Ellagitaniny i kyselina ellagová mají pozitivní vliv na diabetes. Význam mají také pro oběhový systém
Stravování diabetiků: K nastolení rovnováhy žaludečních šťáv poslouží kmín, hřebíček, pepř i další
Zdroj: Pixabay
V souvislosti s kořením si často vybavíme chutě a vůně z celého světa, tedy jeho senzorické vlastnosti. Koření se používalo k ochucení pokrmů již od samého počátku kuchařského umění, avšak účinky aromatických rostlin se neomezují pouze na dochucování potravin. Léčebné účinky koření mají tisíciletou tradici a různé druhy bylin se používají právě za tímto účelem.
Mezi koření řadíme části specifických rostlin, například listy, pupeny, plody, kořeny či kůru. K jeho hlavním přínosům patří podpora trávení, což významně přispívá k harmonizaci celého organismu.
Omega 3-6-9: Pro diabetiky poklad, pro ostatní nezbytnost. Naučte se je rozpoznat
Málokterá živina je v kruzích zastánců zdravé stravy tak diskutovaná jako právě omega kyseliny. Jejich správné užití však nemusí být všem zcela ...
Truhlice plné koření odedávna patřily ke znaku bohatství
Nyní jsou regály v obchodech plné pestrých druhů koření z různých míst světa a cenově je poměrně dostupné. Nebylo tomu tak ale vždy. Hodnota koření byla v minulosti vysoká a doslova se vyvažovala zlatem. Pro každou oblast byly typické jiné druhy rostlin, v závislosti na klimatu a půdě dané lokality. Tyto zajímavé plodiny se proto staly důvodem mnoha námořních výprav.
Chutě a vůně koření umožní z pohodlí domova „cestovat“ po celém světě
Koření působí na smysly člověka přímo kouzelně. Pokud se vám zachce, můžete s jeho pomocí cestovat na různá místa po světě, a neopustit přitom komfort vlastní kuchyně. Pouhé přidání kari do pokrmu vás dokáže přenést do Indie, koření „patero vůní“ připomene návštěvu Číny a ostré chilli zase Mexiko. Silně kořeněné pokrmy jsou typické také pro Jižní Ameriku a Karibik. Kam se vydáte tentokrát?
Obsáhlé přínosy koření nejen pro diabetiky
Spektrum koření je velice široké a každá rostlina je něčím charakteristická. Zkusme si tedy ty výjimečné vlastnosti koření definovat:
- Obecně lze říci, že konzumace koření zlepšuje trávení a ulevuje od symptomů nerovnováhy žaludečních šťáv, jako je pálení žáhy, říhání či nadýmání.
- Vůně koření zároveň podporuje chuť k jídlu a zvyšuje sekreci slin.
- Senzoricky aktivní látky (tj. látky oslovující naše smysly) obsažené v koření povzbuzují střevní peristaltiku, vstřebávání živin i vylučování odpadních látek z organismu.
- Pozitivní jsou také výsledky výzkumů dokazující příznivý vliv koření na krevní oběh, srdeční činnost a harmonizaci hladiny cukru a cholesterolu v krvi.
Zajímavost: V mnoha zemích s horkým podnebím používají koření také kvůli jeho antimikrobiologickým, baktericidním a konzervačním účinkům, jelikož brzdí rozklad potravin. Tento způsob uchování potravin je pochopitelně pro naše zdraví příznivější než chemické prodlužování trvanlivosti pomocí konzervantů.
Diabetici by měli denně sníst lžičku hořčice: Její léčivá moc je ověřena starou moudrostí i soudobými výzkumy
Použití hořčice jako koření má dlouhou tradici a v minulosti byla velmi ceněná. Našli bychom ji na stolech ve starém Egyptě, Řecku i Římě – všude ...
K nejpopulárnějším druhům koření používaným i v našich končinách se řadí například:
- Kmín – zklidňuje zažívací systém, zmírňuje nadýmání, příznivě působí na vylučovací soustavu
- Hřebíček – má výrazně dezinfekční účinky, díky lokálně znecitlivujícím složkám se používá v zubním lékařství, povzbuzuje činnost srdce
- Pepř – urychluje látkovou výměnu, díky svým antibakteriálním vlastnostem pomáhá při nachlazení,
- Fenykl – působí proti nadýmání a střevním křečím, má močopudné účinky, ulehčuje vykašlávání
- Paprika – podporuje chuť k jídlu, ale ve větším množství a v některých odrůdách je silně dráždivá, chilli papriky jsou považovány za afrodiziakum
- Hořčice – urychluje trávení, vstřebávání živin a vylučování odpadních látek z těla, působí proti vysokému krevnímu tlaku, má příznivý efekt na léčení revma
- Skořice – působí příznivě na krevní oběh, tlumí silné krvácení, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení, má desinfekční účinky
- Kurkuma – prokazuje silné protizánětlivé účinky, podporuje činnost mozku
- Anýz – podporuje vykašlávání, odstraňuje zápach z úst, zvyšuje tvorbu žluče
- Zázvor – pozitivně působí na zažívání, odbourává krevní tuk, harmonizuje kardiovaskulární systém, užívá se při nevolnostech
- Bobkový list – podporuje trávení, snižuje hladinu krevního cukru, má protizánětlivé účinky
Stejně jako u všech jiných potravin i v případě koření hrozí poškozování kvality. Především ve směsích více druhů koření může laik odhalit případné falšování jen stěží. Proto bychom měli koření nakupovat u dobře ověřených dodavatelů, kde nehrozí záměna dražších druhů koření za levnější varianty ani mikrobiologická kontaminace.
Zdroje: ekomarket, researchgate, ncbi.nlm
1883