Telecí roláda se špenátem
Potřebujete: 600 g telecí kýty; 400 g mladých lístků špenátu, 3 polévkové lžíce řepkového oleje pro tepelnou úpravu, sůl, pepř; 100 g plátků krůtích, prsou, 2 listy medvědího česneku (nebo, 2 stroužky česneku), 2 polévkové lžíce hladké, mouky, 2 polévkové lžíce másla, 200 ml l telecího, vývar, 30 ml likéru Marsala
Recept je pro 4 osoby.
1 porce obsahuje: 20g tuků, 9g sacharidů, 57g bílkovin
energetická hodnota: 463 kcal
Postup přípravy:
1. Špenát a listy medvědího česneku očistíme, omyjeme a spaříme v cedníku vařící vodou.
2. Z telecí kýty ve tvaru bochníčku se snažíme vykrájet plochý plát. Ta znamená, že maso prokrojíme tak, jako bychom chtěli vytvořit leporelo. Tzn. střídavě opatrně rozkrojíme z pravé a levé strany, a nikdy nedokrojíme. Nakonec maso rozložíme a silnější vrstvy masa ještě jemně rozklepeme přes fólii, aby se nepotrhalo. Pokud není plát dokonalý, nic se neděje. Klidně si jej podložíme potravinářskou fólií, aby se roláda lépe rolovala.
3. Plát osušeného telecího masa štětcem potřeme lžící olivového oleje, posolíme, opepříme a rozložíme na jeden okraj plátky krůtích prsou.
4. Pokud nemáte medvědí česnek, pak si oloupete a nasekáte česnek. Na rozložené plátky uzeniny rozložíme listy špenátu s medvědím česnekem nebo posypeme nasekaným česnekem. Vše ještě jednou okořeníme solí, pepřem a opatrně maso stočíme a vytvoříme roládu.
5. Stočenou roládu svažeme silným kuchyňským provázkem podélně a uděláme uzlík. Potom mírně našikmo obmotáváme roládu zprava do leva asi s 2cm rozestupy. Pokud chceme mít jistotu, aby se roláda nerozmotala, můžeme ji obmotat ještě zpátky a nakonec uvážeme provázkem.
6. Na pekáč nalijeme zbytek olivového oleje a necháme rozehřát a nakonec vložíme roládu a opečeme ze všech stran. Potom maso podlijeme vývarem a necháme hodinku péct. Během pečení maso průběžně poléváme vypečenou šťávou a dále podléváme vývarem.
7. Po upečení vyndáme roládu z pekáče, abychom ji mohli naporcovat a do vypečené šťávy přidáme likér a zahustíme ji máslem rozetřeným s moukou. Šťávu nakonec dobře provaříme asi 2 min.
Více receptů na stránkách diarecepty.cz.
Zdroj: DIAstyl 2/2016
1163
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný