Vánoční dort s rumovým ovocem
Potřebujete: 100 g špaldové mouky, 200 g hladké pšeničné mouky, 1 kypřicí prášek, špetku soli, 20 g stévie (v prášku), 4 vejce, 1/2 lžičky zázvorového prášku, 1/4 lžičky skořice, 1/4 lžičky mletého hřebíčku, 200 g brusinek či rozinek, 100 ml rumu, 20 g tuku na vymazání formy, 10 g mouky na vysypání formy
Recept pro 12 osob.
1 porce obsahuje = 161 kcal,
tuky: 3g, sacharidy: 29,5g, bílkoviny: 5,5g
Postup přípravy:
1. V hrníčku zalijte sušené ovoce rumem a nechte odstát, dokud do sebe ovoce nevstřebá tekutinu.
2. Dortovou formu vymažte tukem a vysypte moukou, aby se těsto při pečení nepřilepilo k formě.
3. Z vajec oddělte bílky a připravte si je ke šlehání.
4. V míse smíchejte všechny sypké suroviny se žloutky a rumovým ovocem. Pokud by těsto bylo moc tuhé, přidejte maximálně 1–2 lžíce mléka.
5. Oddělené bílky ušlehejte na tuhý sníh a ten zlehka vmíchejte do těsta.
6. Hotové těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 až 40 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujte propečenost dortu s pomocí špejle. (Dort je hotový, pokud špejle zapíchnutá do dortu je po vytažení čistá, bez nalepeného těsta.)
Více receptů na www.diarecepty.cz.
743
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný