Stop hubnutí! Klíčem k úspěchu je změna životního stylu
Tahák pro správný výběr potravin bohatých na tuky
Výzva pro tento týden společnosti STOB zní: "Tuků se nebojím." Aby to tak opravdu bylo, připravili pro Vás odborníci ze STOBu praktický tahák, který vám pomůže rozlišit, kterým tukům dát přednost a které naopak omezit.
V každé potravině je zastoupeno více druhů různých mastných kyselin. Následující tabulku proto berte jen jako zjednodušení pro snadnější orientaci, kterým potravinám dávat přednost a které raději omezovat. Vždy také záleží na zkonzumovaném množství a celkovém poměru jednotlivých mastných kyselin v celodenním jídelníčku. Rozhodně tedy neznamená, že byste si už nikdy nemohli dát máslo nebo kousek tučnějšího sýru, jen je potřeba u těchto potravin o to více hlídat velikost porce.
DOBRÉ TUKY | ŠPATNÉ TUKY | ||
Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) |
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) |
Nasycené mastné kyseliny (SAFA) |
Transnenasycené mastné kyseliny (TFA) |
rostlinné oleje (zejména olivový a řepkový)ořechy (zejména lískové ořechy, mandle) |
tučné ryby (losos, makrela)rostlinné oleje (řepkový, lněný olej)
kvalitní margaríny
ořechy a semena |
tučná masa (bůček, krkovice, hovězí přední, drůbeží stehna, krky apod.)tučné masné výrobky (paštiky, salámy, klobásy)
tučné mléčné výrobky
máslo
kokosový a palmojádrový tuk a výrobky z nich vyrobené |
|
Ing. Hana Málková, STOB
Zapojte se do Výzvy 52
Tento článek je součástí projektu Výzva 52 společnosti STOB. Pokud vás zajímají další podobné informace, zapojte se do projektu na stránkách www.stoblkub.cz také. Je to zdarma. Na každý týden je připravena jedna malá výzva, které se můžete zúčastnit a po celý rok tak postupně měnit své životní návyky k lepšímu. A protože jen příjemné změny mají šanci být trvalé, jsou jednotlivé výzvy postavené tak, aby vás bavily. Obsahují motivační videa, blogy, soutěže o ceny a hlavně nespočet zajímavých populárních témat a mýtů, o kterých zjistíte pravdu.
553
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný