Bis Bis

Středomořskou stravou k prevenci či lepší kompenzaci cukrovky

Středomořskou stravou k prevenci či lepší kompenzaci cukrovky
Středomořská strava je plná vitamínů, minerálů a esenciálních mastných kyselin, důležitých pro správné fungování organismu. Zdroj: Shutterstock

Středomořská strava byla dlouho studována hlavně pro své přínosy na kardiovaskulární aparát. Výzkumy však naznačují, že takovýto způsob stravování může nabídnout i specifické výhody pro lidi, kteří se léčí s diabetem II. typu nebo pro ty, kteří chtějí působit preventivně a udržet si pevné zdraví.

Jednoduché kombinace, které však doplní do těla všechny potřebné složky potravy, včetně vitamínů i minerálních látek – to je strava, kterou konzumují obyvatelé středomořských států. Stylová a chutná kuchyně osloví také diabetiky.

Studie se zaměřují na středomořské stravování

Existuje mnoho studií zaměřených na vliv středomořského stravování při prevenci vzniku různých onemocnění. Ale také jeho působení, pokud se s nimi již léčíte. Nejinak je tomu i u diabetu. Byla například zjištěna souvislost potravin používaných ve Středomoří se snížením rizika inzulínové rezistence. A co je velmi zajímavé – pomocí konzumace středomořské stravy lze dokonce snížit riziko rozvoje diabetu o 23 % . Vědci též hovoří o tom, že tento typ diety má pozitivní vliv v prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Laktózová intolerance se nevyhýbá ani diabetikům. Řešením mohou být chutné rostlinné alternativy!

Výrobky bez obsahu laktózy, nebo také chutné rostlinné náhražky jsou na trhu běžně k dostání. Zájem lidí, kteří je vyhledávají kvůli laktózové ...

Jak může pomoct středomořská dieta při diabetu II. typu?

Středomořská strava nabízí větší množství potravin, které nezatěžují organismus. Pokud tedy neřešíte hodně sladké dezerty, typické pro Středomoří. Když se zaměříte jen na skladbu polévek, aperitivů a hlavních jídel, zjistíte, že obsahují daleko méně rafinovaných sacharidů, než je tomu u nás a našich sousedů. Na své si přijdou při konzumaci této specifické a chutné kuchyně také vegetariáni a vegani. Velmi dobrým důvodem, proč přejít na středomořskou stravu, je také to, že její antioxidační potenciál snižuje pravděpodobnost infarktu myokardu a mrtvice.

Díky bohatosti na mononasycené tuky a vlákninu může středomořská strava prospívat diabetikům II. typu tím, že snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi a také krevního cukru. Funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a infarktu myokardu. Podle studie zaměřující se na vliv středomořské stravy na aterosklerózu zlepšila konzumace jídel ze Středozemí po dobu 1, 5 roku arteriální průtok krve u lidí s diabetem II. typu a prediabetem. Zafungovala lépe než standardní nízkotučná dieta.

Pupalkový olej je skvělým doplňkem stravy zejména pro diabetičky. Pomáhá snížit projevy neuropatie

Pupalkový olej je jednou ze skvělých kosmetických ingrediencí. Jako součást potravinových doplňků představuje silného pomocníka pro zlepšení ...

Nastartujte energii řeckým jídlem

Oprostíte-li se od toho, že je Řecko rájem milovníků všeho sladkého, je poměrně zajímavé ponořit se do tajů tamní kuchyně i pro diabetika. Strava bohatá na mořské plody, ryby, luštěniny a kvalitní zeleninu je totiž dobrou cestou k tomu, jak udržet cukr na uzdě.

Co určitě vyzkoušet z řecké kuchyně, pokud máte diabetes:

  • Dolmades: Vinné listy plněné rýží.

  • Choriatiki: Salát s rajčaty, okurkou, červenou cibulí a sýrem feta.

  • Souvlaki: Grilované masové špízy z různých druhů mas, podávají se s pitou nebo citronovými bramborami.

  • Keftedes Giouvetsi: Masové kuličky s těstovinami a rajčatovou omáčkou.

  • Řecký kebab: Kořeněné mleté maso na jehle s různými typy dipů.

  • Fava: Pomazánka, podobná hummusu, která je dělaná ze žlutého hrachu.

  • Plaki Gigantes: Velké bílé fazole, zapečené s bylinkami v rajské omáčce.

  • Fakes Soupa: Chutná čočková polévka s rajčaty a bylinkami.

  • Kotosoupa Avgolemono: Polévka z kuřecího masa s bylinkami, citrónem a vejci.

Přesné postupy k přípravě výše uvedených jídel naleznete v klasických řeckých kuchařkách či v internetových receptářích. Další kulinářskou inspiraci pak můžete samozřejmě načerpat i na našich webových stránkách. Co si třeba připravit zdravou a chutnou rybku k obědu?

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, academic.oup.com, mygreekdish.com

1995

Diskuze k článku