Rozpustná versus nerozpustná vláknina: Co byste o ní měli vědět, i když nejste diabetik?
Tahák pro zpestření jídelníčku
Rádi byste, aby byl váš jídelníček pestřejší, ale chybí vám nápady a inspirace? Pak určitě nepřehlédněte tento potravinový tahák od odborníků ze společnosti STOB, který vám s tou pestrostí snad alespoň trochu pomůže.
Asi se všichni shodneme, že základem zdravého jídelníčku by měly být kvalitní potraviny. Pokud ale budeme stále dokola točit jen pár (byť kvalitních) potravin, je dost možné, že nám v jídelníčku bude něco scházet. Každá potravina je specifická, a to nejen svou chutí, ale také nutričním složením. A proto čím více kvalitních potravin budeme do jídelníčku zařazovat, tím lépe. Různé potraviny obsahují různé druhy aminokyselin, mastných kyselin, vitaminů, minerální látek, antioxidantů, fytonutrientů nebo třeba různé druhy vlákniny.
“Aha, to už jsem dlouho neměl/a….”
Následující tahák vám připomene, co by ve zdravém pestrém jídelníčku nemělo chybět. I když zásady mnohdy známe, ne vždy je všechny dokážeme v praxi aplikovat. A často nám v jídelníčku některé nutričně hodnotné potraviny schází, a to i přesto, že je máme rádi. Zkrátka na ně zapomínáme. Jsme si téměř jisti, že při přečtení následujících řádků si několikrát řeknete: „Aha, to už jsem dlouho neměl/a!” A získáte inspiraci třeba na dnešní večeři nebo zítřejší oběd. Tak s chutí do toho. 🙂
Luštěniny
Druhy: cizrna, čočka (hnědá, zelená, červená, beluga), fazole (bílé, adzuki, pinto, barevné), hrách, sója, tofu, tempeh
Využití: saláty, pomazánky, polévky, rizota, sladké pečení
Ryby
Druhy: losos, tuňák, sleď, makrela, halibut, treska, pražma, tilapie, mořský ďas, mořské plody, pstruh, kapr, candát, lín, štika, sumec, úhoř
Využití: hlavní jídlo, pomazánky, polévky, saláty
Zakysané mléčné výrobky
Druhy: jogurt, řecký jogurt, skyr, kefír, acidofilní mléko, zákys, kysané podmáslí
Využití: snídaně, svačina (s ovocem, vločkami, oříšky, smoothie), ovocné dezerty
Ořechy, semínka
Druhy: vlašské, lískové, mandle, pistácie, kešu, para, semínka lněná, dýňová, chia, sezamová, mák, ořechová másla
Využití: jen tak na svačinu, přídavek do salátu, müsli, jogurtu, kaše
Ovoce
Druhy*: hrušky, švestky, blumy, hrozny, mražené ovoce (borůvky, maliny, jahody, rybíz)
Využití: snídaně, svačina (s mléčným výrobkem, do kaše, smoothie), ovocné dezerty
Zelenina
Druhy*: řepa, dýně, zelí, kapusta, brokolice, květák, mangold, celer, mrkev, kedlubna, patizon, lilek, různé druhy salátů, fermentovaná zelenina (kysané zelí a další)
Využití: saláty, dušená zelenina, pečená zelenina, polévky, zeleninové omáčky
*Ovoce a zeleninu zařazujte dle sezóny.
Přílohy
Druhy: Brambory, batáty, rýže natural, celozrnné těstoviny (pšeničné, žitné, pohankové), kuskus, bulgur (pšeničný, ječný, pohankový), jáhly, quinoa (bílá, černá, červená), pohanka, amarant, kroupy, polenta, tortilly, pečivo (žitné, kváskové)
Využití: přílohy k hlavním jídlům, saláty, polévky, sladké pokrmy, kaše
Tahák si můžete stáhnout i v PDF.
Zapojte se do Výzvy 52
Tento článek je součástí projektu Výzva 52 společnosti STOB. Pokud vás zajímají další podobné informace, zapojte se do projektu na stránkách www.stoblkub.cz také. Je to zdarma. Na každý týden je připravena jedna malá výzva, které se můžete zúčastnit a po celý rok tak postupně měnit své životní návyky k lepšímu. A protože jen příjemné změny mají šanci být trvalé, jsou jednotlivé výzvy postavené tak, aby vás bavily. Obsahují motivační videa, blogy, soutěže o ceny a hlavně nespočet zajímavých populárních témat a mýtů, o kterých zjistíte pravdu.
711
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný