Vánoční cukroví pro diabetiky: Ovesná kolečka s lískovým oříškem
Ovesné vločky jsou nejspíš nejzdravější obilovinou vůbec. Mají vyvážené nutriční složení a současně obsahují důležité vitaminy, minerály a antioxidanty. A navíc jsou skvělou potravinou pro diabetiky. Mají totiž nižší glykemický index než většina jiných obilovin. A to není vše: Jeden šálek ovesných vloček obsahuje zhruba 4 gramy vlákniny, která udržuje stabilní hladinu cukru v krvi. A přitom není nutné konzumovat je pouze v podobě ovesné kaše, kterou celá řada lidí „nemusí“. Co byste řekli třeba na výborná ovesná kolečka, která s přehledem nahradí jiné, nezdravé druhy vánočního cukroví, a potěší jak váš mlsný jazýček, tak vaše tělo?
Ovesné vločky jsou komplexní potravinou, která se hodí do všech jídelníčků, včetně těch redukčních. Diabetici by měli dávat přednost hrubým ovesným vločkám před instantními, ty jsou totiž většinou bohatší na sacharidy. Díky vysokému obsahu vlákniny zajišťují ovesné vločky pocit sytosti po delší dobu. Jejich konzumací navíc dodáte svému tělu potřebné minerály, jako je železo, vápník, draslík, hořčík, zinek, mangan, fosfor a měď.
Zdravotní přínosy ovesných vloček
Ovesné vločky dodávají tělu potřebnou energii a současně pomáhají zmenšit množství viscerálního tuku, který obklopuje naše vnitřní orgány, a tím zvyšuje riziko mrtvice. Přispívají také k prevenci diabetu II. typu, pomáhají při hubnutí, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy a pomáhají při zácpě.
Ovesné vločky obsahují hodně antioxidantů a polyfenoly, které jsou pro zdraví našeho organismu velmi důležité. Mají silné protizánětlivé účinky a snižují riziko srdečních onemocnění. Navíc se v nich nachází betaglukan, který pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) v krvi.
Pálí vás žáha? Srovnejte si trávení pomocí levných potravin
Kyseliny, které naše tělo produkuje během látkové výměny, jsou velmi agresivní a jejich nadbytek může vyvolat chemickou nerovnováhu organismu. ...
Recept: Ovesná kolečka s lískovým oříškem
Na přípravu zdravých ovesných koleček budete potřebovat:
- 100 g drcených ovesných vloček
- 70 g rozmixovaných mandlí
- 50 g rozmixovaného kokosu
- 2 žloutky
- 60 g másla
- pomerančovou kůru
- 40 g čekankového sirupu
- vanilku
- lískové oříšky do středu koleček
Lískové oříšky
Jsou významným zdrojem celé řady vitaminů skupiny B, obsahují draslík, takže přispívají k prevenci vysokého tlaku, kornatění tepen a tvorby krevních sraženin. Díky vysokému obsahu vlákniny a nenasycených mastných kyselin pomáhají snížit hladinu špatného (LDL) cholesterolu v krvi. Obsahují spoustu antioxidantů, např. vitamin E, a minerálů, jako je hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek.
Postup přípravy:
50 g ovesných vloček rozmixujte na mouku. Druhou polovinu ovesných vloček ponechte nerozmixovanou. Všechny suroviny smíchejte na pracovním válu. Uhněťte těsto a nechte je zhruba hodinu odpočinout v ledničce.
Vychlazené těsto rozválejte na silnější plát a vykrajujte z něho kolečka. Do středu každého kolečka vmáčkněte jeden lískový oříšek. Kolečka položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10–13 minut. Dobrou chuť!
Autorkou receptu je Pavla Janovská, DiS., vystudovaná nutriční terapeutka, která se zaměřuje na redukci tělesné hmotnosti a v rámci redukčního jídelníčku pomáhá klientům snižovat cholesterol i krevní cukr, a léčit tak nemoci související s obezitou. Je autorkou knih Zhubněte jídlem a svou váhu si udržte napořád a Zdravý jídelníček do krabiček.
Zdroje: se souhlasem Pavly Janovské, DiS., dále cukr-v-krvi.cz, diastyl.cz
9901