Vánoční tvarohový štrúdl s jablky: Zdravá varianta císařského moučníku pro diabetiky

Vánoční tvarohový štrúdl s jablky: Zdravá varianta císařského moučníku pro diabetiky
Diabetici si mohou dopřát odlehčenou variantu vánočního štrúdlu Zdroj: se souhlasem Pavly Janovské, DiS.

Štrúdl patří v českých luzích a hájích mezi nejoblíbenější moučníky vůbec. A ačkoliv se říká, že je to rakouská klasika, s jeho původem to zdaleka není tak jednoduché! A kromě trošky historie vám přinášíme také recept na vánoční variantu štrúdlu pro diabetiky. Vsadíme se, že se po něm budete jen olizovat. Kombinace jablíček a tvarohu totiž nikdy nezklame!

První dochovaný recept na jablečný štrúdl sice pochází z roku 1696 z Vídeňské městské a zemské knihovny, prapředek štrúdlu ale pochází z dob Otomanské říše. Je jím turecká baklava, tedy tenké těsto prokládané ořechy, upečené a zalité sirupem nebo medem.

Císařský dezert

Stvořiteli štrúdlu tedy byli Turci, pak se na něm svým dílem podepsali Maďaři, a nakonec i Rakušané. Právě ti nejspíš stojí za vzhledem, který má štrúdl dnes. V 18. století začala Marie Terezie do té doby prachobyčejný štrúdl servírovat na svém dvoře vzácným hostům, čímž jej povýšila na noblesní císařský dezert. A není sporu o tom, že dobře udělaný štrúdl opravdu chutná královsky.

Skořice: Pomáhá při cukrovce i s vysokým cholesterolem. Upečte si dia skořicové rolky

Historie skořice sahá až 4 000 let zpět a není vyloučeno, že je to jedno z nejstarších koření na světě. Píše se o ní i v Bibli. Je to vlastně ...

Listové, křehké, nebo kynuté?

Štrúdl lze připravit z různých těst. Kromě klasického taženého lze použít i kynuté či křehké těsto, případně i těsto filo, které pochází z oblasti Balkánu a používá se právě k přípravě baklavy. Náplň je u nás obvykle jablečná, ochucená skořicí, doplněná o rozinky nebo vlašské ořechy, někdy o kokos.

Diabetici se nemusejí jablečného závinu vzdát

Na štrúdlu si mohou pochutnat i diabetici. Stačí vyměnit několik běžných ingrediencí za zdravější suroviny, což vůbec nemusí mít negativní vliv na finální výsledek, právě naopak! Jednou z nich je tvaroh, který je díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu sacharidů vhodnou potravinou také pro diabetiky. Pomáhá udržet stálou hladinu cukru v krvi, obsahuje vápník, hořčík a další důležité minerály a vitamíny.

Pokud jde o jablka, bez kterých se štrúdl neobejde, je potřeba sáhnout po méně sladkých odrůdách. Patří mezi ně například odrůdy Jonagold, Braeburn, Granny Smith nebo Antonovka. Sladším jablkům, která jsou v regálech supermarketů nejčastěji k dostání (např. Golden Delicious, Idared, Gala, Rubín nebo Spartan), je lepší vyhnout se.

Mlsáme při cukrovce: Nepečená duo roláda z kokosu a kakaa je ideální cukroví pro diabetiky

Možná patříte mezi zastánce klasických druhů cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, pracny nebo vosí hnízda. Ale když se v rodině vyskytne ...

Recept: Vánoční tvarohový štrúdl s jablky

Na přípravu těsta budete potřebovat:

  • 500 g špaldové celozrnné mouky
  • 250 g polotučného mléka
  • 50 g řepkového oleje
  • 1 vejce
  • 20 g čekankového sirupu
  • půl kostky droždí
  • sůl
  • kůra z poloviny citronu

Suroviny na náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • kůra z ½ bio citronu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový pudink (42 g)
  • 40 g čekankového sirupu
  • vanilka nebo vanilkové aroma
  • 4 středně velká jablíčka nakrájená na kostičky (k pokládání na tvaroh)
  • 1 celé vejce na potření štrúdlu
  • 20 g kokosu na posypání

Postup přípravy:

Všechny ingredience spolu promícháme v míse. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté ho rozválíme na pomoučeném vále a vytvarujeme podlouhlý obdélník.

Na těsto naneseme tvarohovou směs, kterou jednoduše získáme smícháním tvarohu, práškového pudinku, vejce, sirupu, vanilky a kůry z citronu. Na tvaroh rovnoměrně rozprostřeme jablka. Těsto srolujeme a okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

Štrúdl opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pak jej ještě důkladně potřeme rozšlehaným vejcem. Po celé délce štrúdl posypeme ve středu jablíčky a posypeme kokosem. Štrúdl propícháme špejlí, aby při pečení nepraskl. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme nejdříve 5 minut na 200 stupňů, poté snížíme teplotu na 160 stupňů a pečeme ještě 25 minut dozlatova.

Zdroje: se souhlasem Pavly Janovské, DiS., dále tastejourney.cz, diastyl.cz, apetitonline.cz

10987

Diskuze k článku