Fíky: Pochoutka s nízkým GI, kterou si mohou dopřát i diabetici. Vyzkoušejte skvělé fíkové úly
Tradice pečení perníčků: Zkuste ty z žitné mouky, které voní po medu a pochutná si na nich i diabetik
Zdroj: Shutterstock
S prvním adventním víkendem začíná i tradice pečení vánočního cukroví. Jedním z nejoblíbenějších a nejtradičnějších druhů cukroví jsou perníčky, jejichž recept se dědí z generace na generaci, a které během pár chvilek provoní celý dům nádhernou a nezaměnitelnou vůní cizokrajného koření. Víte, kde se tradice pečení perníčků vzala, nebo že si v dávných dobách mohla perníčky dovolit jen nejbohatší šlechta?
Energeticky náročné období Vánoc je možné překlenout bez starostí a obav z přibývání na váze nebo příliš vysokého cukru. Většinou stačí jenom někde něco ubrat nebo nahradit zdravější variantou (tzv. food swaps), protože malé kroky v jídle vedou k velkým věcem u zdraví. Proto si s námi dnes pojďte připravit perníčky z žitné mouky, po kterých se doma zapráší, ale zároveň si je může dopřát opravdu každý.
Z historie pečení
Zdá se to neuvěřitelné, ale historie tohoto cukroví sahá do starověkého Egypta, kde místní cukráři vyráběli sušenky pouze z mouky a medu. V 10. století se dostala tato forma cukroví do Evropy, kam jej přivezl jeden arménský mnich. Ještě ve 13. století se však v Evropě o perníku uvažovalo pouze jako o léčivu, a tak byl k dostání pouze v lékárnách nebo v klášterech. V 16. století se významným místem výroby perníku stávají německé země, odkud se postupem času dostávají i do zemí českých (vždyť z Německa k nám přišla i tradice zdobení vánočního stromečku). O Vánocích měly perníčky tvary náboženských motivů – například Panny Marie, Ježíška nebo betlémské hvězdy.
Víte, odkud se vzal název pro perníčky?
K původnímu egyptskému receptu se z počátku přidával pepř, který dal perníčkům jméno.
Vzácný a nedostupný perník
Kvůli nedostupnosti některých druhů koření byl perník velmi drahý a pro obyčejné lidi takřka nedostupný – jednalo se především o skořici, muškátový oříšek, zázvor, kardamom, badyán, hřebíček nebo anýz. Málokdo však ví, že i samotná výroba formiček, které se ručně vyřezávaly z ovocných stromů, a do kterých se perníčky tlačily, byla velice nákladná.
I v 18. a 19. století, kdy se perník rozšířil do našich zemí, nesloužil primárně jenom k jídlu, ale zdobily se jím stromečky, nebo se z nich vyráběl betlém. Takové perníčky se malovaly bílkem a cukrem (ostatně tak to děláme i dnes) a tvrdý perník se pak používal ke slazení kaší nebo čaje.
Tip: Zkuste při výrobě perníčků (např. brčkem) vytvořit v horní části malý otvor, abyste si perníček mohli pověsit na stromeček. Tak si uchováte vůni perníku v celé místnosti po dlouhé týdny, a zároveň získáte krásné přírodní ozdoby.
Mrkev jako královna zeleniny: Vyzkoušejte ji ve fit verzi mrkvánků
V žádné české domácnosti nesmí mrkev chybět – je totiž základním druhem zeleniny, který se využije opravdu všude. Její chuť je skvělá jak vařená, ...
Recept: Perníčky z žitné mouky
Perníčky jsou tradicí snad v každé domácnosti. A protože většina receptů vyžaduje nějaký čas na změknutí, je potřeba začít s pečením perníčků už s první adventní nedělí. I tyto perníčky si potřebují alespoň dva týdny odpočinout. Upečené krásně voní po medu a po perníkovém koření, ve kterém by neměla chybět skořice, zázvor, badyán, muškátový oříšek a hřebíček. Já osobně doporučuji ještě přidat čerstvou pomerančovou a citrónovou kůru.
Tip: Rady našich babiček říkají, že do dózy s perníčky stačí vložit rozkrojené jablko a perníčky změknou mnohem rychleji.
Suroviny:
- 400 g celozrnné žitné mouky
- 4 vejce
- 150 g másla
- 100 g tekutého sladidla (medu, čekankové slazení s příchutí medu)
- 130 g sladidla (xylitol, erytritol, třtinový cukr)
- 90 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžíce perníkového koření
- 1 lžíce pomerančové a citrónové kůry
- 1 lžička jedlé sody
Postup:
- Všechny ingredience zpracujeme v těsto a necháme odpočinout v lednici alespoň přes noc.
- Druhý den těsto vyválíme. Je důležité, aby bylo všude stejně silné.
- Poté vykrájíme požadované tvary, dáme na plech vystlaný pečicím papírem a perníčky vložíme do rozehřáté trouby.
- Pečeme 10 minut při teplotě 180 °C.
- Můžeme nechat bez zdobení, nebo později dozdobit cukrem a bílkem.
Dobrou chuť.
Zdroje: obměněný recept z jimezdrave.cz podle autorky, kudyznudy.cz, fresh.iprima.cz
4703