Středomořská strava ovlivňuje u diabetiků paměť

Středomořská strava ovlivňuje u diabetiků paměť

Američtí vědci odhalili, že středomořská kuchyně má blahodárný vliv na mozkové funkce. Diabetikům 2. typu pomáhá zlepšit paměť a kognitivní funkce, neboli myšlenkové procesy, které nám umožňují rozpoznávat, učit se a přizpůsobovat se podmínkám okolí.

Středomořská strava se skládá především ze zeleniny a ovoce, ořechů, ryb a zdravých tuků. Vědci po dobu dvou let mapovali vliv této stravy na 913 účastníků výzkumu, přičemž část dobrovolníků tvořily právě osoby s diabetem 2. typu. Nakonec vědci zjistili, že výrazné zlepšení kognitivních funkcí je provázáno se zlepšením hladiny krevního cukru. S ohledem na kvalitu stravy se paměť zlepšila u většiny účastníků, proto Dr. Josiemer Mattei oznámil následující závěr studie: „Zdravá středomořská kuchyně zahrnující potraviny bohaté na ovoce, zeleninu, ryby a oleje, které obsahují zdravé tuky, má velmi příznivý vliv na funkci mozku.“ Středomořská kuchyně je tedy pro diabetiky 2. typu vhodnou variantou ve stravování. Navíc přináší řadu zdravotních benefitů.

Zdroj: www.diabetes.co.uk

 

818

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku