V čem je řecký jogurt jiný?
Proč je zdravé jíst zakysané mléčné výrobky? V čem se řecký jogurt liší od jiných ostatních a proč jsou některé řecké jogurty tučné a jiné ne? Odpovídá nutriční terapeutka Mgr. Petra Lörincziová v rámci aktuální výzvy společnosti STOB, která pro tento týden zní: "Vybírám si zakysané".
Znáte to. Projíždíte chladnou uličkou v supermarketu a hledáte ten pravý. V rukou máte klasický český jogurt a jogurt s označením řecký. Taky přemýšlíte, který z nich je lepší pro správnou výživu a jaký je mezi nimi rozdíl? My vám to dnes prozradíme.
Správný výběr jogurtů je důležitý
Jogurty a obecně kysané mléčné výrobky jsou zdraví prospěšné. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin, pomáhají zvyšovat vstřebávání vápníku, podporují imunitu a napomáhají trávení. Mnohé z jogurtů jsou však také bohatým zdrojem tuků nebo přidaného cukru, proto je při výběru jogurtů klíčové čtení obalů.
V čem je řecký jogurt jiný?
Řecký jogurt je jedinečný svou hustou konzistencí. Tu získává díky odstranění části syrovátky, žlutozelené tekutiny, která vzniká po sražení mléka. Při této technologii se zároveň navyšuje podíl sušiny, čímž se zvyšuje i množství bílkovin. Proč jsou bílkoviny důležité, si můžete zopakovat v naší výzvě č. 18, kde jsme se bílkovinám věnovali. Zde připomeneme jen to, že přispívají k delšímu pocitu sytosti a jsou nezbytné pro tvorbu a regeneraci svalové hmoty. Obsah bílkovin v řeckém jogurtu je přibližně 2,5krát vyšší než v klasickém bílém polotučném jogurtu. A to je něco!
Nemusí být tučný…
Mnoho lidí si myslí, že řecký jogurt je nutně vždy tučnější, ale nemusí tomu tak být. Je sice pravda, že tradiční řecký jogurt může obsahovat až kolem 10 g tuků, tedy v průměru trojnásobek oproti klasickému polotučnému jogurtu. Naštěstí jsou ale na trhu i řecké jogurty s nižším podílem tuku. Například bílé jogurty od firmy Milko s variantou 0 % tuku obsahují krásných téměř 10 g bílkovin na 100 g a v podstatě žádný tuk. Kdo se o tuk nechce až tak příliš ochudit, může zvolit variantu s 5 % tukem nebo si vybrat ochucený řecký jogurt se 4 % tuku, ale zase s vyšším podílem cukru a nižším množstvím bílkovin. Řecké jogurty obsahují obecně o trochu méně sacharidů než klasické bílé jogurty, což mohou ocenit nejenom diabetici, ale také lidé s cílem zhubnout kila navíc.
Jogurt je skvělým produktem, který by ve vyváženém jídelníčku neměl chybět, ovšem pokud si vyberete ten správný druh, ideálně bílý neochucený.
Tab.: Porovnání řeckého jogurtu a klasického polotučného jogurtu (údaje na 100 g)
Řecký jogurt Milko bílý 0 % tuku | Selský jogurt Hollandia bílý | |
Energetická hodnota |
242 kJ |
279 kJ |
Bílkoviny |
9,8 g |
3,7 g |
Sacharidy |
3,8 g |
4,8 g |
z toho cukry |
2,7 g |
3,4 g |
Tuky |
0,3 g |
3,8 g |
z toho nasycené MK |
0,2 g |
2,7 g |
Řecký jogurt v kuchyni
Řecký nebo i klasický jogurt je výborný ke snídani nebo na svačinu. Jelikož snídaně by měla být energeticky bohatší, jogurt je vhodné doplnit o ovesné vločky, semínka nebo ořechy a ovoce. Na svačinu je pak vhodná kombinace bílého jogurtu s ovocem.
Jogurt se však dá využít i při přípravě pomazánek, dipů, dezertů a koláčů.
Přes léto jsou skvělým osvěžením nanuky, které si můžete vyrobit i doma z jogurtu a ovoce. Stačí smíchat bílý a ovocný jogurt a přidat ovoce, případně dle chutě i ořechy, vločky nebo strouhanou hořkou čokoládu. Pochoutka je ve světě známá i pod názvem Frozen yogurt, který se prodává podobně jako zmrzlina. Tak co, zkusíte to taky?
Mgr. Petra Lörincziová, Boj za dobré jedlo
Zapojte se do Výzvy 52
Tento článek je součástí projektu Výzva 52 společnosti STOB. Pokud vás zajímají další podobné informace, zapojte se do projektu na stránkách www.stoblkub.cz také. Je to zdarma. Na každý týden je připravena jedna malá výzva, které se můžete zúčastnit a po celý rok tak postupně měnit své životní návyky k lepšímu. A protože jen příjemné změny mají šanci být trvalé, jsou jednotlivé výzvy postavené tak, aby vás bavily. Obsahují motivační videa, blogy, soutěže o ceny a hlavně nespočet zajímavých populárních témat a mýtů, o kterých zjistíte pravdu.
3173
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný