolujte jako závin a poté nakrájejte na kolečka neboli „šneky“. Ty postupně pokládejte na pečicí papír. Plech se šneky vložte do trouby a pečte cca 20 minut při teplotě 180 stupňů Celsia.

Sedavý způsob života může způsobit změny cholesterolu a ovlivnit funkci inzulínu

Podle studie provedené na University of Texas Medical Branch v Galvestonu může mít dlouhodobá fyzická nečinnost na člověka negativní vliv. To, ...

Špenátu není nikdy dost

Není náhodou, že recept obsahuje špenát. Je to totiž potravina, která je pro diabetiky jako ušitá. Špenát má vysokou výživovou hodnotu a je bohatým zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, vitaminu A, minerálů (sodík, draslík, vápník, hořčík, rostlinné železo) a vlákniny. Kromě toho je zásobárnou kyseliny alfa-lipoové. Tento antioxidant působí proti zánětům a přispívá ke snížení oxidačního stresu. Zdravý je také chlorofyl, který špenátu dává jeho krásně zelenou barvu, má totiž protirakovinné účinky.

Špenát navíc díky svému nízkému glykemickému indexu a bohatému nutričnímu profilu hraje významnou roli při udržování stabilní hladiny cukru v krvi. Je také bohatým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, která zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů a podporuje postupné uvolňování glukózy do krevního oběhu. Díky prokázaným antidiabetickým účinkům je špenát navíc slibným doplňkem stravy pro prevenci inzulínové rezistence.

Zdroj: autorský článek

11572

Diskuze k článku