Z deníku diabetika: Zoufale hledám cestu z bludného kruhu. Po lécích na cukrovku je mi zle, bez nich také
Sušené ovoce může snižovat pravděpodobnost rozvoje cukrovky. Důležité je ale množství
Zdroj: Pixabay
K velmi překvapivým výsledkům došli výzkumní pracovníci v rámci nové studie. Na rozdíl od dosavadních obav z množství cukru v sušeném ovoci se zdá, že konzumace sušeného ovoce snižuje riziko rozvoje cukrovky 2. typu. Záleží ovšem na množství. Co vědci zjistili?
Sušené ovoce je lahodné a nepodléhá rychlé zkáze, což z něj činí atraktivní svačinku. Nová studie, která byla zveřejněna v časopise BMC Nutrition & MetabolismTruststed, naznačuje, že zvýšení příjmu sušeného ovoce může snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu. Studie se zabývala konzumací sušených švestek, sušených meruněk a rozinek.
Jak sušené ovoce ovlivňuje hladinu cukru v krvi?
Sušené ovoce je bohatým zdrojem makroživin a mikroživin a obsahuje rovněž dostatek vlákniny, která pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat zdraví zažívacího traktu. Kromě toho je také zdrojem flavonoidů, které mají protizánětlivé účinky a jsou spojovány se zlepšením hladiny inzulínu v krvi a lepší citlivostí na inzulín. Dosavadní obavy se týkaly skutečnosti, že sušené ovoce obsahuje koncentrované množství přírodního cukru, které může mít za následek rychlé zvýšení hladiny cukru po jídle.
To může narušit snahu jedince udržet stabilní glykémii. Až do nedávna se konzumace sušeného ovoce osobám ohroženým cukrovkou 2. typu nedoporučovala. Nicméně nová studie naznačuje zřejmý posun v názoru.
Jak byl realizován výzkum
Výzkumní pracovníci v rámci studie analyzovali údaje ze studie GWAS (Genome-Wide Association Study) založené na údajích z britské biobanky pro přibližně 500 tisíc osob. Tyto údaje zahrnovaly odpovědi 421 764 účastníků v rámci dotazníků zaměřených na množství sušeného ovoce, které účastníci studie obvykle denně konzumují. Za jednu porci byla pro účely dotazníku považována jedna švestka, jedna meruňka a 10 rozinek. Další možnosti odpovědí zahrnovaly „méně než jedna“, „nevím“ a „spíše nechci odpovědět“.
Odpovědi účastníků byly porovnány se statistikami týkajícími se diabetu 2. typu, které byly odvozeny z databáze IEU OpenGWAS. Porovnání sušeného ovoce se zdravotními přínosy čerstvého ovoce nebylo předmětem této studie.
Olivy: Nečekaný spojenec při léčbě obezity a cukrovky
Podle Státního národního ústavu má více než 60 % Čechů nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita je nejrozšířenější civilizační onemocnění a ...
Jaké je srovnání sušeného ovoce s čerstvým?
Sušené ovoce je v podstatě kompaktní verzí čerstvého ovoce. Zachovává si většinu živin a přírodních cukrů, ale má menší formu a většina vody je odstraněna. Sušené ovoce tak může obsahovat více kalorií a cukru než ovoce čerstvé.
„Sušené ovoce si zachovává cennou vlákninu a může nabízet koncentrované vitamíny, minerály a antioxidanty, což z nich – při uvážené konzumaci – dělá výživově bohatou potravinu,“ vysvětluje Michelle Routhenstein, MS, RD, CDCES, dietoložka pro preventivní kardiologii z EntirelyNourished.com, která se na studii nepodílela.
Sušené ovoce a riziko rozvoje cukrovky
Doktor Jason Ng z lékařské fakulty Pittsburské univerzity, který se specializuje na endokrinologii a metabolismus, se domnívá, že tato studie je dobrým krokem k pochopení souvislostí. Říká: „Důkazy naznačují, že sušené ovoce samo o sobě může mít pozitivní vliv na zdraví a snižovat riziko vzniku diabetu 2. typu.“
Zvýšení příjmu sušeného ovoce o 1,3 kousku denně může snížit riziko diabetu 2. typu až o 60,8 %, praví se v závěrech studie.
Doktor Jason Ng nastínil možný mechanismus, který by mohl vysvětlovat souvislost s nižším rizikem cukrovky: „Sušené ovoce může snižovat riziko diabetu díky obsahu živin a látek, které působí na snížení stresu v těle – oxidačního stresu nebo jiných mechanismů – což může tělu pomoci snadněji regulovat hladinu cukru,“ vyslovil hypotézu.
Noční sovy se těší lepším mozkovým funkcím, mají ale vyšší pravděpodobnost rozvoje cukrovky
Chronotyp člověka určuje, v kterou denní dobu je člověk nejaktivnější, a to na základě jeho spánkového režimu. V rámci vědeckých výzkumů bylo ...
Kolik sušeného ovoce byste měli sníst?
Podle doktora Ng je tato studie dobrým důkazem toho, že konzumace mírného množství sušeného ovoce ve spojení s rozumnou dietou s nízkým obsahem sacharidů může přinést výhody při snižování rizika vzniku diabetu 2. typu.
Michelle Routhenstein podtrhuje význam vyvážené stravy a doporučuje konzumaci sušeného ovoce v omezeném množství.
Vzhledem k příjemné chuti a snadné konzumaci sušeného ovoce je totiž snadné se jím přejíst. „Malá porce,“ říká Michelle, „jako je čtvrtina šálku, může stále poskytnout vlákninu a základní živiny, aniž by způsobila výrazné zvýšení hladiny cukru v krvi.“
Kromě toho doporučuje kombinovat sušené ovoce s potravinami s nižší glykemickou zátěží, aby se vyvážil vyšší obsah cukru v ovoci a zajistila se celková nutriční rovnováha.
Mezi potraviny s nižší glykemickou zátěží, patří zelená zelenina, většina čerstvého ovoce, syrová mrkev, čočka, cizrna a fazole.
Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu
832