![Změna pohlaví při diabetu obnáší vyšší zdravotní rizika](https://www.diastyl.cz/wp-content/uploads/2018/09/22429248_xxl-600x600.jpg)
Změna pohlaví při diabetu obnáší vyšší zdravotní rizika
Zvýšená konzumace potravin, které obsahují velké množství přirozeně se vyskytujících sloučenin zvaných flavonoly, je spojena s nižším rizikem úmrtí a onemocnění, naznačují závěry nového výzkumu. Odborníci doporučují zvýšit příjem flavonolů prostřednictvím zdravé a pestré stravy a nespoléhat se pouze na doplňky stravy.
Flavonoly jsou typem flavonoidů, silných bioaktivních sloučenin nacházejících se téměř ve všech potravinách rostlinného původu, jako je ovoce, zelenina a čajové lístky.
Již dřívější výzkumy prokázaly, že strava bohatá na flavonoidy, tj. významné antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály, přispívá ke zdraví cév, může vyrovnávat hladinu cholesterolu, snižovat záněty a riziko srdečních problémů a pomáhat v boji s diabetem. Flavonoidy mohou dokonce hrát roli v prevenci a léčbě rakoviny, protože eliminují karcinogeny z těla a zastavují růst a šíření rakovinných buněk.
Mezi nejznámější flavonoidy patří:
V Čechách bylo žito hlavní chlebovou obilovinou až do poloviny 20. století. Dnes má dominantní postavení pšenice, která je vhodná prakticky pro ...
Prospektivní studie publikovaná v únoru 2024 v časopise Nature zkoumala souvislost mezi příjmem flavonolů (isorhamnetinu, kaempferolu, myricetinu a kvercetinu) ve stravě a rizikem úmrtí na různé příčiny a specifická onemocnění u dospělých ve Spojených státech.
Celkem 11 679 účastníků s průměrným věkem 47 let bylo hodnoceno z hlediska příjmu flavonolů a zkoumáno z hlediska rizika úmrtí na specifická onemocnění a úmrtí ze všech příčin. Po zohlednění zdravotních a sociodemografických faktorů analýza odhalila významné souvislosti mezi celkovým a specifickým příjmem flavonolů a rizikem úmrtí z různých příčin.
Nejvyšší příjem flavonolů ve stravě snižoval riziko úmrtí na rakovinu o 55 %, úmrtí na kardiovaskulární onemocnění o 33 % a riziko úmrtí z jiných příčin o 36 %.
Komplexní zjištění rovněž poukázala na specifické flavonoly, z nichž každý přispěl k podstatnému snížení rizika úmrtí na všechny příčiny a specifická onemocnění. Za zmínku stojí, že nejvyšší spotřeba myricetinu vykazovala ohromující 66% snížení rizika úmrtí na Alzheimerovu chorobu.
Výsledky studie rovněž odhalily, že konzumace flavonolů měla větší ochranný účinek proti úmrtnosti ze všech příčin u osob starších 40 let než u mladších osob.
Tato zjištění naznačují, že strava bohatá na flavonoly by mohla významně snížit riziko úmrtí na rakovinu, srdeční choroby, Alzheimerovu chorobu a další příčiny zejména u zralé nebo stárnoucí populace.
Přínosy flavonolů ocení nejen diabetici. Mezi nejbohatší zdroje flavonolů patří tyto potraviny:
Tyto rostliny produkují velké množství těchto molekul ve svých listech, květech, kůře a slupce. Pouze malé množství se nachází v podzemních částech rostlin (výjimku tvoří cibule).
Má půvabné jméno a ještě půvabnější vzhled. A navíc je Thymus serpyllum po stovky let velmi dobře známou léčivkou, která se dodnes sbírá a ...
Závěry studie naznačují, že existuje významná souvislost mezi příjmem flavonolů ve stravě a úmrtností dospělých jedinců na Alzheimerovu chorobu, rakovinu a kardiovaskulární onemocnění. Je tedy zřejmé, že úpravu stravy lze využít k řízení zdravotních rizik.
Většina chronických onemocnění se začíná projevovat v pozdějším věku, takže pro jedince, kteří těmito onemocněními trpí nebo jsou vystaveni vyššímu riziku jejich vzniku, může být povzbudivé zjištění vědců, že ochranný faktor flavonolů proti úmrtnosti byl významnější u osob starších 40 let.
Zdroj: medicalnewstoday.com, dále dle textu
10821