Superpotraviny ze spíží našich babiček, které pomohou i k lepší glykémii
Pod pojmem superpotravina si většinou představíme drahé a exotické doplňky stravy. Málokdo však ví, že i v našich podmínkách rostou potraviny, jejichž blahodárné účinky znaly již naše babičky. Obecně bychom si pod pojmem superpotravina měli představit právě ta jídla, která v relativně malém množství obsahují mnoho cenných látek. Ty mají zásadní vliv na naši nervovou soustavu, imunitu, cholesterol, ale především také na náš krevní cukr.
Fenomén superpotravin vyvolává v mnoha lidech skepsi, že jde jen o uměle vyvolanou pozornost, jak navýšit velkým firmám tržby. A některé marketingové tahy obřích korporátů k tomu skutečně svádějí. Pojďme se však podívat na ty potraviny, které jsou v našich podmínkách běžně k dostání a zároveň se dají vypěstovat doma.
Zajímavost: Superpotraviny vynikají vyšším množstvím minerálů, vitamínů a antioxidantů. Dokáží nastartovat imunitu a chránit tělo před rýmou a nachlazením. Jejich zařazení do jídelníčku by mělo být především pravidelné.
Ovoce jako zdroj energie
Mezi nejznámější superpotraviny patří obecně bobule (maliny, borůvky, rybíz, ostružiny, brusinky a jeřabiny). Ty jsou především bohatým zdrojem vlákniny a vitamínu C. Mají vysokou antioxidační schopnost, čímž posilují činnost srdce. Bobule dále čistí krev, odvádí cizorodé látky z těla, omlazují pleť a snižují hladinu cholesterolu. Především však zlepšují metabolismus glukózy.
Tip: Zkuste lyofilizované, tedy mrazem sušené bobule, které si zachovávají chuť i všechny své cenné látky.
Dalšími ovocnými superpotravinami jsou:
- Jahody
- Málo kalorií je zárukou toho, že budou skvělým pomocníkem při boji s nadváhou. Jahody zásobují tělo vitamínem C, draslíkem a sodíkem. Mají unikátní schopnost zpomalit stárnutí pleti.
- Jablka
- Není pro nás typičtějšího ovoce než jablek. Ta obsahují rozpustnou vlákninu a jsou plná antioxidantů, včetně vitamínu C.
- Meruňky
- Lahodné peckovité ovoce má potenciál bojovat proti kardiovaskulárním chorobám, ale také proti astmatu. Obsahují vlákninu a jsou bohatým zdrojem vitamínů.
- Broskve
- Toto chlupaté ovoce je plné vody, hydratuje tělo a zároveň ho také díky vláknině dostatečně zasytí.
- Třešně
- Zpomalují proces stárnutí, napomáhají zdravému srdci, ale také upravují cirkadiánní rytmus, díky kterému se vám bude lépe usínat.
Zelenina jako královna všeho zdravého
Je pravda, že téměř každou zeleninu bychom mohli označit za superpotravinu. Většina totiž obsahuje přírodní antioxidanty, je téměř bez kalorií, obsahuje hodně vody a je vhodná při hubnutí. A čím zelenější, tím prospěšnější. Mezi zeleninové hrdiny patří:
- Kapusta
- Má výraznou chuť a právem bývá označována za královnu zeleniny, protože disponuje významným množstvím mimořádně prospěšných živin. Navíc zpomaluje vstřebávání sacharidů do těla.
- Červená řepa
- Vyznačuje se pikantní, zemitou chutí, která má navíc spoustu benefitů. Zelenina bohatá na železo a mangan podporuje normální hladinu cukru v krvi, navíc snižuje míru únavy a vyčerpání. Na druhé straně jsou beta-karoten a betacyanin silné antioxidanty, které pomáhají detoxikovat játra.
- Špenát
- Je znám pro svůj vysoký obsah železa, hořčíku, draslíku a vápníku. Podporuje krvetvorbu, čistí organismus a k tomu všemu působí i protizánětlivě.
- Brokolice
- Je neobyčejně bohatá na rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat LDL cholesterol. Navíc má vysoký podíl vitamínu C a obsahuje fytonutrienty, které mají protirakovinné vlastnosti. Brokolice také podporuje funkci mozku, zpomaluje stárnutí a udržuje hladinu cukru v normě.
- Paprika
- Obecně obsahuje vitamín B, C a celou řádku minerálů, jako je vápník, draslík, železo a hořčík.
- Mrkev
- Obsahuje vysoký podíl vitamínu C, E a selen. Pomáhá nejen k dobrému zraku, ale je také výborná při zánětech kloubů, revmatu, astmatu a má i protirakovinné vlastnosti.
Fermentované potraviny: Ať už se jedná o zelí nebo kefíry, jsou fermentované potraviny kvalitním zdrojem probiotik, ty dodávají potřebné vitamíny a chrání před nemocemi.
Datle jako léčivý zázrak přírody rostoucí v trsech: Nejstarší ovoce pěstované lidmi
Datle byly a stále jsou potravinou, která nikdy nesmí chybět na stole arabských rodin. Jednak proto, že všeobecně milují sladké, ale zároveň i ...
Plody našich lesů a zahrádek
Jedno z nejvýznačnějších koření našich zahrádek je výrazné, štiplavé chuti. Samozřejmě se jedná o česnek, kterému jsou po staletí právem přisuzovány blahodárné účinky. Česnek snižuje cholesterol, krevní tlak a je přirozeným antibiotikem. Toto všem známé koření také pomáhá v boji proti nachlazení, ale může předcházet i Alzheimerově chorobě. Dalšími plody jsou:
- Šípek
- Ten nachází své uplatnění po celé generace. Plody divoké růže obsahují mimo jiné třísloviny a minerální látky, které mají prokazatelně vliv na hubnutí a diabetes.
- Včelí pyl
- Obsahuje bílkoviny, železo, zinek, hořčík a vitamín B. Díky antioxidantům je vysoce výživným produktem, který zmírňuje těžkosti spojené se sennou rýmou nebo astmatem. Používá se také ke snížení vedlejších účinků chemoterapie.
- Rakytník
- I tyto plody nalezneme na našem území. Jsou plné vitamínu C, který je důležitý pro správný růst svalů a cév.
- Mák
- Pro nás naprosto normální plodina, pro jiné země potravina na hranici zákona. Je to však velká škoda, protože mák má vysoký podíl vápníku, ale také obsahuje vitamín E a B.
Ořechy a semínka
Jsou bohatým zdrojem mono-nenasycených tuků, regulují metabolismus sacharidů, mají nízký glykemický index a jsou bohatým zdrojem hořčíku. V našich podmínkách se nejčastěji pěstují vlašské ořechy, které jsou skvělým zdrojem hořčíku, vápníku, zinku a zdravých tuků. Posilují naše nervy, svaly i kosti. Z vitamínů obsahují především B, E, K nebo kyselinu listovou.
Luštěniny
Ty jsou nejenom skvělým zdrojem vlákniny, ale také bílkovin. Mají nízký glykemický index a regulují uvolňování inzulínu v těle (více si můžete přečíst zde).
Závěrem
Jak vidíte, jde to i bez drahých doplňků stravy, které z nás mnohdy jen vysávají peníze. Na druhou stranu rozhodně není na místě zatracovat cokoliv dovezeného nebo cizokrajného. Především v zimních obdobích, kdy je čerstvých a kvalitních potravin nedostatek, můžete sáhnout po superpotravinách, jako jsou góji, aronie, spirulina nebo po úplně “obyčejném” banánu. Nicméně i v našich podmínkách nalezneme úžasné potraviny, které jsou zkrátka a jednoduše super.
Fakt: Spoléhat na to, že nás superpotraviny spasí, nelze. Tělo je unikátní celek, který kromě vyváženého jídelníčku potřebuje i dostatek pohybu a kvalitního spánku.
Zdroje: blendea.cz, fitnessgym.cz, vegmania.cz
12350