Diabetologické dny v Luhačovicích se po pandemii COVID-19 opět vrátily na scénu!
Středomořská strava ovlivňuje u diabetiků paměť
Američtí vědci odhalili, že středomořská kuchyně má blahodárný vliv na mozkové funkce. Diabetikům 2. typu pomáhá zlepšit paměť a kognitivní funkce, neboli myšlenkové procesy, které nám umožňují rozpoznávat, učit se a přizpůsobovat se podmínkám okolí.
Středomořská strava se skládá především ze zeleniny a ovoce, ořechů, ryb a zdravých tuků. Vědci po dobu dvou let mapovali vliv této stravy na 913 účastníků výzkumu, přičemž část dobrovolníků tvořily právě osoby s diabetem 2. typu. Nakonec vědci zjistili, že výrazné zlepšení kognitivních funkcí je provázáno se zlepšením hladiny krevního cukru. S ohledem na kvalitu stravy se paměť zlepšila u většiny účastníků, proto Dr. Josiemer Mattei oznámil následující závěr studie: „Zdravá středomořská kuchyně zahrnující potraviny bohaté na ovoce, zeleninu, ryby a oleje, které obsahují zdravé tuky, má velmi příznivý vliv na funkci mozku.“ Středomořská kuchyně je tedy pro diabetiky 2. typu vhodnou variantou ve stravování. Navíc přináší řadu zdravotních benefitů.
Zdroj: www.diabetes.co.uk
818
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný