Stravování při diabetu 2. typu: Důležitou součástí léčby cukrovky je vyvážená strava, sama však nestačí
Jídlo a zase jídlo. Téma, kterému se žádný diabetik nevyhne. Zároveň ale také téma, které je u mnohých cukrovkářů velkou neznámou a problémem číslo jedna. Mnozí – a to nejen nově diagnostikovaní – diabetici 2. typu si často neví rady, co mohou jíst, čemu se vyhnout a jak poskládat svůj jídelníček, aby drželi hladiny cukru v krvi na uzdě a zároveň zabránili rozvoji komplikací diabetu. Pojďme se proto podívat, jaké změny ve stravování je vhodné při cukrovce 2. typu zavést.
Jak asi každý diabetik 2. typu ví, je to právě jídlo, které nejvíce ovlivňuje hladiny cukru v krvi neboli glykémie. Zejména nadměrný příjem sladkých pokrmů vede k velkému navýšení glykémie, tzv. hyperglykémii, naopak nepravidelná strava a hladovění v průběhu dne může způsobit pokles glykémie a vést k tzv. hypoglykémii, při které může diabetik upadnout až do hypoglykemického šoku. Nevhodné stravovací návyky navíc mohou zvýšit riziko rozvoje komplikací spojených s diabetem, ať už jde o zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, potíže se zrakem, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol aj.
Vysoké hladiny cukru v krvi může snížit úprava hmotnosti
Na úvod je vhodné zmínit, že na vině nekompenzované cukrovky může být vyšší tělesná hmotnost. Pokud vás trápí kila navíc a nedaří se vám dostat cukrovku pod kontrolu, zaměřte se na svou hmotnost. Úbytek 5–10 % tělesné hmotnosti při nadváze může pomoci snížit hladinu cukru v krvi a vést k trvale vyrovnanějším glykémiím. Navíc zhubnutí může také snížit riziko rozvoje srdečního onemocnění, což je běžná komplikace diabetu 2. typu.
K hubnutí je však třeba přistupovat s rozumem a vyhnout se drastickým dietám. Zařaďte do svého denního režimu dostatek pohybu a upravte si počet přijímaných kalorií. Nejste-li schopni sestavit si jídelníček, aby pokryl vaše výživové potřeby, můžete se obrátit na nutričního specialistu, který vám s vaší úpravou stravy pomůže – na jeho služby navíc můžete čerpat příspěvek od zdravotní pojišťovny.
Mýty a fakta kolem potravin s vysokým obsahem cholesterolu: Obávat se nemusíte vajec, sýrů ani vnitřností
Co je to cholesterol Než se podíváme na jednotlivé potraviny, které mají údajně zvyšovat hladiny cholesterolu v krvi, pojďme si nejprve ...
Jezte stravu bohatou na živiny
Není pravdou, že je diabetická dieta přísná a neumožňuje rozmanitost stravy. Naopak – budete-li se stravovat rozumně a vyváženě, můžete si dopřávat celou škálu nejrůznějších pokrmů. Vybírat byste však vždy měli potraviny bohaté na živiny, které naplní nutriční potřeby vašeho těla, tedy takové, které obsahují dostatek vitaminů a minerálů. Vybírat můžete například z následujících potravin vhodných pro diabetiky:
- ovoce a zelenina;
- luštěniny, jako je fazole a čočka;
- celá zrna, jako je celozrnná pšenice a hnědá rýže;
- ořechy a semena, jako jsou mandle a slunečnicová semínka;
- libové zdroje bílkovin, jako je kuřecí maso a libové kusy vepřového masa;
- ryby a vejce;
- mléčné neslazené výrobky.
V závislosti na vašem zdravotním stavu a přidružených komplikacích se samozřejmě může stát, že některé z těchto potravin nemůžete užívat, nebo vás lékař či dietolog vyzve, abyste je omezili. Při vysokých hodnotách glykémie například může být nezbytné dodržovat dietu s nízkým obsahem sacharidů, která omezuje příjem ovoce, škrobové zeleniny a obilovin. V takovém případě je pak vhodné zaměřit se na potraviny bohaté na živiny, ale s nízkým obsahem sacharidů, například lehce stravitelné bílkoviny, ořechy, semínka či některé druhy zeleniny, jako je například listová zelenina či brokolice.
Vyhýbejte se rafinovaným sacharidům
Rafinované cukry jsou pro diabetiky zcela nevhodné – kromě vysokého obsahu kalorií mají nízký obsah živin. Také vedou k rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi a jejich častý příjem samozřejmě také vede k nárůstu hmotnosti. Mezi potraviny bohaté na rafinované sacharidy, kterým byste se měli jako diabetici vyhýbat, patří například:
- potraviny a nápoje slazené cukrem, jako jsou nejrůznější cukrovinky, sušenky, bonbony, čokolády atd.;
- rafinované obilné produkty, včetně bílé rýže, bílého chleba a těstovin (vyjma celozrnných);
- ovocné šťávy a džusy.
