
Vejce do jídelníčku patří, obsahují i vzácný cholin. Přebytky z Velikonoc zpracujte do aspiku či pomazánky

Jíst, či nejíst? Otázka, která je s konzumací vajec běžně spojována. A v tomto období k ní přibývá další: Co s přebytky vajec z Velikonoc? Máme pro vás dobrou zprávu – vejce by v jídelníčku rozhodně neměla chybět, jelikož jsou velmi bohatá na živiny, a to včetně těch, které jsou v moderní stravě poměrně vzácné. A také už neplatí tvrzení, že zvyšují cholesterol. Takže si je mohou dopřát i diabetici, kteří často mají hodnoty cholesterolu vyšší. A abychom vám usnadnili i řešení druhé otázky, přinášíme vám tři recepty, díky kterým zpracujete přebytky velikonočních vajíček, a navíc si ještě pochutnáte. Vyhrají u vás vejce v aspiku, vaječná pomazánka s tvarohem, nebo plněná vejce?
Vejce: Nízkokalorická potravina bohatá na klíčové živiny
Nevíme sice, jestli bylo dříve vejce, nebo slepice, co však víme stoprocentně, je to, že jsou vejce bohatá na obsah živin, jež jsou důležité pro naše zdraví. V podstatě můžeme říct, že vejce patří mezi nejvýživnější potraviny na planetě. Najdeme v nich důležité vitamíny a minerály, bílkoviny i tuky, zároveň ale mají relativně nízký obsah kalorií. Pochlubit se mohou vysokým obsahem vitamínu A a B12, kyseliny listové a pantothenové, riboflavinu, fosforu a selenu. Obsahují ale také poměrně velké množství vitamínu D, E a B6, vápníku a zinku. A najdeme v nich také velké množství omega-3 mastných kyselin, které mohou pomoci snížit hladinu triglyceridů v krvi, tedy známý rizikový faktor srdečních onemocnění – jejich obsah je však závislý na původu vajec (více omega-3 mastných kyselin obsahují vejce od slepic chovaných na pastvině a/nebo krmených krmivy obohacenými o omega-3 mastné kyseliny).
Cholin pro zdraví buněčných membrán
Vejce jsou také dobrým zdrojem cholinu, poměrně vzácné živiny v potravinách, která se používá k výstavbě buněčných membrán a má různé další funkce, včetně produkce signálních molekul v mozku. Nedostatek této živiny může způsobit vážné zdravotní problémy – navzdory tomu, že je cholin v moderní stravě běžně zastoupen málo, dokáže si ho tělo naštěstí samo vyrobit, a tak není jeho nedostatek běžný.
Antioxidanty pro zdraví očí
Vejce dále obsahují lutein a zeaxanthin, antioxidanty, které mají zásadní přínos pro zdraví očí, jelikož pomáhají působit proti některým degenerativním procesům, jež mohou ovlivnit naše oči. Bylo například prokázáno, že konzumace dostatečného množství luteinu a zeaxanthinu může významně snížit riziko šedého zákalu a makulární degenerace.
Bílkoviny jako stavební kameny lidského těla
Ve vejcích také najdeme vysoce kvalitní bílkoviny se všemi esenciálními aminokyselinami ve správném poměru. Bílkoviny jsou hlavními stavebními kameny lidského těla, jelikož se používají pro tvorbu nejrůznějších tkání a molekul, které slouží strukturálním i funkčním účelům. Dostatečný příjem bílkovin například může pomoci s nárůstem svalové hmoty, optimalizací zdraví kostí, hubnutím či snížením krevního tlaku.
Měsíční horoskop na květen 2025: Ryby čeká bolestné loučení, Býci zahájí nové projekty, Panny musí slevit z požadavků
Energeticky významnými dny v květnu bude především období kolem úplňku. Ten nás čeká 12. května 2025 a bude se tentokrát jednat o úplněk ve ...
Vejce a cholesterol
Konzumace vajec byla v minulosti vnímána jako škodlivá pro zdraví, a to kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Nyní ale již bylo dokázáno, že vysoký obsah cholesterolu ve stravě nemusí nutně ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi nebo riziko srdečních onemocnění. Některé studie dokonce prokázaly, že konzumace jednoho vejce denně je spojena se zvýšením HDL cholesterolu a snížením LDL cholesterolu (lidé s vyššími hladinami HDL cholesterolu mají obvykle nižší riziko srdečních onemocnění, mrtvice a dalších zdravotních problémů, včetně diabetiků 2. typu).
Nicméně vědci stále upozorňují na to, že dopad cholesterolu z vajec může být rozmanitý, a proto by se konzumaci vajec měli vyhnout zejména lidé s genetickými poruchami, jako je familiární hypercholesterolemie, nebo nositelé genové varianty zvané APOE4.
Vejce a diabetes
Vejce mají nízký obsah nasycených tuků, jsou nízkokalorická a obsahují další zdravé živiny, jako jsou bílkoviny, nenasycené tuky, vitamíny a minerály, proto je mohou v rozumné míře zařadit do jídelníčku i diabetici. Podávána by však měla být ideálně vařená, případně připravená na zdravých tucích, jako je olivový olej nebo řepkový olej, namísto másla. Kombinována by měla být s potravinami s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem rafinovaných sacharidů, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky.
Alergie na pyly umí řádně potrápit: Od senné rýmy či kýchání mohou ulevit přírodní antihistaminika, třeba kopřiva
Slzení očí, zarudlé oči, kýchání či ucpaný nos – to jsou typické příznaky sezónní alergie, jejímž nejčastějším viníkem jsou kvetoucí stromy. Pyl, ...
Recepty s vejci
A nyní už od přínosů vajec pojďme rovnou k receptům. Ty pro vás připravila nutriční terapeutka Pavla Janovská, DiS.
Recept na plněná vejce

