Tibetská kefírová houba: Elixír zdraví prověřený tisíci let. Připravte si domácí kefír za hubičku!

Tibetská kefírová houba: Elixír zdraví prověřený tisíci let. Připravte si domácí kefír za hubičku!
Kefírová houba sice oku nelahodí, jazyku však ano. A navíc přináší našemu tělu spoustu zdraví. Zdroj: Freepik

Příznivci zdravé výživy možná už o tibetské kefírové houbě slyšeli. S její pomocí lze jednoduše v domácích podmínkách získat vynikající, a především zdraví prospěšný nápoj. Jedná se v podstatě o mikroorganismus, který dokáže fermentovat mléko, čímž vytvoří chutný nápoj nakyslé chuti podobný kefíru. Přirozeně roste především v Rusku a na Kavkaze, kde se již po staletí používá k tradiční výrobě kefíru. Nyní však tuto unikátní kulturu snadno seženete i u nás a blahodárný kefír můžete mít na stole již za pár dní!

Diabetici, utrácíte hodně peněz za kysané mléčné výrobky? Není to třeba! Výhodou kefírové houby je totiž i cena vzniklého kefíru. Pokud si houbu obstaráte a budete o ni dobře pečovat, stále poroste a kefíru budete mít doslova na rozdávání.

Kefírové tajemství je staré tisíce let

Historie využití kefírové houby sahá až do dávné minulosti. První zmínky o kefíru pocházejí z 18. století z Kavkazu, kde se tento nápoj tradičně používal jako součást vyvážené stravy. V průběhu 20. století se kefír stal oblíbeným nápojem po celém světě. Historie výroby kefíru je spjata dále s oblastí Tibetu a zpočátku byla opředena pečlivě střeženým tajemstvím. Odhaduje se, že se tato tradiční kefírová kultura začala používat již před více než 5 000 lety. I když přesné datum výroby kefíru nikdo nezná, samotný fakt, že se její užívání zachovalo až dosud, svědčí o veliké hodnotě, kterou tento živý organismus má.

Na kompotech si mohou pochutnat i diabetici. Na klasické zavařování posledních desetiletí však rovnou zapomeňte

Pokud jste byli v létě pilní a zavařovali ovoce, přijdou v zimním období domácí kompoty určitě k chuti. Plody ze zahrádky za domem jsou pro naše ...

Na své si přijdou i houboví odpůrci

Nenechme se zmást laickým označením. Pod názvem tibetská houba (nebo taktéž „houba indických jogínů“) se ve skutečnosti skrývá společenství jedinečných bakterií a kvasinek, které spolu vytváří unikátní mikroflóru a živí se mléčnou laktózou. Nejedná se tedy o houbu v pravém slova smyslu, ale převážně o laktobacily a mléčné a octové kvasinky. Svým vzhledem připomínají drobné růžičky květáku nebo právě určitý druh krémově bílé houby, z čehož plyne jejich pojmenování.

Tradiční mléčný kefír lze připravit i ve vodní verzi

Právě díky těmto specifickým mikroorganismům žijícím společně v symbióze dochází k procesu kvašení. Živnou půdou pro jejich výživu je mléko, které je přirozeně bohaté na bílkoviny, tuky i cukry. V mléku dochází k rychlému pomnožení kefírových zrn, proto se pro přípravu kefíru používá nejvíce. Zajímavostí je, že existuje i tzv. vodní kefír, kde bývá živnou půdou voda obohacená ovocnými cukry.

Oproti kefíru z obchodu obsahuje domácí kefír mnohem více probiotických kultur, jelikož komerčně dostupné výrobky se kvůli delší trvanlivosti upravují pasterizací.

Účinky tibetské houby na lidské zdraví

Jelikož se v případě tibetské houby nejedná o léčivo schválené dle platných nařízení Evropské Unie, nelze uvedené účinky daných mikroorganismů na lidský organismus považovat za lékařská tvrzení. Tisíciletá tradice však hovoří sama za sebe. Jak tedy houba indických jogínů působí na člověka?

  • Podpora kardiovaskulárního systému
    • snižuje hladinu cholesterolu a vyrovnává krevní tlak, působí preventivně proti infarktu a mrtvici, napomáhá léčbě již vzniklých kardiovaskulárních chorob
  • Podpora imunitního systému
    • podílí se na udržení zdravého mikrobiomu, zamezuje přemnožení nevhodných kvasinek, bakterií a virů
    • působí protizánětlivě, produkuje tzv. interferony (látky působící proti virovým infekcím a nádorům)
  • Podpora trávicího systému
    • podporuje správný proces trávení potravy ve střevech
  • Podpora nervového systému
  • Regulace celkového metabolismu
    • vyrovnává hladinu cukru v krvi a působí preventivně proti řadě civilizačních onemocnění – včetně cukrovky
  • Dodává tělu důležité látky
    • vitamíny: A, D, E a vitamíny skupiny B
    • minerály: hořčík, vápník, fosfor, zinek, selen, měď, železo a další
  • Detoxikace organismu
    • podporuje očistu celého organismu, nastavuje proces přirozeného hubnutí a probouzí vitalitu, významně přispívá k dlouhověkosti

V posledních letech se zvyšuje pozornost vědců k potenciálnímu vlivu kefíru na prevenci i léčbu cukrovky. Studie ukazují, že konzumace tibetských houbových kultur může mít pozitivní vliv na hladinu glukózy v krvi u pacientů s cukrovkou 2. typu. Například v jedné studii, která se zaměřila na pacienty s cukrovkou 2. typu, bylo zjištěno, že konzumace kefíru po dobu 12 týdnů vedla ke snížení hladiny glukózy v krvi o 7 %.

I krční páteř potřebuje vaši pozornost. Předejděte migrénám a zatuhlé šíji pomocí snadných cviků

Udržovat svalstvo krku a šíje v optimální kondici je pro zdraví pohybového aparátu zásadní. Se špatným stavem této oblasti velice často souvisí ...

Jak si připravit domácí kefír z tibetské houby?

Velmi jednoduše. Jako základ použijte mléko, které preferujete (můžete jej střídat i s rostlinnými nápoji). Opláchněte kefírová zrna ve vlažné vodě a vložte je do sklenice s mlékem. Ubrouskem zakrytou skleničku s houbou nechte stát asi 24 hodin při pokojové teplotě. Následně promíchejte a sceďte přes sítko. Houbu pečlivě vymyjte pod tekoucí vodou a celý proces znova opakujte.

Pozor, při manipulaci s houbou nepoužívejte kovové náčiní! Sítko raději zvolte plastové nebo k cezení použijte hrubé plátno.

Jak kefír konzumovat? Kefír se doporučuje konzumovat buď ráno nalačno či večer před spaním přibližně po dobu jednoho měsíce, potom udělat minimálně desetidenní pauzu.

  • Můžete jej popíjet samostatně anebo jej ochutit například neslazenou marmeládou, kvalitním kakaem či skořicí.
  • Skvělý je i jako přídavek do smoothie nebo alternativa k mléku při zalévání cereálií.

Poptejte se ve svém okolí nebo v prodejnách zdravé výživy a jistě narazíte na někoho, kdo kulturu tibetské kefírové houby má. Díky rychlému množení se tato kultura dá rozdělit a věnovat dále jako zdravý dárek.

Zdroje: ncbi.nlm, pubmed, ireceptar, bylinkovani

26530

Diskuze k článku