Tuřín jako chutná zelenina pro zimní období může obohatit i diabetikův jídelníček

Tuřín jako chutná zelenina pro zimní období může obohatit i diabetikův jídelníček
Tuříny představují výborný zdroj vlákniny, která pomůže lepšímu trávení a zažívání Zdroj: Pixabay

Tuřín je zelenina, která vás v zimě nenechá na holičkách. Má výborný nutriční profil. Díky antioxidační a protizánětlivé aktivitě podpoří imunitu diabetiků a pomůže v pohodě zvládnout chladné období.

Popularita tuřínu je vysoká hlavně ve Francii a dalších okolních státech. Jí se na různé způsoby, jak v raw stavu, tak vařený. Jeho typická chuť se hodí do masových i zeleninových pokrmů, rozumí si s mnoha druhy koření. Pokud jste ho ještě nezkusili, je na to nejlepší čas právě nyní.

Tuřín vám vytrhne trn z paty v zimním období

Tuřín je zelenina z čeledi Brassicaceae (brukvovité), do kterých spadá také červená řepa. Má kulatý tvar, typicky bílou dužinu s jemným fialovým zbarvením u stonku hlízy. Existují ale také jiné barevné varianty, například tuřín žlutý, tuřín Magres (fialový). Jeho listy jsou jedlé. Pochází ze Středomoří, ale najdete jej také v Asii. Tuříny jsou spojovány s halloweenskými legendami.

Tuřín tvoří díky výbornému nutričnímu profilu nedílnou součást zimní stravy, používal se jako potrava pro lidi i dobytek.

Byl oblíbený již ve starém Řecku a Římě. Má jemnou chuť a velmi se hodí jako zdroj kvalitních vitamínů a minerálních látek právě v chladných dnech. V současné době je tuřín využívaný nejen pro kulinářské účely, ale také jako pozoruhodná součást naturopatické léčby.

Co dodá tuřín vašemu tělu?

Tuřín se vyznačuje vysokým obsahem vody a nízkým obsahem kalorií, proto je vhodný pro všechny dietní režimy. Dodá tělu výborné zastoupení minerálů, stopových prvků i vitamínů. Dále je zmiňována například silná antioxidační aktivita tuřínu a jeho užitek v prevenci vzniku onkologických onemocnění.

Konzumace zeleniny z čeledi brukvovitých, nejen tuřínů, je doporučovaná v rámci prevence rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Jedná se také o výborný zdroj prospěšné vlákniny, která napomáhá ozdravit střevní prostředí a u diabetiků je ceněná obzvlášť pro schopnost snižovat riziko vzniku hyperglykémie, protože zpomaluje trávicí proces. Tuřín poskytne tělu také vysoké množství síry, která je u diabetiků spojována s možným účinkem snižování hladin krevního cukru. Nejmenší zastoupení tohoto prvku najdete v mladých hlízách.

A jaké má další výhody?

  • Syrový i vařený tuřín obsahuje vysokou dávku draslíku, který funguje jako svalový stimulant a podporuje správné kontrakce. Má pozitivní účinky na celý kardiovaskulární systém. Draslík se navíc podílí na vyrovnávání pH krve a stimulaci tvorby kyseliny chlorovodíkové v žaludku, čímž napomáhá dobrému procesu trávení.

  • Najdete v něm také hořčík, který se podílí na vývoji kostí, stavbě bílkovin, enzymatických reakcích a udržuje zdravé svalové kontrakce, máte díky němu v kondici zuby a hraje také roli v rámci imunitního systému.

  • Díky tuřínu dostanete do těla také fosfor, minerál důležitý pro vaše zuby a kosti. Je to další látka napomáhající vytvořit acidobazickou rovnováhu těla (udržuje zdravé pH krve), podílí se na růstu a regeneraci tkání. Je důležitý pro dobrý stav buněčných membrán.

Zahřejte se nejen svetrem, v chladných dnech pomohou i potraviny. Proč mají diabetici dbát na dobrý výběr koření?

Mnohé prohřívací potraviny mohou být pro strávníka překvapivé, protože typicky si pod tímto termínem představí hlavně různé druhy koření. To ale ...

Jak z něj mohou profitovat diabetici?

Tuřín je velmi prospěšnou zeleninou také pro diabetiky. Je bohatý na vodu a má velmi nízký obsah lipidů, je proto ideální hubnoucí zeleninou. Pro ty, kteří se léčí s cukrovkou, má hned několik dobrých výhod, proč by ho měli zařadit do stravy hlavně v zimním období, kdy je potřeba upravit jídelníček tak, aby byl bohatý na nutriční složky. A zároveň ne příliš zatěžující diabetikův organismus, kterému navíc pomůže bojovat proti projevům infekcí. Čím prospívá tuřín při cukrovce?

  • Díky obsahu vlákniny snižuje riziko nástupu hyperglykémie, protože ta napomáhá zpomalit trávicí proces, navíc stimuluje dobrý střevní průchod.

  • Jako antioxidační potravina snižuje riziko rozvoje diabetických komplikací. Antioxidanty jsou uváděny jako důležité složky v prevenci onkologických onemocnění. Chrání buňky těla před poškození volnými radikály a eliminují projevy předčasného stárnutí organismu i pleti.

  • Tuřín poskytne diabetikům také potřebné minerální látky, které napomáhají udržet v kondici pohybový aparát, chrání jejich oběhový systém, nervový systém a navíc podpoří dobré imunitní odpovědi cukrovkou zkoušeného organismu.

  • V raw stavu je tuřín výborným zdrojem mědi, která je nezbytná pro tvorbu hemoglobinu a kolagenu v lidském těle. Je rovněž důležitá pro ochranu těla před působením volných radikálů.

Potravinový doplněk myricetin: Opomíjet by ho neměli ani diabetici, chrání nervový systém

Myricetin je flavon, který je běžný v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Najdete ho například v bobulovinách. Jeho působení na lidské tělo a neduhy, ...

Jak jíst tuřín?

Tuřín je rustikální zelenina, která se hodí k různým úpravám. Může se používat jako příloha místo brambor, vařená, ve šťouchané formě, pečená, lze z něho připravit také zdravé hranolky pečené v troubě. Stačí ho jemně osolit a okořenit. Výborně se restuje, rozumí si s kořenovou zeleninou, skvěle ho dochutí trocha muškátového oříšku a petrželka. Oloupaný a nakrájený na kostky nebo kolečka ozvláštní raw zimní saláty. Jako příloha se hodí k drůbeži nebo králičímu masu. Můžete jej přidat také do chutných sendvičů, udělat z něho dip ke grilovanému masu.

Upozornění: U některých jedinců může konzumace zeleniny z čeledi brukvovitých vyvolat syndrom dráždivého tračníku. Objevit se po ní mohou bolesti břicha. Tuřín a jiné rostliny, které patří do stejné čeledi, obsahují indoly, které vykazují lékové interakce. Mohou snižovat účinnost některých analgetik a dalších léčivých přípravků.

Zdroje: Webmd.com, Britannica.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Medicalnewstoday.com.

1811

Diskuze k článku