Co v tabulkách obvykle nenajdete?
Většina diabetiků denně konzumuje potraviny, u kterých si umí spočítat sacharidové jednotky. V dnešní době se stále rozšiřuje nabídka potraviny, včetně méně známých druhu, a diabetici si někdy nejsou jistí jejich obsahem sacharidů. Co tedy dělat, když klasické tabulky nestačí? Riskovat a čekat, jak bude glykémie ovlivněna?
Vybrané potraviny – uvádíme množství, které odpovídá 1 výměnné jednotce:
Potravina Kuskus Mouka: Celozrnná Hladká Bezlepková Sójová odtučněná Otruby: Ovesné Pohanka a pohan.kroupy Kukuřičné lupínky Proso Klíčky pšeničné ražné Sójové Krupice Pšeničná Pohanková Vločky špaldové Pšeničné Ovesné Sójové Žitné |
Množství na 1 VJ 14 g 15 g 15 g 13 g 26 g 15 g 22 g 14 g 15 g 15 g 30 g 25 g 100 g 13 g 14 g 15 g 17 g 16-20 g 25 g 14 g |
Potravina Druhy syrových těstovin Těstoviny konzumní Těstoviny bezlepkové Těstoviny kukuřičné Těstoviny špaldové Těstoviny grahamové Těstoviny rýžové Po uvaření 1 VJ odpovídá Těstovina vařená 5 min = GI 35 Těstovina vařená 10-15 min= GI 41 Těstovina vařená 20 min = GI 60 Ovoce Avokádo Datle (čerstvé) Dula Fíky (čerstvé) Granátové jablko Jeřabina Klementinky Kumkvat Liči Limetka Mango Marakuja Mišpule Moruše Nektarinka Ostružiny Papája Pomelo Rakytník |
Množství na 1 VJ Vložit obrázky 14 g 14 g 12 g 12 g 15 g 13 g 40 – 45 g Množství 1 VJ 500 g 30 g 80 g 105 g 85 g 45 g 115 g 105 g 65 g 95 g 65 g 110 g 95 g 125 g 1 malá 85 g 110 g 100 g 200 g |
2921
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný