Tři vlašáky pro Popelku s cukrovkou a vysokým cholesterolem
Ve vlašských ořeších sice možná nenajdete krásné šaty, ale zato zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, spoustu bílkovin, vitamínů, minerálů, kyselinu listovou a antioxidanty. A co je nejdůležitější, vlašáky jsou vhodnou volbou i pro diabetiky a při redukční dietě. Pojďme se na ně podívat blíže!
Ořechy obecně snižují riziko srdečních onemocnění a mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Vlašské ořechy toho ale dokážou ještě o něco víc.
Co se skrývá pod skořápkou?
Vlašské ořechy patří mezi takzvané superpotraviny. Obsahují 70 % tuku (včetně zdravých omega-3 mastných kyselin), 18 % bílkovin, 3 % sacharidů, vitamíny B2, B6, E, kyselinu listovou, vápník, draslík, železo, měď, fosfor, hořčík a zinek. A to není všechno. Mají totiž i protizánětlivé účinky – a obsahují dokonce dvojnásobné množství antioxidantů než jiné druhy ořechů.
Vlašské ořechy pomohou při redukční dietě, říkají vědci
Kromě toho, že jsou zásobárnou živin, navozují vlašské ořechy také pocit sytosti, a tím brání přejídání, říkají vědci z Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), kteří v rámci svého výzkumu prokázali, že konzumace vlašských ořechů aktivuje oblast v mozku spojenou s regulací hladu a chuti k jídlu. Výsledky výzkumu, který odhalil neurokognitivní dopad vlašských ořechů na mozek, byly zveřejněny v časopise Diabetes, Obesity and Metabolism.
Ostropestřec mariánský: Bodlák, který léčí nejen játra, ale pomáhá i při cukrovce a otravách
Ostropestřec mariánský pochází ze Středomoří, postupně ale zdomácněl i ve střední Evropě, takže na něj můžete narazit na závětrných stráních či ...
Mají pozitivní vliv na hladinu celkového i LDL cholesterolu
Diabetici jistě ocení i další z prospěšných účinků oblíbených vlašáků. Pravidelné pojídání vlašských ořechů má totiž podle studie zveřejněné v časopise BMJ Open Diabetes Research & Care pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi, a tím i na kardiovaskulární systém. Podle vědců snižují jak hladinu celkového cholesterolu, tak hladinu špatného (LDL) cholesterolu.
Snižují riziko rozvoje diabetu II. typu a pomáhají s kontrolou glykémie
Aby toho nebylo málo, vlašské ořechy významně chrání lidský organismus před cukrovkou II. typu. Podle studie provedené vědci z Kalifornské univerzity mají lidé, kteří pravidelně konzumují vlašské ořechy, téměř o polovinu menší pravděpodobnost, že se u nich objeví cukrovka druhého typu.
Ale zkrátka nepřijdou ani diabetici. Z letošního výzkumu vyplývá, že vyšší konzumace ořechů může mít příznivý vliv nejen na prevenci, ale i léčbu diabetu. Zařazení ořechů do jídelníčku jednotlivců může mít podle kohortových studií příznivý vliv na kontrolu glykémie a snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti u osob s diabetem II. typu.
Quinoa: Superpotravina pro diabetiky i celiaky. Rýži strčí hravě do kapsy
Quinoa bývá označována za pseudocereálii. Její původ sahá až k Inkům, kteří quinou nazývali „matkou všech obilovin“, ačkoliv o obilovinu nejde. ...
Ořechy, kam se podíváš
A protože je doba, kdy nám z nebe, tedy ze stromů doslova prší vlašské ořechy, nemůžeme udělat nic lepšího, než si doma vylouskat hromádku lahodných zázračných semen. Ať už si je přidáte do ranní ovesné kaše či jogurtu, nebo si upečete zdravý ořechový moučník, nemůžete šlápnout vedle. A třeba při louskání čirou náhodou objevíte i nějaké ty svatební šaty a střevíčky.
Zdroje: bidmc.org, zdravoslav.cz, ncbi.nlm.nih.gov, nih.gov/29927053, mdpi.com
78236