Vejce patří i na talíř diabetika, ovšem s mírou

Vejce patří i na talíř diabetika, ovšem s mírou
Vejce můžete v kuchyni využít na mnoho způsobů. Pečení vánočního cukroví je jen jedním z nich. Zdroj: Pixabay

Vajíčka ptáků i plazů jsou součástí našeho jídelníčku od nepaměti. Přestože na trhu i dnes nalezneme vajíčka mnoha druhů, jsou ke konzumaci nejrozšířenější vejce slepičí. Jejich popularita se během časů velmi měnila a názory na výživovou hodnotu vajec často byly rozporuplné. Jak si na tom slepičí vejce stojí dnes? A pokud nejsme zrovna chovateli vlastních slepic, jak zjistíme, že vajíčka pocházejí od „spokojených“ a zdravě žijících slepic?

Měla jsem to štěstí, že jsem vyrůstala „mezi slepicemi“. Mohu tedy dosvědčit, že toho k životu na rozdíl od nás lidí mnoho nepotřebují. Vystačí si i s menší plochou trávníku, trochou kvalitního krmiva a čistou vodou. Aby je v noci neohrožovaly kuny či lišky, je třeba jim poskytnout uzavíratelný přístřešek v podobě kurníku.

Nejen diabetikům prospěje pobyt na čerstvém vzduchu a dostatek pohybu, který s sebou péče o slepice přináší. Odměnou vám bude zvláště v letních měsících pravidelný přísun zdravých vajíček, o jejichž bio původu si můžete být jisti.

Láká vás chuť čokolády? Zvolte raději její raw verzi. Pochutnáte si a prospějete své cukrovce

Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena ovocného stromu kakaovníku (Theobroma cacao). Již původní indiánské civilizace dokázaly ...

Nekupujte vejce z klecových a halových chovů

Při nákupu vajec v českých supermarketech sledujte, z jakého typu chovu vejce pochází. Stručné představení životních podmínek v různých chovech vám snad ke správnému výběru napoví:

  • Používání konvenčních, tzv. „neobohacených“ klecí pro slepice je u nás, naštěstí, již několik let zakázáno.
  • Slepice v klecových velkochovech se však stále těsní na velikosti plochy podobné formátu papíru A4. O nějakém popelení, hřadování, protřepávání křídel či hnízdění, což jsou přirozené potřeby a projevy slepic, nemůže být ani řeč.
  • O trochu lepší podmínky k životu mají slepice žijící v halách. Přesto jde o život strávený uvnitř budovy, kde je vysoká koncentrace zvířat, bez možnosti pobytu venku.
  • Samozřejmě ideálem je volný chov v otevřených venkovních prostorech. Bohužel stále platí, že volný chov představuje pouze přibližně 0,7 % z celkového chovu nosnic u nás.
  • S označením „vejce z farmy“ se můžete setkat spíše v menších prodejnách zdravé výživy a na farmářských trzích, kde lokální chovatelé nabízí vlastní kvalitní vejce.

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud chceme zdravá vejce plná nutričně cenných látek, vyvarujeme se klecovým a halovým chovům a sáhneme v obchodech po vejcích označených číslicemi 0 či 1. Ano, jsou podstatně dražší, ale má to svůj důvod. Jaká informace se pod čísly skrývá?

  • „0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO)
  • „1“ – vejce nosnic ve volném výběhu
  • „2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce)
  • „3“ – vejce nosnic v klecích

Je velmi důležité uvědomit si, že svým výběrem vhodných vajec v obchodě nejen ovlivňujeme své vlastní zdraví, ale i životní podmínky slepic. Sledujme tedy údaje na skořápce, způsob chovu nám prozradí hned první číslo.

Kysané zelí: Poklad námořníků, který má stále svou hodnotu i v moderní kuchyni každého diabetika

I když je v současné době nabídka doplňků stravy na podporu imunity a dobrého trávení velmi široká, vyplatí se vrátit se k tradicím a vsadit ...

Vejce obsahují všechny látky potřebné pro vývoj mláděte

Z vajíčka vzniká nový život. Jistě vás proto nepřekvapí, že je vejce výživově vyvážená potravina bohatá na nutričně významné látky, které jsou obsaženy v lehce stravitelné formě. Co vše vejce obsahuje?

  • Dvě třetiny vejce představuje voda.
  • Hlavními složkami sušiny jsou bílkoviny a tuky.
  • Dále jsou vejce cenným zdrojem minerálních látek, jako je železo, fosfor, draslík či zinek.
  • Ve vejci najdeme vitamíny skupiny B, D, A a E.
  • Pověstný je vysoký obsah cholesterolu, který však naše tělo nutně potřebuje ke správné funkci.
  • Vejce obsahují lecitin, který působí příznivě proti nadměrnému ukládání cholesterolu v cévách.
  • Sacharidů obsahují minimální množství (pod 1 % z celkového složení).
  • Vaječné bílkoviny v sobě obsahují esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit a musí být přijímány v potravě.
  • Vejce obsahuje barviva lutein a zeaxantin, která jsou nezbytná pro zdraví našich očí.
  • Nejvíce diskutovanou složkou vajec jsou tuky obsažené ve vaječném žloutku. Kromě nasycených a nenasycených tuků zde nalezneme i fosfolipidy a cholesterol. Často bývá s konzumací vajec spojována zvýšená hladina cholesterolu, a právě kvůli obavě z onemocnění kardiovaskulárního systému někteří lidé vejce vyřazují ze svého jídelníčku. Tím se ale dopouští veliké chyby a ochuzují se o cenné vaječné složky.

    Diabetici mohou vejce konzumovat, ale s mírou.

    Jeden žloutek obsahuje asi 300 mg cholesterolu, což může osoby s náběhem k ateroskleróze od konzumace odradit. Máte-li již kardiovaskulární potíže a diabetes, je skutečně na místě jistá obezřetnost. Diabetici a hypertonici (osoby s vyšším krevním tlakem) mají větší tendenci k ucpávání cév, na němž se cholesterol podílí. Dodržujete-li ale zdravý životní styl a nemáte diabetes či kardiovaskulární onemocnění, cholesterol z vajec vám neublíží, protože se v těle velice rychle spotřebuje. Je totiž nezbytný pro zásadní tělesné funkce, jako jsou:

    • Tvorba hormonů
    • Syntéza vitamínu D ze slunečního svitu
    • Stavba buněčných membrán
    • Zpracování tělesného tuku

    Informace organizace American Heart Association z roku 1968, že maximální denní příjem cholesterolu by měl být právě 300 mg (což odpovídá jednomu vejci), je již dnes vyvrácena. Neexistuje totiž žádná souvislost mezi cholesterolem přijatým ze stravy a jeho obsahem v cévách. Panují dokonce názory, že vajec můžeme sníst neomezené množství a nebude to na škodu. Nejste-li si s optimální konzumací jistí, držte se zlatého pravidla „všeho s mírou“, se kterým chybu neuděláte.

    Zdroje: nasevejce, slepicevnouzi, ncbi.nlm, pubmed

    10921

    Diskuze k článku