Plněná vejce | zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.
Na 12 plněných vajec budete kromě samotných vajec potřebovat:
Zelená avokádová náplň: 1 celé zralé avokádo, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 lžička citronové šťávy, 6 žloutků.
Růžová náplň z řepy: 50 g najemno nastrouhané uvařené červené řepy, 2 polévkové lžíce čerstvého křenu, 50 g Lučiny linie, sůl, pepř, 6 žloutků.
Postup přípravy:
- Vejce uvařte, nechte vychladnout a oloupejte.
- Poté vejce rozpulte, vyjměte žloutky a připravte si obě náplně jednoduše smícháním všech uvedených ingrediencí.
- Vejce naplňte náplní, ideálně za pomoci zdobičky, a ozdobte je drcenými chilli vločkami a lístky bazalky či petržele.
- Vejce uchovávejte v chladu v lednici.
TIP: Pozor na avokádovou náplň. Avokádo na vzduchu velmi rychle oxiduje, ideální je proto do náplně přidat také pár kapek citronu, díky kterému vydrží náplň déle svěží.
Recept na vejce v aspiku

Vejce v aspiku | zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.
Na vejce v aspiku si připravte: 6 kusů natvrdo uvařených vajec, 2 plátky libové šunky, 2 plátky tvrdého 30% sýru eidam, 80 g zeleného hrášku, 4 ks kyselých okurek, 80 g kukuřice, 2 celé mrkve, 500 ml vývaru (bobkový list, nové koření, pepř černý, sůl, ocet), 1 balení čiré želatiny, 1 polévkovou lžíci olivového oleje.
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte vývar. Část vývaru odeberte, nasypte do něj želatinu a nechte směs pracovat a bobtnat.
- Následně směs pomalu v horké lázni rozehřejte a smíchejte se zbytkem vývaru. Podle chuti můžete přikyselit octem.
- Vytřete tence olejem plastovou misku, na dno nalijte vrstvu želatinového roztoku a nechte v chladu ztuhnout.
- Na ztuhlou směs položte rozpůlená vejce, kapii, okurku, šunku, sýr, zalijte částí želatiny a nechte opět ztuhnout.
- Takto pomalu vrstvěte tak, aby aspik postupně tuhl.
- Nakonec vše dejte pořádně vychladit a ztuhnout na několik hodin, nejlépe do druhého dne. Nakonec směs opatrně vyklopte.
Recept na vajíčkovou pomazánku z tvarohu

Vajíčková pomazánka | zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.
Na přípravu vajíčkové pomazánky budete potřebovat: 100 g měkkého tvarohu (např. Jaroměřického), 2 vejce, 50 g cibule, 50 g petrželky nebo pažitky, hořčici, sůl, pepř.
Postup přípravy:
- Vejce uvařte natvrdo (nebo použijte již vařená z pomlázky), oloupejte a nechte vychladit.
- Následně je pokrájejte a rozmíchejte s tvarohem, jemně nakrájenou cibulkou, nastrouhanou mrkví a ostatními přísadami.
- Pomazánku nechte krátce vychladit v lednici.
Dobrou chuť!
Zdroje: healthline.com, kardio-cz.cz, diastyl.cz, dále dle textu
238