Topinky s červeným zelím

Topinky s červeným zelím

Suroviny: ¼ hlávky červeného zelí, 80 ml slunečnicového oleje, 1 lžíce červeného octa, 2 lžíce olivového oleje, hrst vlašských ořechů, 1 stroužek česneku, 4 krajíce oblíbeného chleba, 1 kelímek zakysané smetany, sůl

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: *

Postup přípravy:

1. Troubu předehřejte na 200 stupňů.

2. Zelí nakrájejte na tenké plátky, zalijte slunečnicovým olejem a octem a osolte. Následně zelí promíchejte a rozložte na plech. Dejte ho péct na cca 45 minut.

3. Krajíce chleba potřete olivovým olejem a dejte rozpéct na pár minut do trouby. Připravené topinky potřete česnekem a poté vrstvou smetany.

4. Nakonec přidejte zelí a posypte ořechy.

Proč si dopřát červené zelí?

Červené hlávkové zelí je velmi oblíbenou a zároveň velmi zdravou košťálovou zeleninou s nízkým obsahem kalorií. Obsahuje vlákninu, sacharidy, vitaminy E, K, B6, C a minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, sodík, hořčík a železo. Fialovou barvu má díky antocyanu, což je zdraví prospěšná látka patřící do skupiny flavonoidů. Tyto antioxidanty chrání proti rakovině a podporují činnost mozku a srdce. Věříme, že se tahle svačina stane vaší srdeční záležitostí a jen tak na ni nezapomenete. Červené zelí totiž obsahuje i protisklerotický inositol!

Zdroj: akademiekvality.cz

702

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku