![MUDr. Jitka Husáková varuje: Špatná kompenzace diabetu může ohrozit ledviny](https://www.diastyl.cz/wp-content/uploads/2023/04/shutterstock_1971286001-600x600.jpg)
MUDr. Jitka Husáková varuje: Špatná kompenzace diabetu může ohrozit ledviny
Méně než polovina kávové lžičky soli denně. To je maximální denní množství soli, které by měli konzumovat diabetici, aby se vyhnuli případným kardiovaskulárním komplikacím spojeným s nadměrnou konzumací sodíku. A teď ruku na srdce: kolik soli denně spotřebujete? A pozor, zdaleka nejde jen o sůl, kterou přidáváte do pokrmů při vaření. Sůl totiž obsahují všechny průmyslově zpracované potraviny, dokonce i ty, u kterých byste to vůbec nečekali. Takže i když při vaření nesolíte vůbec, vaše spotřeba soli může být vyšší, než je žádoucí. Co s tím?
Každému jedinci, kterému právě diagnostikovali cukrovku, překypuje hlava novými informacemi, které musí zpracovat. V první řadě se zpravidla zaměří na svůj jídelníček. Začne počítat kalorie a sacharidy, odvažuje adekvátní množství brambor, pečiva, těstovin a ovoce. Ale většinou jej vůbec nenapadne přemýšlet o minerálu, který je pro tělo sice důležitý, ale jehož nadměrné množství může lidskému organismu opravdu uškodit. O sodíku obsaženém v soli. Jediný gram soli obsahuje zhruba 383 mg sodíku.
Je pravda, že lidské tělo sodík potřebuje, protože je to nezbytný elektrolyt. Tento minerál reguluje rovnováhu tekutin v těle a pomáhá zajišťovat správnou funkci svalů a nervů. A samozřejmě je potřeba vzít v úvahu, že každý člověk má jiný životní rytmus, a tudíž i jinou potřebu sodíku. Jiné množství sodíku bude potřebovat vytrvalostní sportovec a jiné člověk, který pracuje v kanceláři, miluje literaturu, zato sportu ani za mák neholduje.
Problém je, že podle článku publikovaného v červenci 2020 v časopise American Journal of Hypertension ho 89 % dospělých jedinců obecně přijímá příliš mnoho. Když se zvýší hladina vylučovaného sodíku, zvyšuje se riziko vysokého krevního tlaku a také pravděpodobnost vzniku srdečních onemocnění, upozorňuje Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).
Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by celkový denní příjem soli u dospělého člověka neměl přesáhnout 5 gramů, což je méně než jedna čajová lžička. U rizikových pacientů, mezi něž patří diabetici a také lidé s hypertenzí, představuje optimální dávka dokonce jen 3 gramy soli za den. Spotřeba soli v České republice však doporučené hodnoty překračuje více než trojnásobně – na osobu a den v průměru připadá alarmujících 16,5 gramů soli.
Australští vědci tvrdí, že se jim podařilo dosáhnout průlomu v léčbě cukrovky I. typu, který by mohl v budoucnu nahradit potřebu pravidelných ...
Lidem s cukrovkou se doporučuje omezit solení. Příjem soli nemá vliv na hladinu cukru v krvi, nicméně snížení množství spotřebované soli může pomoci upravit vysoký krevní tlak a předcházet srdečním onemocněním, která jsou zejména pro jedince s cukrovkou velkým problémem. U diabetiků je totiž dvakrát vyšší pravděpodobnost srdečních onemocnění nebo mrtvice než u lidí bez cukrovky.
Na trhu je k dostání také speciální sůl se sníženým obsahem sodíku. Sodík je v tomto typu soli nahrazen draslíkem, což sice snižuje obsah soli, ale pro jedince s onemocněním ledvin může být příliš mnoho draslíku nebezpečné. Proto je nezbytné vždy konzultovat konzumaci tohoto druhu soli nejdříve se svým lékařem.
Nejlepším řešením by bylo úplně přestat solit a jíst dostatek ovoce a zeleniny. A nekonzumovat potraviny s přidanou solí. Jenže pro běžného člověka je to v podstatě nesplnitelný úkol. Většina potravin totiž už sama o sobě obsahuje určité množství soli. Jde zejména o zpracované, hotové a balené potraviny. Mezi potraviny s vysokým obsahem soli patří např.:
Šumivé léky proti bolesti a šumivé vitaminy mohou obsahovat až 1 g soli v jedné tabletě. Pokud tedy patříte mezi jedince, kterým je doporučeno sledovat či snížit příjem sodíku, měli byste zvážit přechod na nešumivé varianty těchto léků nebo vitaminů.
Vitamin D hraje v našem organismu nesmírně důležitou roli. Kromě vlivu na imunitní systém se podílí také na zdraví našich kostí a zubů. Navíc je ...
Pokud se vás vysoký příjem soli také týká, pokuste se o jeho postupné snížení. To, že máme rádi slanou chuť, je – jak se říká – záležitost hlavy. Je to návyk, který se samozřejmě dá postupně odbourat. Co pro snížení obsahu soli můžete udělat?
V dnešním moderním světě se soli prostě nedá vyhnout. Ale určitě můžete pomocí těchto několika tipů množství přijímaného sodíku alespoň snížit. Vaše tělo vám za vaše úsilí poděkuje.
Zdroje: diabetes.org.uk, diastyl.cz, everydayhealth.com, urmc.rochester.edu
2060