Upečte si ty nejlahodnější fit řezy: Exotický kokos chrání naše tělo před viry, infekcemi i bakteriemi
Exotický kokos je velmi oblíbený ořech, který nás svou chutí a vůní dokáže přenést k písečným plážím s průzračným mořem. Zároveň žádná jiná potravina nevyvolává tolik pozornosti a rozruchu, jako právě tento velký, charakteristicky hnědý oříšek. Jeho příznivci v něm vidí superpotravinu, která má neuvěřitelné účinky na naše tělo, a odpůrci si stojí za tím, že právě s kokosem bychom měli zacházet velmi opatrně.
Tvrdá skořápka, bílá dužina a tekuté mléko uvnitř – to jsou charakteristické znaky námi známého exotického kokosu. Úplně na začátek si však pojďme říct, že kokos vlastně není ořech, ale z botanického hlediska se jedná o ovoce.
Zajímavost: Jako z každého ovoce se i z kokosu vyrábí alkohol – konkrétně se jedná o Lambanog, což je tradiční filipínský likér.
Kokos pod drobnohledem
Tento hnědý chlupatý ořech je plodem kokosové palmy, která roste v přímořských regionech Asie, střední a jižní Ameriky a Tichomoří. Jak už bylo řečeno, kokosový ořech spadá do podkategorie peckovic, což z něho prakticky dělá ovoce. Prvních plodů se kokosová palma dočká až sedm let po vysazení.
Kokos dělíme na mladý, zelený, který se využívá v přímořských oblastech především právě jako nápoj. Hnědý kokos, který známe z našich supermarketů, se sklízí mnohem později a využívá se spíše pro svou dužinu.
Zajímavost: Španělští námořníci prý pojmenovali kokos podle chlupaté mýtické příšery El Coco, kterou jim tento ořech připomínal.
Co obsahuje?
Kokos je převážně tvořen jen tukem, ten je ale až z 50 % tvořen kyselinou laurovou, která má na naše tělo neobyčejný efekt. V první řadě má antibakteriální a antivirové účinky. Podle nedávných studií má tato kyselina dokonce ochranný faktor, který brání negativním změnám v hladině cholesterolu. Mimo to je tento tuk tvořen mastnými kyselinami se středním řetězcem, který je pro tělo mnohem snáze stravitelnější než živočišné tuky. Mimo to kokos:
- je významným zdrojem vápníku, vlákniny a bílkovin,
- obsahuje řadu minerálních látek a vitamínů (železo, draslík, fosfor, měď, mangan a vitamíny ze skupiny B),
- mladý kokos obsahuje kromě vlákniny a vápníku i draslík a vitamín C,
- dužina obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před oxidačním stresem,
- je také ceněný v kosmetickém průmyslu.
Benefity kokosu
Exotický ořech je především skvělý na podporu imunity, protože chrání naše tělo před viry, infekcemi i bakteriemi, a to jak vně, tak i zvenčí. S tím souvisí i schopnost bojovat se zubním plakem a problémy s kořenovými kanálky – pravidelná konzumace tak může chránit dásně a zuby před infekcí. Také ale pomáhá:
-
- při hubnutí, a to právě proto, že tuky se rychle metabolizují a spalují jako energie,
- kokos pomáhá detoxikovat tělo a uklidňovat trávicí trakt,
- kokosové mléko se používá pro snížení krevního tlaku,
- voda z mladého kokosu je nejlepším zdrojem elektrolytů (dokáže plně nahradit iontový nápoj) – ty jsou zodpovědné za správnou hydrataci těla a orgánů,
- pravidelná konzumace pomáhá odstraňovat odpad z těla,
- pomáhá v boji proti srdečním chorobám,
- může vést ke snížení břišního tuku,
- má antidiabetické účinky díky aminokyselině arginin, která zlepšuje citlivost na inzulín a glykémii,
- vysoký podíl vlákniny zpomaluje trávení, a tím zlepšuje inzulínovou rezistenci.
Cukrovku nám nejspíš dali neandrtálci, jejich DNA si někteří moderní lidé stále nesou v sobě
Úvahy o tom, že neandertálská DNA může ovlivnit lidské zdraví, zajímá vědce několik desetiletí. Ještě do nedávna však byli přesvědčeni, že se ...
Jak ho rozlousknout?
Nejlepší kokos je ten, který si připravíme doma. Jenže jak se do té tvrdé a chlupaté skořápky dostat? Když si v obchodě koupíte celý kokos, všimnete si, že má tři dírky. Jedna je měkká, zbylé dvě jsou tvrdé. Tu měkkou propíchnete a necháte z ní vytéct kokosovou vodu. Poté vezměte kladívko a tlučte do ořechu podél jedné strany, dokud skořápka nepukne.
Druhou možností je trouba, kde stejně jako v prvním případě dostanete z kokosu vodu, poté vložíte celý kokos do trouby a upečete ho na 200 °C přibližně patnáct minut. Až kokos praskne, bude pro vás jednodušší ho rozlousknout.
Zajímavost: Kokosy mají i jedno nepěkné prvenství – je to jediný ořech, který svým pádem zabije více než 150 lidí ročně.
Recept: Fit kokosové řezy
Skvělý dezert z kokosu a tvarohu, který splňuje všechny potřebné makroživiny, které k životu tělo potřebuje. Bílkoviny zajistí tvaroh, dobré tuky kokos, sacharidy špaldová mouka a vlákninu si dopřejete skrz čekankový sirup. Navíc je opravdu výborný.
Suroviny na korpus:
- 4 vejce
- 4 lžíce tekutého sladidla (např. čekankového sirupu)
- 30 g sladidla
- 200 g špaldové mouky
- 130 ml polotučného mléka
- 2 lžíce kakaa nebo karobu
- ½ kypřicího prášku
Suroviny na náplň:
- 80 g strouhaného kokosu
- 250 až 300 g polotučného tvarohu
- 4 lžíce tekutého sladidla
Na polevu:
- 50 g kokosového oleje
- 50 g hořké čokolády
Postup:
- V první řadě si předehřejeme troubu na 180 °C.
- Poté suroviny na korpus smícháme všechny dohromady a vyšleháme.
- Dáme na předem vymazaný a vysypaný plech o velikosti cca 20×25 cm (případně použijeme pečicí papír) a těsto dáme péct na přibližně 35 minut.
- Mezitím si připravíme kokosovou náplň – z kokosu, tvarohu a sladidla.
- Tuto náplň dáme na upečený korpus až poté, co bude zcela vychladlý.
- Nakonec rozpustíme nad párou nebo v mikrovlnce suroviny na polevu a lžící nepravidelně sem tam polijeme.
- Dáme do lednice vychladnout.
Dobrou chuť.
Zdroje: recept autorky, ochutnejorech.cz, dumdlouhovekosti.cz
8235