Tzv. „bílé“ sacharidy můžete jednoduše nahradit tak, že si namísto bílé rýže dáte rýži hnědou či divokou, bílé pečivo nahradíte pečivem celozrnným a budete konzumovat cereálie s vysokým obsahem vlákniny či ovesné vločky.
Pokud vás honí chutě na sladké, sáhněte raději po ořeších, semíncích nebo si dejte čtvereček vysokoprocentní hořké čokolády. Nahradit je můžete také ovocem, zejména pak jablky, hruškami či lesními plody – ovoce navíc obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá zpomalit vstřebávání glukózy.
Konzumujte zdravé tuky
Věděli jste, že není tak důležité množství konzumovaného tuku, jako jeho typ? Abyste snížili riziko srdečních onemocnění a podpořili své zdraví při cukrovce, je třeba konzumovat potraviny, které jsou bohaté na mononenasycené a polynenasycené tuky. K jejich zdrojům patří například:
- avokádo;
- ořechy, jako jsou mandle, kešu, vlašské ořechy;
- semínka, například dýňová semínka, slunečnicová semínka a sezamová semínka;
- tučné ryby, jako je tuňák, losos, sardinky a makrela;
- výrobky ze sójových bobů, jako je tofu;
- olivový olej;
- řepkový olej;
- lněný olej;
- arašídový olej;
- světlicový olej;
- sójový olej;
- slunečnicový olej.
Naopak vyhnout byste se měli zdrojům nasycených tuků, jež zvyšují cholesterol a podporují zánětlivé reakce v těle. U diabetiků navíc zvyšují riziko srdečních onemocnění a konzumace stravy s vysokým obsahem nasycených tuků může zhoršovat i inzulínovou rezistenci. Podle American Heart Association by měly nasycené tuky tvořit maximálně 5–6 % celkových kalorií přijatých za den (při příjmu 2 000 kalorií denně tedy max. 120 kalorií z nasycených tuků).
Mezi potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků patří:
- maso s vysokým obsahem tuku, jako je mleté hovězí maso, klobásy, slanina, uzeniny;
- mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, jako je smetana, plnotučné mléko a plnotučný sýr;
- kůže drůbeže;
- máslo;
- sádlo;
- palmový olej.
A samozřejmě je třeba vyhnout se také příjmu trans-tuků, které jsou obsaženy v nejrůznějších pochutinách, jako jsou například smažené chipsy. Omezit byste také měli konzumaci pokrmů z fast foodů, které jsou nasáty tukem, který zvýší ihned po konzumaci hladinu cukru v krvi, a jelikož se i déle tráví, udržuje tuto zvýšenou hladinu glykémie po delší dobu.
Praktický tip
Pokud vás čas od času přepadne chuť na řízek nebo hranolky, nemusíte se jich zcela vzdávat, jen se snažte připravit je co nejzdravěji. Namísto smažení v litrech oleje si například hranolky můžete připravit v troubě na pečicím papíře, a stejně tak můžete upéct i řízek.
Rozmarýnový čaj: Voňavý nápoj sníží hladinu cukru v krvi, zlepší náladu, ochrání zrak i tělo před záněty
Šalvěj rozmarýna (Rosmarinus officinalis) neboli rozmarýn lékařský, příp. rozmarýna lékařská, je vytrvalý, stálezelený keř, který může ...
Neexistuje univerzální stravovací režim pro diabetiky
Na závěr je třeba upozornit, že neexistuje jednotný jídelníček vhodný pro všechny diabetiky. Některým diabetikům pomáhá držet cukrovku na uzdě nízkosacharidová dieta s potravinami s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů, jiní sází na středomořskou stravu bohatou na celá zrna, luštěniny a další komplexní sacharidy. Důležité je jíst pravidelně 3–5× za den po menších porcích. Pokud se vám nedaří sestavit jídelníček na míru vašim potřebám, vyhledejte pomoc nutričního specialisty či dietologa, který vám může pomoci navrhnout personalizovaný plán.
A nezapomínejte, že ani vyvážená a pravidelná strava není vše – vždy je třeba zaměřit se celkově na zdravý životní styl zahrnující dostatek pohybu, omezení konzumace alkoholu, snížení stresu, jakož i pravidelný a dostatečný odpočinek.
Zdroje: diabetesjournals.org, healthline.com, diabetes.org
7798