Bis Bis

V hořkosti se skrývá zdraví aneb Jak snížit riziko obezity a cukrovky

V hořkosti se skrývá zdraví aneb Jak snížit riziko obezity a cukrovky
Hořká čokoláda bez přidaného cukru je vhodná i pro diabetiky, a navíc obsahuje zdravé polyfenoly Zdroj: Pixabay

Víte, co jsou polyfenoly? Tyto chemické látky se přirozeně vyskytují v rostlinných potravinách. Chutnají hořce, a tak interagují s receptory hořké chuti na jazyku. Tyto receptory se ale nacházejí i v dalších orgánech, včetně trávicí soustavy. Podle nového výzkumu může aktivace těchto receptorů v trávicím traktu vyvolat vylučování hormonů přispívajících ke snížení rizika cukrovky 2. typu a obezity. Jak to s těmi polyfenoly tedy je?

Příjem polyfenolů může podle nového výzkumu souviset se snížením rizika cukrovky a obezity. Polyfenoly jsou chemické látky, které se přirozeně vyskytují v potravinách rostlinného původu, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a ořechy a semena. Existuje více než 8 000 druhů polyfenolů – a všechny fungují jako antioxidanty. To znamená, že mají potenciál chránit buňky těla před stárnutím a poškozením vnějšími faktory, jako jsou úrazy, znečištění životního prostředí, kouření a konzumace zpracovaných potravin.

Polyfenoly pro lepší zdraví a štíhlejší postavu

Výzkumníci ze Shibaura Institute of Technology v Japonsku zjistili, že aktivace T2R v trávicím traktu způsobená polyfenoly zapříčiňuje vylučování hormonů, které mohou pomoci snížit riziko vzniku diabetu 2. typu a obezity. Jak to funguje?

Polyfenoly jsou obecně považovány za látky s hořkou chutí. Proto interagují s receptory hořké chuti na jazyku, známými jako receptory chuti typu 2 neboli TR2.

Dosavadní studie ukazují, že chuťové receptory TR2 nejsou pouze na jazyku, ale mohou se nacházet i v dalších orgánech a tkáních těla, včetně těch, které tvoří trávicí soustavu.

Nedávno bylo zjištěno, že receptory hořké chuti se v hojném množství nacházejí v trávicím traktu a podílejí se na sekreci inkretinu, hormonu trávicího traktu, a na potlačování chuti k jídlu,“ uvedla doktorka Naomi Osakabe, profesorka na katedře biologických věd a inženýrství na Shibaura Institute of Technology v Japonsku.

Aby pomohla objasnit, jak to funguje, ujala se vedení nové studie zaměřené na vztah mezi hořkostí polyfenolů a glukózovou tolerancí. Výzkumní pracovníci v rámci studie zjistili, že aktivace T2R v trávicím traktu způsobená polyfenoly spouští sekreci hormonů, které pomáhají regulovat chuť k jídlu a hladinu cukru v krvi, včetně peptidu podobného glukagonu-1. Vědci se domnívají, že tyto by mohly pomoci snížit riziko obezity i diabetu 2. typu.

Cukrovku často provázejí kvasinkové infekce a řada dalších kožních onemocnění

Klíčovým faktorem, který narušuje ochrannou bariéru kůže, je zvýšená hladina cukru v krvi neboli hyperglykémie. Častým průvodním jevem je pak ...

Polyfenoly a riziko cukrovky

Doktorka Osakabe a vědci z jejího týmu chtěli prostřednictvím své studie lépe pochopit souvislost mezi polyfenoly, T2R v gastrointestinálním traktu a potenciálními zdravotními přínosy. Předchozí studie ukazují, že polyfenoly mohou pomoci snížit riziko vzniku diabetu 2. typu a obezity, stejně jako dalších zdravotních potíží včetně vysoké hladiny cholesterolu, vysokého krevního tlaku, osteoporózy, Alzheimerovy choroby a některých druhů rakoviny, jako je například rakovina tlustého střeva.

I přes jejich špatnou vstřebatelnost existují zprávy, že polyfenoly zlepšují glukózovou toleranci,“ uvedla doktorka Osakabe v tiskové zprávě. „Zkoumáme vztah mezi příjmem polyfenolů a rizikem vzniku diabetu 2. typu, protože mechanismus tohoto příznivého účinku je zatím neznámý.“

Doktorka Osakabe považuje za nesmírně důležité, aby vědci pokračovali v hledání nových způsobů regulace hladiny cukru v krvi a chuti k jídlu, které by pomohly v boji proti onemocněním, jako je cukrovka 2. typu a obezita, protože léky, které se v současnosti používají k léčbě cukrovky, mají mnohdy vedlejší účinky a neexistují léky, které by mohla běžná populace používat preventivně.

Kefír: Elixír, který pomůže s hypertenzí, cholesterolem i cukrovkou. Nejlepší je domácí

Mléčný kefír byl stovky let přísně střeženým tajemstvím obyvatel v oblasti severního Kavkazu. Ti jsou proslulí svou dlouhověkostí a jsou na jedné ...

Potraviny mají obrovský potenciál v péči o zdraví

Polyfenoly jsou přírodní zázrak z rostlinné říše a byla by škoda je nevyužít. Mezi potraviny s vysokým obsahem polyfenolů patří:

Vyplatí se podpořit své tělo, aby si samo pomohlo tím, že přirozeně zvýší hormony a zlepší systémové funkce, prostřednictvím konzumace skvělých potravin, které nám poskytuje příroda. Polyfenoly mohou být účinnými pomocníky v péči o zdraví i při shazování nadbytečných kil.

Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu

6167

Diskuze k článku