Teplý cuketový salát s kukuřicí a slunečnicí

Teplý cuketový salát s kukuřicí a slunečnicí

Koncem dubna vyšla nová Luštěninová kuchařka šéfkuchaře dejvické restaurace Country Life, Petra Klímy. Přinášíme vám z ní ochutnávku v podobě teplého cuketového salátu s kukuřicí a slunečnicí.

Tento salát je nejlepší z mladých cuket, které rostou začátkem léta. Nápad na tento recept pochází od našich přátel, kteří nám ho naservírovali na zahradě, a doporučuji jej na piknik, ke grilovačce nebo i jako přílohu k nedělnímu obědu.

Recept na 4 porce, čas na přípravu: 35 min

Ingredience:

2 mladé cukety libovolné barvy
4 lžíce extra panenského olivového oleje
2 stroužky česneku
2 hrstky slunečnicových semínek
½ misky mražené kukuřice, rozmražené
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
malá hrstka lístků
čerstvého tymiánu

Postup přípravy:

1. Cukety nakrájíme na plátky, vsypeme do pánve s rozehřátým olivovým olejem a restujeme.
2. Jakmile začnou cukety zlátnout, přidáme utřený česnek, slunečnicová semínka a ještě chvilku restujeme.
3. Nakonec vsypeme kukuřici, podle chuti osolíme a opepříme, přidáme tymián a vše promícháme. Salát je připraven k jídlu, můžeme ho ihned servírovat. Je ale dobrý i vychlazený.

Můj tip: Pro zpestření můžete salát ještě zastříknout balzamikovým octem nebo citronem. Salátu bude dělat skvělou společnost i tmavozelená čočka (uvařená jen pěkně al dente, na skus).

Tento recept je z knihy Luštěninová kuchařka od Petra Klímy.


LUŠTĚNINOVÁ KUCHAŘKA se spoustou zeleniny

Autor: Petr Klíma
Nakladatelství: Smart Press
Vychází: 23. 4. 2019

Jak zařadit opomíjené luštěniny do domácího vaření? Šéfkuchař známé dejvické restaurace Country Life vás to naučí. Jeho nová kuchařka obsahuje téměř 80 receptů na jídla z luštěnin – saláty a pomazánky, pokrmy s klíčenými luštěninami, polévky, hlavní jídla i laskominy a sladká jídla. Luštěniny jsou kvalitním rostlinným zdrojem bílkovin, a proto do každého zdravého jídelníčku patří. V dnešní době jsme však trochu zapomněli, jak je správně připravovat, klíčit a skladovat, co všechno se z nich dá vařit a jaké druhy se na co hodní nejlépe. To vše najdete v nové Luštěninové kuchařce.  Petr Klíma v ní spojuje zkušenosti ze světové gastronomie s denní praxí v restauraci i v domácí kuchyni. Využívá originální postupy a sezonní suroviny. Spolu se škálou luštěnin hraje v jeho receptech velkou roli také čerstvá lokální zelenina z farmářských trhů. Výsledkem je moderní, chutné a výživné jídlo nejen pro vegany.

K dostání na www.smartpress.cz a u všech dobrých knihkupců.

839

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku